Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

Ewo, Aniu, Izo, dziękuję za wizytę :)

Izo, dzięki za miłe słowa. Dobrze, że zdjęcia można zrobić tak, żeby nie widać było chaosu :D Rzeczywiście, trudno urządzić tak mały ogródek, gdy się chce mieć duużo roślin. Potem niektóre giną zagłuszone przez silniejsze :( Właśnie niedawno to odkryłam.
Figurki kupione za grosze, a postument to kawałek drzewa, oklejony tapetą samoprzylepną.

I znowu szaro, buro i mokro :evil: Dziś między deszczami posadziłam kolejną porcję cebulek. Mam nadzieję, że nie zgniją.
A te wychodzące chyba będę musiała przysypać zanim nadejdę mrozy.

Aby poprawić sobie humor, porządkuję zdjęcia ogrodowe, choć większość tegorocznych straciłam podczas awarii komputera. Uratowały się te, które umieściłam na forum i mogłam je ściągnąć z powrotem.

Zrobiłam sobie zestawienie róż, które kwitły u mnie w tym roku. Było jeszcze kilka więcej, ale nie mam zdjęć.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu Foggia - dopiero po Twoim zdjęciu widzę, dlaczego masz taki wesoły ogródek! Toż to cała Ty!
A anomalie pogodowe chyba są w Szkocji czymś naturalnym ze względu na ciepłe atlantyckie prądy. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu możesz próbować z kamelią! Widziałam w Londynie (nooo, tam jest może ciutkę cieplej, niż u Ciebie) jak na maluśkim podwórku kwitły drzewka kameliowe uformowane na pniu w kulę. Niezrównany widok!
Ale kwitnące mieczyki w listopadzie?!To jest coś pięknego! Tym bardziej, że piękny kolorek...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Foggio-bardzo mi się podoba to zestawienie róż 2009.Słonecznie sobotnio pozdrawiam.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj :wit
Piękna kolekcja róż Mario.....
Mam wrażenie, że czas u Ciebie to się zatrzymał na takiej bardzo wczesnej jesieni. :)
Urokliwe miejsce ten Twój ogródek... :)
Ma klimat.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Marysiu, połowa z Twoich róż to moje chciejstwa :;230
Cudne ;:138
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Post »

Ale cudeńka....gratuluję.Pięknie.Napisz czy pachną?
x_P-42

Post »

Foggio., gdzie Ty te wszystkie różyczki zmieściłaś?
Jaka pogoda u Ciebie? Pozdrawiam. ;:7
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Urszulko, mam 2 kamelie :D Większą kupiłam na początku roku już kwitnącą, sporo podrosła i teraz ma pączki. Rośnie w donicy, bo trochę się boję posadzić do gruntu. Jak nadejdą mrozy to pewno pójdzie do szklarni. Druga jest mała, ma 2 gałązki i tą może spróbuję uformować na drzewko.
Mieczyki już nie kwitną, niektóre niestety nie zdążyły, już za zimno...

Ewo, Dziękuję :D Lubię się bawić programami do obróbki zdjęć.

Ewo-Evluk,dzięki za miłe słowa. Teraz to już nie taka wczesna ta jesień...

Aniu, oj, ja też mam jeszcze sporo chciejstw różanych, zwłaszcza, że ostatnio odkryłam sporo ciekawych ofert i nowości :D Tutaj sezon na róże z gołym korzeniem trwa od początku listopada do końca marca. I jak tu się oprzeć zakupom :roll:
Wczoraj się uśmiałam, bo mój mąż, tuż po obudzeniu, powiedział, że śniły mu się koszmary- paczki z tysiącami róż, przychodzące do domu bez końca :;230 Więc jak przyjdzie tylko kilka to powinien się cieszyć, że to nie te tysiące :;230

Alino, dzięki. nie wszystkie róże pachną, ale niektóre mają naprawdę piękny zapach.

Polu, na razie wszystko się mieści :D , część róż rośnie w donicach, pójdą do gruntu jak wreszcie przerobię rabatę...
Zresztą podejrzewam,że będą rosly wszędzie :D Na razie to młode rośliny...

Pogoda w kratkę, więcej deszczu niż słońca. A ja ciągle mam co robić w ogródku.
Wczoraj posadziłam rododendrona, kalinę i hortensję. I 4 peonie drzewiaste, które były w wiosennej ofercie gazetowej i o których zupełnie zapomniałam. A oni przysłali je dopiero teraz :roll: . No i musiałam przesadzić parę bylin, żeby znależć im miejsce.

Jednym kwiatuszkiem zakwitł miniaturowy rododendron
Obrazek
Kwitną pierwiosnki
Obrazek
Rozkwita blady z zimna Abraham Darby
Obrazek

I trochę letnich wspomnień
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x_P-42

Post »

Śliczne wspomnienia...
U Was tam miało chyba strasznie dziś wiać? U nas właśnie także zerwał się porywisty wiatr, słyszę właśnie, jak okna i drzwi stękają od podmuchów. ;:7
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Witam
A teraz......proszę opisać jak o nie dbasz :)
1) przycinasz?
2) czym nawozisz?
3) jak owijasz wokół pala
Proszę-czekam ;:65 ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Foggio-ponoć mieliśmy wiatr gnany niżem znad Szkocji.Piękne robisz zestawy wspomnieniowe.Rośliny od Ciebie w Podwórkowym mają się dobrze,dziś do nich zaglądałam.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Polu, tym razem te silne wiatry nie dotarły do nas. Padało, ale też nie tak strasznie. Za to bardziej na południe były rekordowe opady i powódź tysiąclecia. W jednej miejscowości było 2.5m wody.

Alino, jak dbać o róże nauczyłam się na forum :D Większość z nich to młode krzaczki. Moje pierwsze róże, np. te dwie pnące
Obrazek
po prostu posadziłam do ziemi i już. Czasem podsypywałam nawozem do róż lub uniwersalnym. Teraz kupuję specjalną ziemię do róż, a na dno dołka daję obornik koński. No i widac różnicę w rośnięciu :D
Pnące róże rosną na drewnianej pergolce, przycinam tylko trochę wiosną. No i ścinam przekwitłe kwiaty. I w tym roku pryskałam kilka razy, bo lato było deszczowe i prawie wszystkie róże złapały czarną plamistość. :( I to wszystko :D

Ewo, cieszę się, że roślinki ode mnie dobrze wyglądają :D Mam nadzieję, że w przyszłym roku będą kwitły.

A w ogródku już niezbyt ciekawie. Dziś posadziłam 35 tulipanów, ale wciąż mam masę różnych cebulek do posadzenia. ;:223

Kwitnie jeszcze kilka róż
Bonica na pniu
Obrazek
Abraham Darby
Obrazek
Iceberg
Obrazek
Zaczynają kwitnąć zimowity, które nie dawno sadziłam
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Nawóz koński???? Matko-ja mam konie!!! Natychmiast zarządzę zbieranie :) DZIĘKI
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Marysiu, piękne te kolaże :D
i jeszcze róże w tak dobrym stanie są, aż miło popatrzeć ;:138
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Witajcie :D
Ostatnio znacznie się tu ochłodziło. Spadł nawet pierwszy śnieg, na szczęście szybko zniknął. Za to deszczu w nadmiarze :evil: Dziś wreszcie na chwilę wyjrzało słoneczko, ale temperatura około zera.
Poobcinałam prawie wszystkie pączki róż, bo zaczęły gnić. Jeszcze tylko Bonica na pniu się jakoś trzyma i kwitnie.
Poza tym smutno w ogródku...

Za to dzisiaj dostałam różę od Austina :tan Piszę dostałam, bo płaciłam tylko za przesyłkę, a nie za różę :D
Obrazek

Piękna, wielka sadzonka :D Jeszcze takiej nie widziałam
Obrazek

A tu dla porównania po lewej stronie sadzonka róży Delbarda, która przyszła dwa dni temu :D
Obrazek

I jeszcze 2 moczące się Delbardki
Obrazek

Austinka to Darcey Bussell
http://www.davidaustinroses.com/english ... showr=4793

Strasznie jestem ciekawa róż Delbarda, zamówiłam kolekcję 4 jego nowych róż, na razie przyszły tylko 3, a czwarta ma być dopiero wiosną.

I na koniec letnie wspomnienie :D
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”