Lilowce-Hemerocallis cz.V
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu -no właśnie o to chodzi z tymi zdjęciami, że mimo kwiatów tej samej odmiany, na tej samej kępie, tym samym aparatem, różnice są.
Na pewno jest to ta sama odmiana, jest dość charakterystyczna, a przy robieniu zdjęć robię każdorozowo także fotkę rośliny z etykietką z nazwą i nie ma możliwości pomylenia zdjęcia i nazwy odmiany.
W tym przypadku różnica wynika z pory roku i pory dnia- ten ze spiczastymi płatkami był fotografowany 9 lipca o 17,16 w dzień pochmurny i nie był do końca rozwinięty, ten z zaokrąglonymi- był fotografowany 23 lipca, w dzień słoneczny i upalny o godzinie 10,28 więc rozwinął się tak jak powinien.
Grażynko, nie przejmuj się, może teraz ktoś inny wymyśli ciekawą zabawę na czekające nas zimowe wieczory i będziesz miała szansę na sukces.
Na pewno jest to ta sama odmiana, jest dość charakterystyczna, a przy robieniu zdjęć robię każdorozowo także fotkę rośliny z etykietką z nazwą i nie ma możliwości pomylenia zdjęcia i nazwy odmiany.
W tym przypadku różnica wynika z pory roku i pory dnia- ten ze spiczastymi płatkami był fotografowany 9 lipca o 17,16 w dzień pochmurny i nie był do końca rozwinięty, ten z zaokrąglonymi- był fotografowany 23 lipca, w dzień słoneczny i upalny o godzinie 10,28 więc rozwinął się tak jak powinien.
Grażynko, nie przejmuj się, może teraz ktoś inny wymyśli ciekawą zabawę na czekające nas zimowe wieczory i będziesz miała szansę na sukces.
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Emilu, gratulacje
śnieżko, liliowce są tak bardzo zmienne, że trzeba byc naprawdę ich znawcą, a najlepiej posiadaczem, żeby je rozpoznac, mimo mylących zmian w wyglądzie kwiatu, na zdjęciu. Ja poprzestałam na cichym podziwianiu ich urody
Zadanie było bardzo trudne, chyba nie tylko dla mnie, ale dzięki Twoim zdjęciom dowiedziałam się czegoś więcej o tych pięknych kwiatach 

śnieżko, liliowce są tak bardzo zmienne, że trzeba byc naprawdę ich znawcą, a najlepiej posiadaczem, żeby je rozpoznac, mimo mylących zmian w wyglądzie kwiatu, na zdjęciu. Ja poprzestałam na cichym podziwianiu ich urody

- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gieniu, Elu- zadanie na pewno nie było łatwe, ale mam nadzieję, że teraz wszyscy inaczej będą patrzeć na zdjęcia różnych kwiatów, a szczególnie liliowców. Na pierwszy rzut oka widzi się ładny kwiatek, ale trzeba też przyjrzeć mu się dłużej i zagłębić w szczegóły, potem zaś umieć odszukać i rozróżnić je oglądając inne zdjęcia.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Wszystko to prawda.
Są nawet strony internetowe gdzie można zobaczyć tego samego liliowca w różnych odsłonach.Zdjęcia są robione i przedstawiane w różnych porach dnia .
Ot choćby na przykład ta:
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/74948/
Wszystko zależy od pory dnia, fazy rozwoju kwiatu, pogody w czasie robienia zdjęcia i innych okoliczności, a różnice - wiadomo.
I jak tu potem rozeznać dokładnie odmianę tylko po jednym zdjęciu ?
Są nawet strony internetowe gdzie można zobaczyć tego samego liliowca w różnych odsłonach.Zdjęcia są robione i przedstawiane w różnych porach dnia .
Ot choćby na przykład ta:
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/74948/
Wszystko zależy od pory dnia, fazy rozwoju kwiatu, pogody w czasie robienia zdjęcia i innych okoliczności, a różnice - wiadomo.
I jak tu potem rozeznać dokładnie odmianę tylko po jednym zdjęciu ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Liliowce
I tu się zgadzam ,Śnieżka ma rację ,że patrząc na jedną rozsadę można znaleśc
lekką różnicę między kwiatami,nawet na jednym kłączu.
pozdrawiam
-----------------
Leszek
lekką różnicę między kwiatami,nawet na jednym kłączu.

pozdrawiam
-----------------
Leszek
ps.trzeba byc głupcem,żeby nie kochac kwiatów!
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
No pewnie !
U Geni to już teraz jest co podziwiać w ogródku - a w przyszłym roku to dopiero będzie feria barw do podziwiania.
Emilku to jeszcze parę fotek poproszę ?

U Geni to już teraz jest co podziwiać w ogródku - a w przyszłym roku to dopiero będzie feria barw do podziwiania.

Emilku to jeszcze parę fotek poproszę ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Mówią , że kropla drąży skałę
Całe lato, jesień i zimę oglądam zdjęcia liliowców , teraz Emil dowala jeszcze do pieca.....Piękne kwiaty (ógłbyś podawać ich nazwy dla takich leików jak ja?)
Ja z Wami nie wytrzymam!!!!
I jakby tego było mało - szkółkę liliowców mam 150 m od domu
Chyba zacznę się bać wiosny :P
Przy okazji - gratuluję wygranej Emilu!Czy już się zdecydowałeś na nagrodę w konkursie śnieżki????

Ja z Wami nie wytrzymam!!!!

Przy okazji - gratuluję wygranej Emilu!Czy już się zdecydowałeś na nagrodę w konkursie śnieżki????
Pozdrawiam,Małgorzata
Już podaję :
1 Doublecious
2 Double Yellow (chociaż nie jestem przekonany na 100%...)
3 Catherine Hawn
4 Double Firecracker
Teraz wspomnienie lata
Gaudy Gaudy

Marietta Princess ( moja ulubienica
)

Chocolate Cherry Dreams

Raspberry Masquarade
basow@ to trzeba będzie wiosną wybrać sie tam na zakupy
W sprawie nagrody:
Jeszcze nie zdecydowałem, za duży wybór
Pozdrawiam ciepło !!!
1 Doublecious
2 Double Yellow (chociaż nie jestem przekonany na 100%...)
3 Catherine Hawn
4 Double Firecracker
Teraz wspomnienie lata

Gaudy Gaudy

Marietta Princess ( moja ulubienica

Chocolate Cherry Dreams

Raspberry Masquarade

basow@ to trzeba będzie wiosną wybrać sie tam na zakupy

W sprawie nagrody:
Jeszcze nie zdecydowałem, za duży wybór

Pozdrawiam ciepło !!!