Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

Na pocieszenie... z fuksją tez mi nie wyszło.... znaczy nawet się udało przezimować i zaczęła wypuszczać mi na wiosnę nowe pędy w piwnicy... ale że było ciepło to wystawiłem na dwór (ok. 1 maja) i zapominiałem schowac wieczorem. Lekki mrozik w nocy dobił ja kompletnie.. już nic nie wyrosło więcej :(.

Za to na ogordzie wiosna ruszyła pałna parą. Wczoraj na szybko przycinałem wiciokrzew bo pojawiły się regularne liście :D
Na wisterii tez już nabrzmiewaja pąki.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam 3 wiciokrzewy, ale na żadnym nie widać jeszcze życia.Czy przycinasz je wiosną,jezeli tak to ile, bp ja raczkuję, to bedzie pierwsza wiosna wszystkich moich roslin.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

lesioc pisze:
malgocha1960 pisze:Witam, ogród piękny, mam pytanie odnośnie sundawili, jak ją przetrzymujesz przez zimę? Swoją kupiłam w ubiegłym rokuteraz jes sucha, nie wiem czy to tak ma być?
Ja swoją zimuję pierwszy raz ... wstawiłem do chłodnej piwnicy tuż przy oknie. Niestety, ale wygląda na to, że zimy nie przetrzymała. Jest cała sucha mimo dość regularnego podlewania. Mam jeszcze tylko odrobinę nadzieji, że mimo wszystko dobije jak wstawię ją do cieplejszego pomieszczenia. Podobno przezimowanie Sundawilii to trudne zagadnienie :(.
Witaj Leszku ja swoją sundawillę przechowywałam w zimnym nieogrzewanym pokoju
u mamy długo była zdrowa i ładna , ale jak teraz byłam u mamy to okazało się że też liście uschły mimo że była lekko podlewana systematycznie .
Myślałam że tylko mnie się nie udało.
Genia
magdala

Post »

Oj , to i ja podłączę się do pytania o wiciokrzewy :D
Czytałam ,że wycinać trzeba tylko suche gałązki ,ale z roku na rok
moje wiciokrzewy jakoś tak łysieją od dołu i w sumie miałabym ochotę je ciachnąć nisko....
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponoć wiciokrzewy najładniej kwitną nie cięte.... ale mimo wszystko przez pierwsze 3-5 lat zalecane jest cięcie formujące krzew , tak aby zostawić mu tylko 6 pędów głównych. Potem można roślinę zostawić samopas usuwając tylko przemarznięte pędy. Potem roślinę odmładzamy tylko co 5-6 lat usuwając najstarsze pędy głowne a pozwalajac na wyrośnięcie nowy od podstawy.

Tyle teorii..... a co do mojego egzemplarza, to posadziłem go dopiero w zeszłym roku (to mój pierwszy wiciokrzew). Kupiłem już dośc mocno rozrośniętą sadzonkę odmiany "Graham Thomas" i po posadzeniu wybrałem zgodnie z zaleceniami tylko 6 pędów głównych. Do końca roku tak mi się rozrósł, że wylazł na posadzone 2 metry dalej glicynie i milin, poprzeplatał się z nimi równo na wszytkie możliwe sposby i porozgałęział gdzie tylko popadnie :D. Aby ukrócić ten niecny proceder zagłuszania innych roslin - szczególnie, że tak mi szybko wystartował - to teraz poobcinałem mu te jego długie pędy zostawiając tylko po 2 oczka. Ale i tak mi zostały 2-3 metrowe badyle... ciągle się zastanawiam czy go nie ciachnać jeszcze bardziej. Może poczekam i zrobię to jak już trochę pokwitne 8-)

A tak wygladał w zeszłym roku w lecie :
Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swoje wiciokrzwy też wsadziłam w ubiegłym roku, ale nie urosły mi nawet metra.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O! Na tym zdjęciu go wiadać w całości, jest pierwszy od lewej. A te długie pędy które wystają nad wszystkie rośliny, to też od niego.
Na jesień dotarł nawet na sam czubek tej pergoli po prawej ;)

Obrazek
malgocha1960 pisze:Swoje wiciokrzwy też wsadziłam w ubiegłym roku, ale nie urosły mi nawet metra.
Nie martw się, czasami rośliny potrzebują jednego sezonu aby się zaaklimatyzowac. A czasami po prostu cos im nie odpowiada i przesadzenie w inne miejsce załatwia sprawę. Też mam kilka roślin które posadzone w zeszłym roku nie urosły nawet o centymetr. Będę obserował co z nimi bedzie wtym sezonie.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie mogę nawet kwitły!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jutro zrobię zdjęcia sierotek to zobaczysz mizeroty. Piękne pergole, gdzie kupiłeś? Ja mam przy wiciokrzewach z cienkich rurek metalowych/gotowa ze sklepu ogrodniczego/, z jednej strony mam dwie sadzonki wiciokrzewu, z drugiej jedną, ale Renia poradziła miżebym maksymalnie zostawiła dwa, bo pergola nie udżwignie, to jest każdy inny gatunek z tych trzech, ale oczywiście nie znam nazw.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgocha1960 pisze:Piękne pergole, gdzie kupiłeś?
Pergole są tak trochę robione samodzielnie, a torszkę kupne.

Przede wszystkim ten łuk pergoli jest bardzo duży.. ma 250cm rozpiętości bo musi być nad przejściem o szerokości 190cm.
Takich pergol (w sensie tak długich - zwykle mają do 180-190cm) w tym kształcie nigdzie nie znalazłem więc były robione u jednego pana stolarza z allegrooo na zamówienie. Sprawdziło się to doskonale dostałem do domu w paczce łuki przecięte na pół i zestw rejtarów (tych poprzecznych deseczek). Wystarczyło połaczyć cześci łuków i poprzykręcać rejtary. A "nogi" i "płotki" zrobiłem samodzielnie.. pojechałem do Leroya i kupiłem kantówki i kratki.

Najgorsze w tym wszystkim jest malowanie, szczególnie takich kratownic.. ale o tym można przeczytać na pierwszych stronach mojego wątku.
malgocha1960 pisze:Ja mam przy wiciokrzewach z cienkich rurek metalowych/gotowa ze sklepu ogrodniczego/, z jednej strony mam dwie sadzonki wiciokrzewu, z drugiej jedną, ale Renia poradziła miżebym maksymalnie zostawiła dwa, bo pergola nie udżwignie, to jest każdy inny gatunek z tych trzech, ale oczywiście nie znam nazw.
Ja też bym zostawił najwyzej 2 sztuki. Jak się rozrosna i zrobią szczelnazasłone z liści i pędów to mocny wiatr albo w zimie nadmiar śniegu może uszkodzić konstrukcję. Poza tym, jak widać taki wiciokrzew potrafi się bardzo mocno rozrosnąc. Ja bym poczekał, aż w tym roku zakwitną..i zostawić dwa które ładnie do siebie pasują. A tego 3go w inne miejsce wysadzić ;)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie miałeś problemu z mszycami na tym cudnym wiciokrzewie?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję, tak właśnie zrobię.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Leszku witaj, co do pergoli to mam ten sam problem co roku, tylko ja je impregnuje zużytym olejem ;:224
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:Nie miałeś problemu z mszycami na tym cudnym wiciokrzewie?
Wyczytałem, że mszyce bardzo go lubią, tym bardziej że należy do grupy wiciokrzewów pomorskich które mają z tym problem. Jednak zaskakując nie było z tym prawie w ogóle problemu, chociaż mszysce szlałay po moim ogrodzie w zeszłym roku strasznie. Ale jakoś upatrzyły sobie tylko róże i wszędzie gdzie byłą w pobliżu róża to siedziały tylko na niej.

Pojawiło sie kilka tylko mszyc w maju - jeden oprysk z mydła ogrodniczego załatwił sprawę.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mydło już mam na wszelki wypadek :wink:
Faktycznie, ubiegły sezon obfitował w mszyce, wszędzie były, za różami mam wiciokrzew, potem doczytałam o mszycach i zastanawiam się, czy go nie przesadzić :roll:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas zostało sporo drewna impregnowanego z dachu i M dwie duże nie za piękne ale duże do glicynii i do bluszczu zrobil.Teraz muszę sie uśmiechać do róży itego trzeciego wiciokrzewu,aaaaaa jeszcze posiałam przecież tangucki, tylko nie wiem czy z tego siewu coś wyjdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”