Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A teraz szybciutko pokaże wam co to powyczyniałam przez ten weekend w moim ogródku - właściwie to tylko przez sobotę i to z przerwami na urwanie chmury :evil:

Tadek wydarniował mi kawał trawnika na klomb z rododendronami. Powiedział, że było bardzo ciężko bo to chyba przedwojenny trawnik był :;230
Skopałam go na głębokość szpadla, dodałam torfu i mieszałam aż powstała jednolita masa - musielibyście dziś widzieć moje ręce poodciskane od łopaty :lol:

Obrazek

No i posadziłam moje nowe ślicznotki czyli azalię japońską bez nazwy, rh Cunningham's White, rh Scarlet Wonder, pierisa Carnawal i sosnę górską. Na tym miejscu rosły już moja ukochana różowa elegancja, malutki rh Nowa Zembla, azalia wielkokwiatowa - Speak's Orange no i urocza magnolia Susana, w której zakochałam się w ogrodzie Tomka :lol: Jako zapełniacze wsadziłam jeszcze dwie funkie - wybaczcie ale nie znam ich nazw i bergenie. Oczywiscie rzuciłam korę, ale za mało muszę jeszcze dokupić i dosypać. A jako ozdobniki dodałam dwa korzenie :lol: i tak mi to wyszło

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A popatrzcie na Scarlet - ona się chyba zabiera do kwitnięcia :lol:

Obrazek
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

No i tak jeszcze na jednej nodze pokarzę wam - nie ukończoną rabatę z hortensjami - muszę ją jeszcze wysypać kamyczkami i może tez jeszcze wsadzić jakiegoś wypełniacza póki horetnsje się nie rozrosną - jak myślicie :roll: prosze o propozycje

Obrazek

No i zbliżenia kwiatuszków hortensji bukietowej i ostatniego mojego nabytku ogrodowej - nazw niestety nie znam

Obrazek
Obrazek

Prócz tych dwóch rabat skopałam cały teren na którym rósł żywopłot - widłami co najmniej na 20 cm głębokości, zgrabiłam i posadziłam łubin niebieski - nie wiem czy dobrze bo pierwszy raz w życiu sadziłam nasionka do gruntu, więc nie wiem co mi z tego wyjdzie :roll:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Kobietko :) , odwaliłaś kawał solidnej roboty. Bardzo dobrze ci to wyszło. Rabaty prezentują się znakomicie. Jak ci one zakwitną w przyszłym roku, to istny raj dla oczu.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Iwa, daj sobie spokój z kamykami, one nie pasują do Twego ogrodu, rabatę z hortensjami też potraktuj korą.I niestety będzie jej sporo potrzeba, bo roślinki zjadają korę, no i żeby chwasty się nie wysiewały.Pod hortensje możesz podsadzić jakieś lekko płożące jałowce, dadzą piękne tło dla kwitnących krzaków i zimą rabata nie będzie pusta.Ale to tylko sugestia.

Gratulację z dobrze wykonanej pracy, za rok już będzie pięknie.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rabaty bardzo ładnie Ci wyszły.....a za rok :roll: ho ho...to będzie widok :roll: :D
ale widzę też że tam masz sporo miejsca.....ja bym zagospodarowała cały teren koło tujek przy płocie...na taką nieregularną falowaną rabatkę.....tak wzdłóż po płocie.....to byłby widok....(Pyzia ma tak zrobione...zajrzyj :wink: )
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

no no no

piknie :)
chyba troszkę za gęsto na tej z rh ale to najwyżej będziesz przycinać

pomysł z korzeniem na rabacie - super ^^

no i hortensji zazdroszcze ! ja będę walczyć by dwie Nikko Blue się utrzymały u teściów ale nie wiem jak to będzie

a wypełniacz ? szczerze mówiąc wysypałabym żwir i w lukach ułożyłabym po korzeniu lub większym kamieniu
niech rosną

z zielska nic mi do głowy w tym momencie nie przychodzi...

albo między żwir mozesz co jakiś czas karmnik ościsty wetknąć lub coś podobnego - tyż piknie będzie
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witajcie dziewczyny ;:79 Cieszę się, że się podoba moje dzieło, dziękuję za uwagi i pomysły. Grażynko odkad jestem na tym forum to o niczym innym nie marzę jak o zagospodarowaniu terenu koło tui. Ale chciałabym to zrobić z głową i ładnie. Widzisz że to jest dłuuugi kawał do zagospodarowania i będą na ten cel potrzebne większe środki finansowe :roll: więc będe sobie robiła plany i wezmę się za ten kawałek ogrodu w przyszłym roku. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź co bym tam mogła posadzić. Bo sama nie wiem - kurcze nie mam wizji :lol: Bo wszystkie odsadzenia które widziałam nie zawierają powtarzajacych się regularnie iglaków - jak przełamać to uporządkowanie. Normalnie nie wiem :roll:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz.,ja tez zrobiłam ten błąd i 2 late temu nasadziłam tujek pod linijkę i to 2 rzedy :!: zobacz....

Obrazek

Tak że widzisz....teraz trudno tam cokolwiek zdziałać...a na forum jestem od wczesnej wiosny..... :? :wink:
Są wprawdzie posadzone 2 wieksze świerki...ale.....kiedy one urosną :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A może tak?????

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie :lol: :lol: :lol: o takie coś mi chodzi.... :D :D :D
( o ja cie ,Iga ... :shock: że ja jeszcze do Ciebie nie trafiłam :!: juz lecę.... :wink: )
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapraszam Grażynko. :lol:
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Witaj Iwo
To i ja się do Ciebie wybrałam, mnóstwo pracy nadal przed Tobą, ale za to z 5 "mnóstw" satysfakcji.
Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze - podpisuję się pod radą Igi aby wokół hortensji dać korę. Ona pomoże też (trochę) w utrzymaniu kwaśnego pH. I też myślę, że pomysł z małymi jałowcami (może żółtymi dla kontrastu) jest dobry.
Zdradzę Ci jeszcze mój patent ;-) - ja pod hortensjami (moje mają "promień" od 0,5m-1m) sadzę krokusy, narcyze i pierwiosnki. Po zimie te miejsca nie wyglądają wtedy łyso a pięknie. Z kolei kiedy przemija uroda kwiatów wiosennych i zostają nieciekawe liście - są one zasłonięte przez rozwijające się liście hortensji. Poza pierwiosnkami oczywiście - liście im zostają i są ładne - ale te lubią cień i wilgoć więc same plusy.
Tyle mojego na dzisiaj, pozdrawiam serdecznie! ;:7
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Cześć Iwuś, pięknie to wyglądają te rabaty :shock: a ile włożyłaś w to pracy, to szok po prostu. Pewnie każda z nas wie jak bolą plecki po takim szpadlowaniu (tudzież widłowaniu :lol: ). Rabaty są super i pozwolę sobie nie zgodzić się z Diankiem, że Rh posadzone za gęsto, myślę, że są w sam raz. Znając własną niecierpliwość ja posadziłabym je jeszcze bliżej - tym bardziej podziwiam Twój dystans. Myślę też, że zarówno dla Rh jak i hortensji, najlepsza jest kora - bo zakwasza. Do hortensji dodałabym funkie (nie znam nazw ale myślę o tej z kremowo białymi brzegami liśćmi:
Obrazek

tylko raczej z przodu niż tyłu :oops:
możesz dać też po trochu barwinka, niech zarośnie rabatę. Piszę "po trochu" bo jednak jest on bardzo ekspansywny i może zasłonić wszystkie rośliny, wię ostrożnie z nim :wink: . A ukorzenionego barwinka mogę Ci wysłać całą naręcz :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
magdala

Post »

Iwo :D Tak ,jak mówi Gohna też dodałabym dużo funkii w różnych kolorach liści ,
bluszcz plączący się między roślinami (jakby dostał jakiś stojaczek mógłby też być ciekawym pionowym dodatkiem.)
Ja bardzo lubię też dla kontrastu dla okrągłych liści dosadzać rośliny z liścmi tzw. mieczowatymi: takie jak u irysów,liliowców - fajnie wyglądają całe ich kępy .
Często też dosadzam Bergenię o okrągłych duzych liściach-dobry wypełniacz :wink:
Magda.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Kocham was dziewczęta ;:196 Dziękuję za wasze dobre rady i miłe słowa.

Plecy czuję jeszcze dziś, ale najgorszy jest problem z kciukiem - miałam taki pecherz że teraz długopisu nie umiem utrzymać. Ja tak dziwnie zawijam kciu na sztylu od łopaty i teraz mam.

Pyziu zaopatrzę się więc w cebulki narcyzów i krokusów - choć nic nie wiem o cebulkowcach, ale poczytam.

Gosieńko także myślałam o funkiach, a barwinek mogłabym chcieć :roll: :lol: A co do rh to chyba u ciebie przeczytałam, że rh lubia dotykac się listkami :lol:

Magdo, a jakbym tam wsadziła jakąs trawę o czerwonych lisciach, widziałam taką u Poli. W przyszłym tygodniu wybieram się do ogrodnictwa chcę więc coś dopupić. Od 10 sierpnia mam 3 tygodnie urlopu i całe spędzę w swoim ogrodzie - już się nie umiem doczekać tego dnia

Jak ja się cieszę, że znalazłam to forum, szkoda tylko, że dopiero tak niedawno. Tak teraz myslę sobie, że nie wiem co ja bym bez was zrobiła ;:4
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”