Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Lilu. Mi jednak brakuje zieleni i kolorów jakie dają nam kwiaty. Zawsze sobie mówię, aby do wiosny, kiedy brakuję mi tych roślinnych barw. Wtedy to ponownie rozkwitną cebulowe, zakwitną moje ulubione róże. 

Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Po nocnych opadach śniegu coraz więcej. Dlatego też ptaszki coraz chętniej zaglądają do karmników na mojej działce. Zaskakuje jedynie mała różnorodność. Prym wiodą dzwońce, które panoszą się w karmnikach podjadając słonecznik. W zdecydowanej mniejszości są sikory. O dziwo zastanawiam się, gdzie się podziały modraszki i sikorki ubogie tak liczne w zeszłą zimę. Jedynie bogatki nie zawodzą swoją obecnością. Wciąż z niecierpliwością czekam na trznadle, sójki, dzięcioła, krogulca (który próbuje polować na małe ptaszki), gile oraz jemiołuszki. szczególnie te ostatnie są niebywałą atrakcją naszego ogrodu. Czy jednak i tej zimy zagoszczą w naszym ogrodzie? Czas pokaże. Dodatkowo w szczególności dla Erazma, kilka zdjęć z dzwońcami i sikorami.

Pozdrawiam - Jarek

Pozdrawiam - Jarek

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Zniecierpliwiony oczekiwaniem wiosny i pory siewów wybrałem się dziś do Centrum Ogrodniczego, aby przyjrzeć się ofercie nasion. Korzystając z okazji dokupiłem co nieco do mojej kolekcji bratków, które w tym roku zamierzam troszkę pouprawiać. Ku memu zaskoczeniu oferta roślin ozdobnych i warzyw była spora. Jak to zawsze bywa zauroczony ofertą porwał mnie wir manii zakupów.
Na dzień dzisiejszy zakupiłem już część nasion warzyw, troszkę nasion kwiatów jednorocznych no i bylin, które też w tym roku zamierzam spróbować sam wyhodować. Co z tego będzie czas pokaże. Na razie u mnie odwilż. Teraz tylko aby do wiosny. Oj wiosno, wiosno gdzie jesteś....?
A jak u Was z zakupami?

Pozdrawiam - Jarek

A jak u Was z zakupami?

Pozdrawiam - Jarek
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Jarek Ty naprawde już wiosnę czujesz,jesteś w pełni przygotowany.
Ja jeszcze jestem w polu ale już mnie zmotywowałeś.
Ja jeszcze jestem w polu ale już mnie zmotywowałeś.

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Po obfitych nocnych opadach zima ponownie zawitała w moje strony. W trosce o moich skrzydlatych gości ogródka wybrałam się nie bacząc na zaspy na działkę. Po przeprawie w śniegu dotarłem na moja działeczkę. Jakże żałowałem, iż nie zabrałem ze sobą aparatu, kiedy moim oczom ukazały się ptaszki, których dotąd tej zimy nie było na działce. Pojawił się w końcu wróble i mazurki (chyba wyczuły pokarm) trznadel oraz ptaszek, którego nie rozpoznałem, (pomarańczowa plamka pod szyją i jasny biały brzuch) oraz moje dzisiejsze najprzyjemniejsze odkrycie - dzięcioł średni. Jakże miło było widzieć jego żerowanie na smalcu i kulkach z karmą podwieszonych na gałęziach. Tylko ten żal z braku aparatu, który pozwoliłby podzielić się tymi widokami z Wami. Od tej pory biorę ze sobą aparat.
Dwukrotnym atakiem popisał się również krogulec. Na szczęście ptaszki w porę czmychnęły przed atakiem drapieżnika. Smuci mnie też brak sójek i jemiołuszek tak aktywnych zeszłej zimy. A jak u Was z aktywnością ptaszków w ogrodach i na działkach? Czy równie aktywnie odwiedzają karmniki? Podzielcie się swoimi opiniami.
Pozdrawiam - Jarek

Pozdrawiam - Jarek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę przyznać Jarku, że podziwiam twoją znajomość ptaszków...
Tak łatwo i pewnie z daleka rozpoznajesz - gratuluję
Ja mam z niektórymi problemy i pomagam sobie często atlasem,
choć nie zawsze to pomaga. Ech...żeby tak można było z bliska
spokojnie się przyjrzeć. . .
U mnie najwięcej jest teraz sikorek. Widuję też sójki, wróbelki
i jeszcze jakieś...no właśnie - jakie ?
Pozdrawiam
Tak łatwo i pewnie z daleka rozpoznajesz - gratuluję

Ja mam z niektórymi problemy i pomagam sobie często atlasem,
choć nie zawsze to pomaga. Ech...żeby tak można było z bliska
spokojnie się przyjrzeć. . .

U mnie najwięcej jest teraz sikorek. Widuję też sójki, wróbelki
i jeszcze jakieś...no właśnie - jakie ?

Pozdrawiam

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Dokarmiania ptaszków ciąg dalszy.
Tak jak zapowiadałem nie ruszam się na działeczkę bez aparatu. Powód - zerujące ptaszki i chęć podzielenia się z Wami tymi widokami. No i podstawowy powód fotografia dzięcioła, którego obiektyw mojego aparatu nie mógł upolować zeszłej zimy. Dzisiaj wybrałem się w mroźny dzień na działkę, aby uzupełnić karmę w karmnikach i aby poobserwować moich skrzydlatych ulubieńców. Jakie były efekty? To prezentuje na zdjęciach. Największy sukces to oczywiście fotki dzięcioła, którego uwieczniłem już po 10 minutach obserwacji. Poza tym oczy cieszyły modraszki, które chętnie pozowały do zdjęć oraz bogatki. Trudności ze zrobieniem fotki miałem z sikorą ubogą - ale jakąś udało mi się uwiecznić na fotografii.
Wciąż czekam na powrót sójek niewidocznych jeszcze tej zimy. Na prawdę było miło pomimo mrozu obserwować ptaki żerujące na mojej działce. Zresztą co będę pisał popatrzcie sami. Co o tym myślicie?
Największy sukces dnia a może i miesiąca - Dzięcioł średni.

Sikorka bogatka

Sikorka modra

Sikorka uboga i dzwońce

Działeczka otulona śnieżną kołderką

I na koniec fotki, która najbardziej mi się podobają. Czyż ten ptaszek nie jest śliczny?
Pozdrawiam - Jarek

Największy sukces dnia a może i miesiąca - Dzięcioł średni.

Sikorka bogatka

Sikorka modra

Sikorka uboga i dzwońce

Działeczka otulona śnieżną kołderką

I na koniec fotki, która najbardziej mi się podobają. Czyż ten ptaszek nie jest śliczny?

Pozdrawiam - Jarek
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Masz rację bardzo lubię ptaki. Obserwować i dokarmiać. Kacprze otworki w tym karmniku na smalec mają około 3-3,5cm średnicy i głębokość od 4-4,5 cm. Wierz mi sikorki i nie tylko z radością korzystają z niego, a wykonanie proste.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek