Nasze kwiaty domowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze kwiaty domowe

Post »

Januszu, nowa guzmania śliczna i na pewno będzie jej dobrze u Ciebie. ;:138
A jeżeli chodzi o fittonie to ja mimo wszystko zasugeruję, że mają za sucho i pewnie też za suche powietrze.
Ja swoją podlewałam nawet codziennie, bo jak tylko się zagapiłam to tak jej właśnie zaczynały smętnie zwisac i gałązki
i listki. Umarła z pragnienia, kiedy musiałam wyjechac na kilka dni i została bez opieki.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Beata0410
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu.

Azalie przepiękne. Gratuluję przecudnej kolekcji. ;:63

Trzymam kciuki za fittonie. Na pewno dasz radę je uratować. Z tego co kiedyś o nich czytałam, to fitonia potrzebuje miejsca cienistego lub półcienistego, o dużej wilgotności powietrza. Roślina nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia, zbyt duża ilość światła powoduje zasychanie liści, konsekwencją czego jest uschnięcie rośliny. Temperatura w uprawie rośliny powinna być dość wysoka, optymalnie powyżej 22?C, nie powinna spadać poniżej 18?C. Podlewanie fitonii powinno być obfite, nie można dopuszczać do przesuszania gleby, dobrze reaguje na zraszanie. Doniczka w uprawi fitonii powinna być niewielka i dość płaska, ponieważ roślina ma dość ubogi system korzeniowy. Przesadzamy corocznie w okresie wiosennym.
Absolutnie nie wolno trzymać tego kwiatka w kuchni, bo jest bardzo wrażliwy na gaz w powietrzu.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witam miłe Panie.
Jestem spóźniony z odpowiedzią, bo wczoraj okrywałem róże a trochę ich jest i już wieczorem padłem :( Dziś był ciąg dalszy ale już mniej.
Z doniczkowcami zawsze jest jakiś problem. Wam Azali nie chcą zimować a mnie ostatnio fitonie wkurzają.
Dziękuję za dobre rady. Widać,że temat ten jest Wam bliższy niż mnie.Większą wagę przykładam do ogrodowych a doniczkowe to taka zimowa odskocznia choć staram się nie zaniedbywać ich przez cały rok. Nie mam specjalnie wyszukanych egzemplarzy dlatego dość łatwe są w uprawie.
Z fitoniami 'dałem plamę' ale i tak do końca to nie wiem jaka jest przyczyna usychania, bo patrząc na stojące obok inne, przy takiej samej pielęgnacji, rosną ładnie.

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Ot, i zagwozdka :roll:
Janusz, a w jakim pomieszczeniu stoją fitonie?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto.
Stoją w pokoju z dala od południowego okna wśród innych kwiatów. Myślę,że wilgotność powinna być dobra, bo jest wokół dużo roślin i jest taki mikroklimat. Wydaje mi się, że powodem może być przesadzanie o nieodpowiedniej porze. Dziwne że tylko kilka gałązek odpadło reszta trzyma się nieźle. Zobaczymy za kilka dni czy nie padną całkiem.

Obrazek
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Może być , że przesadzenie zbyt późno je osłabiło.
Piszesz, że tylko kilka gałązek.. a może przyczyna tkwi w podłożu? Może coś je podgryza?
Bo mikroklimat to maja raczej odpowiedni.
Wypatrzyłam śliczny okaz kalatei i coś jeszcze kitnącego na parapecie ;:65
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Clea777
50p
50p
Od: 5 paź 2009, o 19:18

Post »

Ale kolekcja. Super!
Nie mogę nadziwić się fiołkom. Ślicznotki.
Wykorzystam pomysł tworzenia kompozycji-peperomie świetnie wyglądają. Moje kiedyś nie przetrwały zaatakowały tarczniki a ja nie umiałam im pomóc. Teraz walczę z nimi na paproci królewskiej i też nie wiem kto będzie zwycięzcą.
Pozdrawiam Clea777 (Ewa),
Moje życiowe plany?
Kochać i być kochanym...
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie nic nowego się nie dzieje z fitoniami. Co miało paść to padło -reszta żyje. Podłoże było kupione (ziemia do roślin kwitnących) i nie miałem przypadku by jakieś zwierzątka w niej były.
Kalatea od razu wpadła mi w oko, bo rzadko spotyka się o takim rysunku. Jest u mnie dopiero 1,5 miesiąca i wypuszcza już 3 liść. Na parapecie zaczyna kwitnąć różowa azalia.
Cela
Dziękuję Ci. Miłe jest otrzymywać pochwały. Nie wiem czy można to już zaliczyć do kolekcji bardziej do wszechstronnej zbieraniny. Co gdzieś wpadnie w oko to bierzemy no i nazbierało się tego trochę.
Najgorzej z podlewaniem, bo teraz przy ogrzewanym domu trzeba często sprawdzać czy w doniczkach nie jest sucho.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Beata0410
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:34

Post »

O rany Januszu! ;:138 ;:138 ;:138
Ależ masz piękna kolekcje domowych kwiatów....
i jak widać sporo jeszcze miejsca na dalsze piękne roślinki. :D
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

drozd pisze:NNObrazek
Januszu witaj :wit Twoja NN to Aptenia cordifolia ;:63 ;:63 Pięknie kwitła.
A mam pytanie dotyczące goryczki.. masz ją jeszcze w domciu? czy przeniosła sie na powietrze? Śliczna odmiana, bardzo gęsto zakwitła.

A kalatea.. to chyba `Calathea roseo picta 'Medallion` :roll: Mam tę samą, rośnie niezawodnie, czego nie można powiedzieć o kilku innych, wymagających odmianach kalateii.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Beatko za ocenę doniczkowców. Faktycznie miejsca jest jeszcze bardzo dużo na powiększenie kolekcji doniczkowców ale za dwa miesiące zaczną się siewy pikowania sadzonkowania i większość parapetów będzie zajęta.
Marto
Aptenia miała dość dużo kwiatów. Całe lato stała na balkonie. Zawiązała dużo nasion przez co ją mocno osłabiło. Za późno oberwałem zawiązki nasienne i dopiero teraz zaczyna nabierać wigoru. Pokazuje się nawet jeden kwiatek.

Obrazek

Calathea tak to odm. 'Medalion'. W dzień liście są rozłożone i pokazują swą piękność a wieczorem wznoszą się ku górze.
Goryczka jest w domu ale bardzo słabiutka. Nie wiem czy dotrwa do wiosny. Jest ona z tych kwiatów "wychuchanych" w cieplarniach na sprzedaż a w domowych warunkach jest raczej nie do przeżycia.
W ubiegłym roku córka kupiła w trzech kolorach białą,różową i niebieską i żadna nie powtórzyła kwitnienia. Po pewnym czasie uschły.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Hm.. goryczka.. może ja gapa jestem, a są odmiany domowe? Ja z niewiedzy to z pewnością dałabym je do gruntu :?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak przypuszczam,że to musi być jakaś odmiana doniczkowa. Przerzuciłem masę stron intern. i nie znalazłem tej odmiany. Trudno nadążyć za hodowcami tym bardziej,że stosują oni różne chemiczne środki do skarlania i przyspieszani kwitnienia. Ta sama roślina jeżeli uda się przechować do następnego sezonu będzie miała zupełnie inny pokrój. W ubiegłym roku kupiłem chryzantemę, wiosną, kwitnącą co raczej się nie zdarza i sprzedawca zapewniał,że jest to karłowa chryzantema kwitnąca wiosną. Nie bardzo mu wierzyłem ale,że kolor mi się podobał kupiłem. Miałem rację. W tym roku wyrosła do 1m wysokości i kwitła jesienią.
I jeszcze kilka naszych doniczkowców:

Hoje
Obrazek

Obrazek

Kroton

Obrazek

Od słonecznego okna bardziej wybarwiony

Obrazek

Begonia królewska

Obrazek

Następny fiołek szykuje się do kwitnienia.

Obrazek

Przyszłe wypełniacze parapetów w miniaturkach

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie spokój za to w domu małe zamieszanie z nowymi roślinami.

Niekontrolowane zakupy w ?Kaufland?
Po 0,99zł za szt.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wcześniejsze nabytki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnące drzewko truskawkowe.

Obrazek

Cliwia znów kwitnie

Obrazek

Na koniec. Moja plantacja kawy.

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Janusz, jesteś wielki ;:180 i domowych masz tyle ;:111 a te "Przyszłe wypełniacze parapetów w miniaturkach" to te do zbycia?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”