Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rojniki , rozchodniki , skalnice i inne byliny niskie
Ja rozpoznaję skalnice, rojniki, floks szydlasty, zawciąg nadmorski i lewizję, te dwa ostatnie to te kwitnące na różowo na 2 ostatnich zdjęciach
Pozdrawiam
Magda
Magda
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
...a biały to piaskowiec górski.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
podejrzewam, że to szare obok lewizji to przetacznik siwy(veronica incana)
Zdobyłam dzisiaj sadzonki (pojedyncze oderwane gałązki) rozchodnika ostrego. Niestety nie wiem nic na temat jego rozmnażania. Pani od której go dostałam powiedziała mi, że wystarczy że wetknę te gałązki w ziemię i powinny się przyjąć. Chciałabym aby roślina wypełniła mi donicę u stóp draceny. Czy wspomnianą metodą mogę liczyć na dobre efekty ?? Nie chcę zmarnować sadzonek ...
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Sąsiadka ma rację. Rozchodnik ostry rozmnaża się szczególnie łatwo i w sprzyjających warunkach rozrasta się w piorunującym tempie. Ja posadziłam go w jednym końcu rabaty, a obecnie znajduję sadzonki w zupełnie odległych krańcach (pewnie z przypadkowo przeniesionych gałązek). W małych ogródkach trzeba go pilnować bo potrafi zagłuszyć inne rośliny. Powodzenia 

Dziękuję za szybką odpowiedź
zastanawia mnie jeszcze, czy roślina ta nadaje się do uprawy w domu, gdyż jak wspomniałam chcę nią zadarnić ziemię w donicy u stóp draceny. Także warunki będzie miała domowe, w przyszłości planuję przeniesienie roślin do oranżerii i zapewnienie im zimowania w temp. ok. 13-15 stopni.
Czy ktoś z Was próbował wypełniania pustych przestrzeni w donicach z wyższymi gatunkami czymś niskim jak rozchodniki lub inne tego typu ?? Może coś polecacie, co ładnie wygląda, szybko się rozrasta ?? Planuję większość moich donic tak urządzić, mam sporo juk i dracen, a u ich stóp jakoś tak pusto ...

Czy ktoś z Was próbował wypełniania pustych przestrzeni w donicach z wyższymi gatunkami czymś niskim jak rozchodniki lub inne tego typu ?? Może coś polecacie, co ładnie wygląda, szybko się rozrasta ?? Planuję większość moich donic tak urządzić, mam sporo juk i dracen, a u ich stóp jakoś tak pusto ...

Dziś i ja zaczęłam przygodę z rojnikami
Czym za jakiś czas nawozić
Wiem jedynie że odżywki do kwiatów kwitnących odpadają
Od osoby, której je mam, zostałam poinformowana że szybko się rozrosną( to fajnie
)

Czym za jakiś czas nawozić

Wydaje mi się, że rozchodniki i rojniki nie mają wielkich wymagań. Ja nie stosuję specjalnego nawożenia. Dwa, trzy razy w sezonie podsypuję delikatnie nawozem wieloskładnikowym i saletrą amonową całą rabatkę, a przy okazji rojniki i rozchodniki i to im chyba wystarcza bo rosną, kwitną i nie narzekają (mam nadzieję
).

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawiam rozchodniki i rojniki na balkonie w doniczkach. Cały rok stoją na balkonie, to bardzo wytrzymałe rośliny zarówno na słońce jak i na mróz. Nie mają wielkich wymagań. Czasem podlewam je biohumusem.
Rojnik - czy kwitnie?
Chciałam zapytać, bo robiąc porządki w donicy z rojnikami zauważyłam dziwne zjawisko...kwitnącego rojnika. Jest to możliwe? Pierwszy raz coś takiego na oczy widzę. Nawet zrobiłam zdjęcie:

Czy to małe różowe to kwiat? Pierwszy raz się z tym spotykam.

Czy to małe różowe to kwiat? Pierwszy raz się z tym spotykam.
Pozdrawiam, Gosia:)
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rojnik - czy kwitnie?
To małe różowe to raczej odrost, oczywiście rojniki kwitną lipiec - wrzesień, wystarczy w google w grafice wpisać ''kwitnący rojnik'' 

Pozdrawiam, Piotrek
Jakoś nie przypomina rośliny matecznej...dziwne to. Bo faktycznie, kwiaty u rojników wyglądają inaczej, ale ten z kolei w ogóle nie przypomina odrostu...sama nie wiem.
Pozdrawiam, Gosia:)
Wystawiłam wczoraj na balkon donice z dracenami. A w nich świeżo zasadzone rozchodniki. Mam nadzieję, że świeże powietrze będzie im sprzyjało. Co prawda balkon odwiedzają gołębie (
) zawsze próbują się gdzieś na nim zagnieździć, ale rozprawiłam się z nimi poprzez wtykanie ostrzami do góry patyczków na szaszłyki w każdą w donic. POLECAM ten sposób 

- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Goshia!
Kwiatostany rojników wyrastają ze środka rozetki, która po kwitnieniu zamiera.
Na początku wygląda to tak, jakby rozeta wydłużała się w kierunku światła.
Kwiaty rojników są specyficzne i bardzo łatwe do rozpoznania:
To co pokazałaś, to najprawdopodobniej młoda, mała bardzo rozetka, która na skutek braku światła jest mała i wypłoniona.
Albo zupełnie inna, skalniakowa roślina.
Kwiatostany rojników wyrastają ze środka rozetki, która po kwitnieniu zamiera.
Na początku wygląda to tak, jakby rozeta wydłużała się w kierunku światła.
Kwiaty rojników są specyficzne i bardzo łatwe do rozpoznania:
To co pokazałaś, to najprawdopodobniej młoda, mała bardzo rozetka, która na skutek braku światła jest mała i wypłoniona.
Albo zupełnie inna, skalniakowa roślina.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt: