Zabezpieczanie rododendronów i azali na zimę
Re: Jak zabezpieczyć rododendrony i azalie na zimę
i co Lori nic dalej nie napisała czy rośliny przetrwały?
duduś
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przetrwaly,ale nie wszystkie. Kilka na wiosna nie wypuscilo lisci. Zadna nie zakwitla. Wiadomo, mlodziutkie rosliny.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moje już okryte.
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
sama mam młode azalie,które zakopczykowałam.Czy prócz tego okryć agrowłókniną?Czy poczekać aż będziesz większy mróz?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 paź 2012, o 13:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co z zabezpieczeniem altan na zimę?
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
altan?tzn?konstrukcji drewnianych?
pewnie wiecie,ale ku pamięci wpisze ,moze komus sie przyda inf,że rh mszą byc przed zima dobrze podlane-opadów i latem i jesienia było niewiele więc podlewam co kilka dni od ok m-ca.
Czytałam ,że na kwitnienie ma odpowiednie nawadnianie w lipcu,kiedy zawiązuje rh paki kwiatowe na przyszły rok.Oczywiście nawożenie wskazane przez cały rok wg zaleceń.
Tymczasem ciut podsypałam kopczyki i czekam na mrozek w ciągu dnia trwający z 3dni-wówczas okręce kartonami i jak przyciśnie mocniej mrozem to i agro
mam tegoroczne ,wiosenne nasadzenia
pewnie wiecie,ale ku pamięci wpisze ,moze komus sie przyda inf,że rh mszą byc przed zima dobrze podlane-opadów i latem i jesienia było niewiele więc podlewam co kilka dni od ok m-ca.
Czytałam ,że na kwitnienie ma odpowiednie nawadnianie w lipcu,kiedy zawiązuje rh paki kwiatowe na przyszły rok.Oczywiście nawożenie wskazane przez cały rok wg zaleceń.
Tymczasem ciut podsypałam kopczyki i czekam na mrozek w ciągu dnia trwający z 3dni-wówczas okręce kartonami i jak przyciśnie mocniej mrozem to i agro
mam tegoroczne ,wiosenne nasadzenia
- asma
sa tacy,co podlewają,zwłaszcza przy bezśnieżnych
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu, AZALIA to też rh.Asia40 pisze:Czy podlewać w zimę rh i azalię?

Przed zimą , zanim nastaną mrozy rh. trzeba te krzewy bardzo mocno podlać ! Najczęstszą przyczyną śmierci rh. po zimie jest zasuszenie ( zjawisko tzw. suszy fizjologicznej) , bowiem roślina ma płytki system korzeniowy ,co skutkuje katastrofą , gdy nie ma ma w podłożu wystarczającej il. wilgoci. Szczególnie niebezpieczne są dłuższe mroźne i zarazem bezśnieżne okresy. Różaneczniki i azalie japońskie to przecież krzewy zimozielone , potrzebują więc wilgoci niemal przez cały rok. Jeśli więc zima trwa długo , a opadów jest niewiele , lub z uwagi na stanowisko ( np. pod koronami sosen) krzewy nie są podlewane przez deszcze lub topniejący śnieg, wówczas także w okresach odwilży warto dodatkowo je podlać.Same rośliny bronią się przed utratą wilgoci w ten sposób,że podczas suchych , mroźnych dni zwijają się liście wzdłuż .Nie jest to oznaka choroby , lecz sposób , by ograniczyć parowanie - tego akurat nie musimy się bać . Tak się dzieje , gdy podłoże zmarznie i nie jest to dla krzewu niebezpieczne.
- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
Dziękuje za odpowiedz
dzisiaj odwilż i podleje mój niewielki ogródek RH.
Rzeczywiście podczas mrozów mają zwinięte liście, potem w słońcu wracają do poprzedniego wyglądu.

Rzeczywiście podczas mrozów mają zwinięte liście, potem w słońcu wracają do poprzedniego wyglądu.
Asia
- asma
Asiu, AZALIA to też rh.Ewelina pisze:Asia40 pisze:Czy podlewać w zimę rh i azalię?

Przed zimą , zanim nastaną mrozy rh. trzeba te krzewy bardzo mocno podlać !
Ewelinko-czy podlać raz czy podlewać kilka razy w zimie jeżeli nie byłoby pierzynki śnieżnej?
Tu musimy bacznie obserwować aurę jaka będzie tej zimy.
I dlatego też może zaistnieć fakt iż będziemy musieli kilka razy podlać w ciągu zimowego sezonu.
Na to raczej nie ma ,moim zdaniem recepty.Musimy obserwować co będzie się działo.
Jak pokazują poprzednie lata zima odpuszczała często w okolicach Bożego Narodzenia gdzie spadł deszcz lub też stopniał śnieg.Ale to zależy gdzie i ile tego śniegu było.
Drugą sprawą jest fakt iż większość ma posadzone rh pod sosnami czy świerkami a tam woda po prostu nie dociera.Wszędzie może być ,,chlapa '' a pod roślinami sucho jak na pustyni.
I dlatego też może zaistnieć fakt iż będziemy musieli kilka razy podlać w ciągu zimowego sezonu.
Na to raczej nie ma ,moim zdaniem recepty.Musimy obserwować co będzie się działo.
Jak pokazują poprzednie lata zima odpuszczała często w okolicach Bożego Narodzenia gdzie spadł deszcz lub też stopniał śnieg.Ale to zależy gdzie i ile tego śniegu było.
Drugą sprawą jest fakt iż większość ma posadzone rh pod sosnami czy świerkami a tam woda po prostu nie dociera.Wszędzie może być ,,chlapa '' a pod roślinami sucho jak na pustyni.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- asma
Drugą sprawą jest fakt iż większość ma posadzone rh pod sosnami czy świerkami a tam woda po prostu nie dociera.Wszędzie może być ,,chlapa '' a pod roślinami sucho jak na pustyni.[/quote]
zakładając,że jest sucho pod świerkiem to jak często podlewać?
ja swoje okręcam kartonami -zabezpieczam przed wiatrami,które dodatkowo wysuszają
czasem chlusnę wiaderko...
zakładając,że jest sucho pod świerkiem to jak często podlewać?
ja swoje okręcam kartonami -zabezpieczam przed wiatrami,które dodatkowo wysuszają
czasem chlusnę wiaderko...
To Asiu ,,te czasem chluśnięte wiaderko '' powinno być ok.Obserwuj wokół nich jaka jest gleba i jaka będzie zima.W razie czego to wiadro wody
Najgorszy okres moim zdaniem to taki przełom lutego i marca.
U mnie na ten przykład już może tworzyć się problem.Mało śniegu i niski poziom wód.

Najgorszy okres moim zdaniem to taki przełom lutego i marca.
U mnie na ten przykład już może tworzyć się problem.Mało śniegu i niski poziom wód.
Zamiast mercedesa kupa zielska