Ogród kocicy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krzewuszek mamy zwyczajnie dużo, pewnie z 10 odmian się uzbiera. Najbardziej podoba mi się Krzewuszka wczesna (ta kwitnąca najwcześniej), Eva Radke, Alba, Monet, Caricature. Fajne są też Alexandry, ładnie się prezentują nawet bez kwiatów. Cappucino jest naprawdę niewielka i ma bardzo ciemne liście, a kwitnie na delikatny róż.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Czy "Eva Radke" ma takie piękne czerwone kwiaty jak na zdjęciach, jeśli tak to chyba już mam trzecia, nie podoba mi się tylko, że zgodnie z opisami dorasta do 1,5m (w rzeczywistości będzie pewnie metr), wolałabym coś wyższego.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa Rathke ma krwistoczerwone, duże kwiaty z białymi pręcikami w środku, rozrasta się bardzo szeroko, a jej docelowa wysokość to 2 metry. Najczęściej podawany przedział ( związek szkółkarzy) to 1 do 2 metrów wysokości. Wcale nie musi być 1 metrowym krzaczkiem. Może na oznaczeniach Twoich krzewuszek podano minimalną jej wysokość, bo na mojej jest 2 metry. Mam kilka krzewuszek tej odmiany i jedna ma już wysokość 160 cm.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Takie informacje znalazłam w necie, ale tym bardziej się cieszę, czuję, że zachorowałam na punkcie tej odmiany. A w jakim wieku jest ta 1,6m?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ta największa ma ze 3, najwyżej 4 lata w sumie, 2 lata rośnie u nas.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

A ja się pochwalę, że kupiłam krzewuszkę "Monet". Znalazłam wreszcie dzisiaj. Droga jak diabli, ale śliczna :D
Kocico, nie chce mi się szukać w necie, powiedz z doświadczenia, krzewuszki kwitną na pędach jednorocznych czy dwuletnich?
Gdybym miała np. Evę Ratke, to można ją ciąć? Nie mam miejsca na 2 metrowy krzaczor :?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A różnie o tych krzewuszkach piszą, kiedyś myślałam, że na jednorocznych i że należy je wiosną mocno skracać, ale potem poczytałam i okazuje się, że owszem na jednorocznych i starszych, ale co jakiś czas trzeba krzew odmłodzić wycinając najstarsze pędy najlepiej po kwitnieniu. A wiosenne przycinanie może spowodować jedynie brak kwiatów. Ja swoje krzewuszki odrobinę podcięłam rok temu po kwitnieniu i ładnie mi zakwitły ponownie. Nie cięłam tylko miniatur. Zreformowałam swoją wiedzę na temat krzewuszek znacznie, ale to wszystko przez obserwacje i czytanie:-).
Znalazłam nową odmianę krzewuszki o jaskrawo-żółtym ulistnieniu:-) nazywa się Olimpiade lub Briant Rubidor. Myślę, że w przyszłym tygodniu ją kupię.
Ileż to kosztowała Monet, że aż tak dużo?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Też widziałam krzewuszkę o żółtych liściach. Na nazwę nie zwróciłam uwagi. Monet kosztowała 40 zł. Wydaje mi się, że dosyć drogo, ponieważ te popularne odmiany kosztują kilka-kilkanaście zł. :? Ale całkiem spory krzaczek. :D
Dzięki za info o cięciu. Doświadczenie jest najważniejsze :D To znaczy, że mogę sobie pozwolić na Evę R., tylko przycinać po kwitnieniu i nie będzie się tak rozrastać (chociaż ona raczej wszerz się rozkłada - takie odnoszę wrażenie?)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No cóż, drożej niż na allegro razem z wysyłką. Zwyczajne oszustwo (delikatnie mówię). W szkółce produkującej i mającej licencję kosztuje 13 zł, ładna roślinka w 2 litrowym pojemniku. Tam właśnie kupiłam 2 lata temu.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Każdego dnia przechodzi nad naszym ogrodem burza, bardzo dużo pada, szczególnie pod wieczór i w nocy. Ale roślinki nie są tak bardzo nieszczęśliwe.

Obrazek Obrazek

Kolcosił pięknie się rozrósł, jak na roślinę kupioną z wyprzedaży 3 lata temu w stanie krytycznym, prezentuje się dziś całkiem nieźle, do tego ma mnóstwo pąków kwiatowych.
Obrazek

Krzewuszka Caricature po pierwszej zimie w ogrodzie nawet zakwitła i zagęściła się.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tawuła Gold Flame po 1 roku od posadzenia niewielkiej sadzonki
Obrazek

Ostróżka z czarnym oczkiem.
Obrazek

1 roczna rabata, rok temu posadziliśmy tu mikroskopijne sadzonki.
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miłorząb rośnie bardzo wolno, ale rośnie.
Obrazek

Wyjątkowo ładnie rozrosła się w tym roku iglicznia, czekam na kwiaty i owoce.
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo czy ta dzisiej wklejona tawuła to też Gold Flame? Pięknie wygląda. Ja mam dwa duże krzaki tawuły kwitnącej na biało, jeszcze po moich poprzednikach. Sama kupiłam w tym roku 3 sadzonki tawułki Anthony Watereri i czekam aż zakwitną. Straszna ze mnie ignorantka ale co to jest Iglicznia. Piszesz, że czekasz na jej owoce czy są szczególnie dekoracyjne czy jadalne?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Bogusiu, ta druga tawuła to Tawuła japońska Little Princes, tawuł mam dość dużo, tak na szybkiego naliczyłam 11 odmian. Anthony Waterer też mam, nawet cały szpaler, zaraz zakwitną.
Iglicznia ma piękne poskręcane strąki - są to jej owoce, są duże i bardzo ozdobne. Mam nadzieję, że kiedyś się doczekam tych owoców.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wejdę do ciebie-powzdycham ,pojęczę :lol: .
Tyle ciekawych roślinek u ciebie a ja dziś z 1 różą pół godziny latałam :?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko, my z Lwiskiem przy każdej roślinie przeprowadzamy maxi dyskusję. Każdy z nas mówi co by chciał, ale temu drugiemu nigdy to nie odpowiada. Tracimy mnóstwo czasu na stanie w miejscu i gadanie, ale w sumie ile potem śmiechu jak sobie tak powspominamy, albo mogę Lwisku powypominać, że uprzedzałam, że tu ta roślina nie powinna rosnąć 8) .
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”