Fasolka szparagowa cz.1
Re: Fasolka szparagowa
Aniu
Strąki muszą być wypełnione nasionami ale nie suche. Ja wyrywam krzaki i wiążę je pod dachem altany by doschły/ korzeniami do góry powiązane tak jak rosły- w wiązki/. Jak łupiny uschną, trzeba wyłuskać.Nasiona dosuszone najlepiej przechowywać w lodówce by przypadkiem nie wylęgnął się z nich strąkowiec fasolowy/ poniżej + 12 *C/. Przetrzymywanie fasoli na polu by doschła grozi tym, że suche straki po nasiąknięciu deszczem mogą gnić albo porastać.
Pozdrawiam
Strąki muszą być wypełnione nasionami ale nie suche. Ja wyrywam krzaki i wiążę je pod dachem altany by doschły/ korzeniami do góry powiązane tak jak rosły- w wiązki/. Jak łupiny uschną, trzeba wyłuskać.Nasiona dosuszone najlepiej przechowywać w lodówce by przypadkiem nie wylęgnął się z nich strąkowiec fasolowy/ poniżej + 12 *C/. Przetrzymywanie fasoli na polu by doschła grozi tym, że suche straki po nasiąknięciu deszczem mogą gnić albo porastać.
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a kaiedy zbierasz takie krzaczki?zostawiłam fasolki.. nie są włókniste jeszcze nawet -ciagle rosną chyba..
i się już zastanawiam kiedy i jak zbierać je można
i się już zastanawiam kiedy i jak zbierać je można

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Praktycznie poznasz po tym, że w nie uschniętych jeszcze strąkach nasiona przy ściśnięciu strąka dają się wewnątrz przesuwać.

@przemek1136
Witam,
Fasolkę przesadzasz czy hodujesz w skrzynkach? Pytanie dotyczy prawego górnego zdjęcia.
Witam,
Fasolkę przesadzasz czy hodujesz w skrzynkach? Pytanie dotyczy prawego górnego zdjęcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po zlikwidowaniu pomidorów w tunelu fasolka trafi do gruntu. Pierścienie rozpinam, kopię małe dołki i sadzę roślinki.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
a mógł mi by ktoś doradzić jakąś odmianę fasoli żółtej na następny rok taką plenną,o cienkich i długich strąkach.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
KONdzio!
Pierwszy raz posiałam fasolkę szparagową żółtą Polka i Batuta.Dzisiaj zrywałam(tylko nie wiem którą)i gotowałam.Byłam mile zaskoczona.Co prawda ma długie i dość grube strąki,ale w środku mięsista i ziarenka małe.A wygląda na przerośniętą.Obrywałam końcówki.Nie jest łykowata.Smaczna,Na krzaku bardzo dużo strąków.
Pierwszy raz posiałam fasolkę szparagową żółtą Polka i Batuta.Dzisiaj zrywałam(tylko nie wiem którą)i gotowałam.Byłam mile zaskoczona.Co prawda ma długie i dość grube strąki,ale w środku mięsista i ziarenka małe.A wygląda na przerośniętą.Obrywałam końcówki.Nie jest łykowata.Smaczna,Na krzaku bardzo dużo strąków.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedyś zobowiązałem się do przekazania spostrzeżeń z uprawy fasoli tycznej Ramdor. Szukałem odmiany całosezonowej o walorach smakowych np. Zotej Saksy ( fasola o strąkach typu wstę nie idzie w mojej familii ). A wyszło tak: odmiana jak na tyczną wczesna, owocowała tydzień po Złotej Saksie równocześnie wysianej, strąki o przekroju okrągłym, bladożółte, dość cienkie w fazie dojrzałości konsumpcyjnej, bardzo smaczne. Nawet mocno wyrośnięte strąki nie miały łyka. Dojrzałe nasiona są dość duże, czarne. Wzrost jak na odmianę tyczną słaby i już się zakończył. I to jest jedyna wada tej odmiany jak dla mnie. Nie chorowała.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
a miał ktoś odmianę golden teepee ??? jeśli tak to jaka była plenność smak długość strąków???
a galopkę ktoś miał i superano gialllo? a sonesta i frucicdor lub maxidor?
a galopkę ktoś miał i superano gialllo? a sonesta i frucicdor lub maxidor?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Zapewne wiesz o tym, że chcąc mrozić fasolkę należy ją wcześniej blanszować.Pelasia pisze:Przeznaczona do mrożenia
Pozdrawiam
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Asiu najlepiej w suchym i chłodnym miejscu, w celu uniemożliwienia żerowania strąkowca fasolowego.