Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 lip 2010, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura... chwalipięta cz.III
moja datura zakupinona wiosną majaca około 15 cm. orosła tylko 10 może 15 cm. liście słabiutkie u góry tylko 5 szt .te dolne żółkły i opadały ,nie zakwitła i nie zakwitnie ,mam jedną szczepką oderwałam od zdrewniałego pnia ukorzeniłam i jakoś rośnie .co zrobiłam źle że datura mi tak słabo rośnie i nie kwitnie ??
- falkenburg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A JAK MAMY POMÓC JAK NIC NIE WIEMY !!!canaveral-staff pisze:moja datura zakupinona wiosną majaca około 15 cm. orosła tylko 10 może 15 cm. liście słabiutkie u góry tylko 5 szt .te dolne żółkły i opadały ,nie zakwitła i nie zakwitnie ,mam jedną szczepką oderwałam od zdrewniałego pnia ukorzeniłam i jakoś rośnie .co zrobiłam źle że datura mi tak słabo rośnie i nie kwitnie ??
Napisz coś wiecej gdzie rośnie (w ziemi, donica), jaka ziemia (podłoże), jakie nawozy dostała, gdzie rośnie jakie stanowisko ?
Bez tego nic nie poradzimy. Dobrze byłoby dac zdjęcie.
Małgorzata i Krzysztof
-
- 20p - Rozkręcam się...
rośnie w donicy ,podłoże do kwiatów zwykłe ,nie nawożona ,stanowisko słoneczne ,falkenburg pisze:A JAK MAMY POMÓC JAK NIC NIE WIEMY !!!canaveral-staff pisze:moja datura zakupinona wiosną majaca około 15 cm. orosła tylko 10 może 15 cm. liście słabiutkie u góry tylko 5 szt .te dolne żółkły i opadały ,nie zakwitła i nie zakwitnie ,mam jedną szczepką oderwałam od zdrewniałego pnia ukorzeniłam i jakoś rośnie .co zrobiłam źle że datura mi tak słabo rośnie i nie kwitnie ??
Napisz coś wiecej gdzie rośnie (w ziemi, donica), jaka ziemia (podłoże), jakie nawozy dostała, gdzie rośnie jakie stanowisko ?
Bez tego nic nie poradzimy. Dobrze byłoby dac zdjęcie.

i ukorzeniona oderwana szczepka

Datury to straszne żarłoki, wymagają solidnego nawożenia. Zagłodziłaś ją ździebko 

Pozdrawiam. Jola.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Powiedziałbym, nie ździebko ale baaardzo. W okresie wzrostu, czyli od wiosny do jesieni datury nawozimy codziennie np. nawozem do datur. Lub rzadziej nieco Azofoską, a potem znowu codziennie np. Plantonem K. Wtedy Twoja datura urosłaby do dwóch metrów i na pewno zakwitłaby. Ale nic straconego. Teraz już bym nie nawoził ale przygotował roślinki do zimy a w nowym roku .....karmił, karmił i patrzył jak ładnie rosną.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 20p - Rozkręcam się...
dziękuję Wam ślicznie za poradę
nigdy w życiu nie spodziewałabym się że daturę należy codziennie nawozić ,ale dobrze że w przyszłym roku odbije
a czy mogę tą większą podzielić jakoś aby była szczepka ?

a czy mogę tą większą podzielić jakoś aby była szczepka ?
- Agii
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
Z nawożeniem tak małych roślin nie można przesadzić , bo można je po prostu "spalić". Do małych sadzonek polecam zastosowanie nawozu do datur lecz w stężeniu o połowę mniejszym niż zalecają.
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Sprawdź jeszcze dokładnie spód liści. Niekiedy inwazja przędziorka też bardzo hamuje wzrost.
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Sprawdź jeszcze dokładnie spód liści. Niekiedy inwazja przędziorka też bardzo hamuje wzrost.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
100 % racji. Zapomniałem, że faktycznie roślinki nawozi się w zależności od ich wielkości. Ale w miarę wzrostu powoli zwiększamy dokarmianie, nieprawdaż?Agii pisze:Z nawożeniem tak małych roślin nie można przesadzić , bo można je po prostu "spalić". Do małych sadzonek polecam zastosowanie nawozu do datur lecz w stężeniu o połowę mniejszym niż zalecają.

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
canaveral-staff nic się nie przejmuj , zobacz że szczepka bardzo ładnie się przyjęła i wiosną będzie z niej ładna roślina , podobnie będzie z tą w donicy , potwierdzam również to co pisali poprzednicy , dobry nawóz w odpowiedniej proporcji i szykuj oko na przyszły sezon .
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
-
- 20p - Rozkręcam się...
pieknie Ci zakwitła

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
piękna biel tej daturki 

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
patrząc na wasze datury, wydaje mi sie , e to dopiero wiosna, a nie jesien, tak pięknie kwitną