Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo pisze: Alu - zauważyłam,że częściowo przymarzło Ci hebe .
Nie, KaRusiu, to hebe nie przemarzło. To co wygląda jak przemarznięta część Hebe, to przekwitający wrzosiec. Jednak przemarzły mi dwa inne hebe, o dużych listkach. Przemarzło (lub mocno ucierpiało) mi niestety sporo roślinek tej zimy. Kameliom przemarzły pąki... Trzeba przyznać, że tegoroczna zima była wyjątkowo mroźna... :?
Milo, że wpadłaś! :D Ale teraz już naprawdę lecę do roboty! :wink:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluniu, ależ u Ciebie juz wszystko niesamowicie kwitnie. Chyba masz cieplejszy klimat niż ja, bo u mnie bez dopiero
co zaczął kwitnąć, iryski są w pąkach, a piwonia drzewiasta też nie otworzyła jeszcze kwiatów.
Jak ty ściągasz to słoneczko do siebie? ;:109
Powiedz kochana, co to za roślinka na tym ostatnim zdjęciu? Tulipanki pięknie dobrałaś, są bardzo eleganckie.
Pracuj i korzystaj z dobrej pogody.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Piękne to połączenie białych tulipanów z czarnymi! Nie obrazisz się Alu jak na jesieni zgapię ten pomysł i też sobie tak posadzę? :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fleur-Świetne szachownicowe biało czarne pole tulipanów, kratownica z powojnikiem i już rozkwitłe bzy,ale najchętniej zaglądam do bawiących się idealnie zgranych kolorystycznie pluszaków.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Bzy , serduszka , tulipany, clematis, piwonia - w pełni rozkwitu :shock: Pokazujesz niezwykłości, ale i tak dla mnie numer jeden to rabatka z biało- czarnymi tulipanami ! Piękne zestawienie . Czy "czarny" tulipan to " Pierrot noire"?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pszczółko, klimat to u mnie chyba nie jest cieplejszy... Zazwyczaj wszystko jest trochę "do tylu" za sąsiadami. Piwonia drzewiasta tylko ta jedna tak wcześnie zakwitła (pierwszy- jedyny kwiat, zasadzona rok temu). Pozostałe 4 mają dopiero pąki, chociaż z dnia na dzień coraz bardziej nabrzmiałe. Te kwitnące iryski, to miniaturki. Z tych dużych zakwitł dopiero jeden czy dwa. A bez też dopiero zaczyna kwitnąć. Roślinka o którą pytasz to Helichrysum "Ruby Cluster". Jeśli Ci się podoba, to teraz jest właśnie pora, żeby ją kupić, bo sprzedają ja właśnie w momencie gdy zaczyna kwitnać i ma te ładne czerwone kulki. Po jakimś czasie otwierają się one w jasnożółte, niespecjalnie atrakcyjne kwiatki. Dzisiaj nawet widziałam w pobliskim sklepie po 8€ z groszami. Ja zasadziłam 3 takie, 2 lata temu i tej zimy 2 zdechły a ta która przetrwała jest całkiem dorodna.

A tak przy okazji. Idź na tę stronę , zjedź na sam dół i kliknij na "Demande de catalogue gratuit". Wypełnij wszystkie rubryki: Mme etc. a na koniec "soumettre le bon". Po kilku dniach dostaniesz pocztą bardzo ładny katalog ze zdjęciami i opisem róż nie tylko Austina, ale i innych, które on sprzedaje. :idea:
A może i inni mogą jakoś spróbować zamówić ten katalog... Napisane jest, że kraje poza Unią E. płacą 5£,. Z Tego wynika, ze kraje Unii nie płacą nic. Żeby zamówić róże, należy wypełnić kupon kraju sąsiedniego. Może podobnie rzecz się ma w przypadku katalogu? Pokombinujcie... ;:24 ( http://www.davidaustinroses.com/other/ )

Piterku, zgapiaj, zgapiaj! Cała przyjemność po mojej stronie! :D :D :D

Ewuniu, my, szczęśliwe posiadaczki pluszaków rozumiemy się bez słów... ;:136

Ewelinko, nie. Te czarne tulipany to "Reine de la Nuit" ;:100

Buziaczki dla Całej Forumkowej Paczki! ;:100
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

"Reine de la Nuit"- juz zapisałam sobie nazwę (może jesienią gdzieś uda się je kupić , są bowiem niezwykłe :)
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mała wycieczka do Giverny.
Niestety ogrodów Moneta dzisiaj odwiedzić nie mogłam, bo byłam z Bobikiem a nie wpuszczają tam z psem (nawet na rękach). Zrobiłam jednak kilka ciekawych zdjęć w samym miasteczku.
Poza pięknymi kompozycjami z kwiatów, można było podziwiać rzeźby z ... piasku. Udało mi się tez sfotografować bardzo pomysłowo wykonaną ścianę obsadzoną skalnymi roślinami (przedostatnie zdjęcie). Niestety nie widać bardzo dokładnie, ale ściana znajduje się na terenie prywatnej posiadłości, zdjęcie zrobiłam korzystając z faktu, ze brama była otwarta, jednak nie ośmieliłam się wtargnąć na prywatny teren... :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

;:111 Aluuuuuuuuuuu...
Po prostu bajka ..przępiekne bajeczne wiosenne kompozycje.
Cudowna rzeźba wieczerzy .
Śliczna miałaś wycieczkę aż zazdroszczę Ci nieco choć również dziękuję ,że i ja mogę nacieszyć oczy :P ;:196
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Aluś dzięki za szczegółowe informacje o helichrysum. Rozejrzę się za nim bo wygląda decoracyjnie i będzie mi
pasował. Śliczne zdjęcia z wycieczki do Giverny. Jakie piękne kompozycje aż oczy cieszą, w samym parku pewnie są
jeszcze piękniejsze.
Ale my kochana naprawdę nie mieszkamy w tym samym klimacie. U mnie wczoraj nie było ani jednego promyka słońca,
a u Ciebie nawet niebieskie niebo widać. :;230 :;230 :;230
Milego tygodnia.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Jejku, jakie piękne tulipanowe łąki:!: :!: :!: Nie sposób wybrać najładniejszą :shock: Ciekawa jestem, co się dzieje, kiedy te wszystkie kwiaty przekwitną, jak ukrywają żółknące liście?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Dziękuję Alu, ja przy okazji również odbyłam wspanialą wycieczkę :D
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Impresjonizm w czystej postaci! Piękne kompozycje!

A jaki okaz glicyni :shock:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze:Mała wycieczka do Giverny.
Niestety ogrodów Moneta dzisiaj odwiedzić nie mogłam, bo byłam z Bobikiem a nie wpuszczają tam z psem (nawet na rękach). Zrobiłam jednak kilka ciekawych zdjęć w samym miasteczku.
:wink:
Byłam , byłam , widziałam , potwierdzam - Giverny jest rzeczywiście uroczym, maleńkim miasteczkiem :) A Ogrody Moneta - warte grzechu :wink:
Ubiegłoroczną relację i zdjęcia z tego ogrodu wkleiłam tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No widzisz Alutka, tak długo Cie nie było, aż przestały mi przychodzić powiadomienia i nie wiedziałam, kiedy wróciłaś, a tu taaaakie zdjęcia!
Wystraszyłaś mnie z tym Edenem: nigdy juz nie zakwitnie! Jakie nigdy? Tylko w tym roku :D
A ja myslałam, ze jakis kataklizm ją powalił :lol:
Powiedz proszę, co to za różowa piekność za to zakwitła? Oczywiscie jeszcze nie poznaję, ale jest boska!
Tulipany masz wspaniałe! nawet patriotyczny akcent sie znalazł ;) Ja nie bedę miała tylu tulipanów, bo trochę straciłam do nich serce, no i miejsce ... U mnie pojawiła się mozaikowatość liści i przetrzebiła moje zasoby tulipanowe. Teraz nie wiem, czy choruja, czy nie, ale wolę ich nie mnozyc.
Za to mam nadzieje doczekać kiedyś takiej glicynii, jak ta na zdjęciu z Giverny. No, może nie całkiem takiej, bo chcę swoją prowadzić jako drzewko :D
Zdjęcia z Giverny niesamowite! Az Ci zazdroszczę :D
Wymiziaj swoje cudowne pluszaki od cioci, bo dawno takiego miziania nie zaznały, choć nie z mojej winy ;) :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”