Ściółkowanie korą
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pewnie jak każdy....
Szpadelek, wykopuję darń, wybieram wszystkie korzenie chwastów wieloletnich. Gdy mam czas na czekanie i nie chcę zakładać włókniny, to zostawiam to wszystko tak przekopane i gdy wzejdą nowe chwasty randapuję. Potem już robię nasadzenia i ściółkuję.

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Z tego co piszecie wynika że najważniejsze aby ściółkować... Też kupiłam 4 worki kory i rozumiem że mogą nią przysypać wiele roślin. Ale podobno kora iglasta zakwasza. Jak ma się to np do bzu czy lilaka które wolą glebę zasadową...
Mam jeszcze problemy z otulaniem. W tamtym roku otulałam białą agrowłókniną, czasem nawet kładłam na małej roślince karton żeby nie zmarzła. W tym roku mój mąż kupił mi czarną agrowłokninę... Do czego ją zużyć, i co lepiej dokupić.... Pomóżcie...
Pozdrawiam Wszystkich
Jaga
Mam jeszcze problemy z otulaniem. W tamtym roku otulałam białą agrowłókniną, czasem nawet kładłam na małej roślince karton żeby nie zmarzła. W tym roku mój mąż kupił mi czarną agrowłokninę... Do czego ją zużyć, i co lepiej dokupić.... Pomóżcie...

Pozdrawiam Wszystkich
Jaga
Ja najpierw daje warstwe ściólki,którą następnie wykładam korą.To wszystko przynosze prosto z lasu i stosuje to jedynie wobec tych roślin co do których mam pewność ,żę lubią kwaśną glebe czyli do większości iglaków,hortensji,kalmii itd. Z uwagi na zakwaszanie gleby nie stosuje tego np do cisów przy których ziemie pokrywam ścółką a na nią nkładam tłuczony dolomit co świetnie wygląda i dobrze służy cisom bo zatrzymuje na dłużej wilgoć i również wzogaca glebe o związki wapna.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Kora zapewnia man ciekawy uklad dekoracyjny, zabezpiecza przed wschodami różnych roślin a także ogranicza parowanie wody i inne. Jeśli korujemy roślinę która lubi wapno to do ziemi dodajemy takie składniki które to wapno stopniowo wolno oddają by roslina je pobierała / pytać w sklepach ogrodniczych /. Także można przed dosypywaniem kory wywapnować teren.
jarek
jarek
Jednoroczne kwiaty na rabatach z korą
Jak by to zrobić?
Marzy mi się morze kwiatów, rosnących nieregularnie, kolorowo, większe, mniejsze, kwitnące cały sezon, nagietki, laki, dimorfoteki, nemezje, wiecie o co chodzi. O ile mogę kupić rozsadę cyni i astrów, to resztę trza siać wprost do gruntu. I tu mam problem. Tam, gdzie mam miejsce, czyli obrzeża/rabaty wokół trawnika, wysypane są korą. Znajdują się tam iglaki, trochę liściastych, krzewy, taka podstawa nasadzeń. Na wiosnę chcę to wypełnić bylinami i jednorocznymi. Kora to dla mnie zbawienie, muszę przyznać, męczyłam się dość długo z chwastami, bo zaczęłam dosłownie od ugoru. Lebioda do ramion, bylice, maki, ostrożenie, tobołki, gorczyca, normalnie cały atlas. Syzyfowa praca. Po wysypaniu korą wystarczyło przejść sporadycznie z wiaderkiem i te kilka chwaścików wyciągnąć. Co teraz z siewem jednorocznych na wiosnę? Bardzo bym chciała, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie zlikwidowania tego okrycia korowego. Może ktoś z Was ma jakiś patent? Kora sprawdza się świetnie, choć miałam wątpliwości, czy na róże i inne nie kwasolubne można, ale były też jednoroczne z rozsad w tej korze i nie szkodziło i wyglądało dobrze. I teraz od zasiania do wschodów, taka łysa ziemia miałaby być? Nie wszystkie też kwiaty można przesadzać, z warzywnika rozsadnika. Wątpię, czy pod korą coś efektywnie skiełkuje, ale może gęściej siać? Kurcze, no jest problem, pojęcia nie mam jak to zrobić, bo zabawę z własnym ogródkiem dopiero co zaczęłam.
Pozdrawiam
Ewa

Pozdrawiam
Ewa
Przeczytałam wszystko od deski do deski dwa razy i już (mam nadzieję) jestem mądra i wiem co i jak na wiosnę będę robić.
Ten wątek powstał jakby na moje zamówienie
Mam tylko jedno pytanie
Aniuwoj
Jaką agrowłókninę kładziesz? Białą? czarną?
Czy są różne agrowłókniny?
Nigdy w życiu nie kupowałam agrowłókniny
Pozdrawiam
ALYS
Ten wątek powstał jakby na moje zamówienie

Mam tylko jedno pytanie
Aniuwoj

Czy są różne agrowłókniny?
Nigdy w życiu nie kupowałam agrowłókniny

Pozdrawiam
ALYS
Lepiej późno niż wcale
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Agrowłókninę czarną. Biała agrowłóknina służy do zabezpieczania roślin na zimę i do wiosennego osłaniania wczesnych upraw.
Agrowłóknina ma różne grubości ( za tym idzie też cena oczywiście),a przez to też trwałość. W zależności od gramatury ma różne zastosowanie.
Do ściółkowania ziemi najlepiej używać o gramaturze 50g/m2
Agrowłóknina ma różne grubości ( za tym idzie też cena oczywiście),a przez to też trwałość. W zależności od gramatury ma różne zastosowanie.
Do ściółkowania ziemi najlepiej używać o gramaturze 50g/m2
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 kwie 2008, o 15:25
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Chwasty co zrobic aby nie rosły?
Witam,
Mam pytanie, co sądzicie o pomyśle wysypywania skoszonej trawy po krzewy? Czy jest to skuteczne tak aby zielsko nie rosło? Jak grubo trzeba jej sypać? Jakie są inne sposoby aby nie rosły? Szukałem już na forum ale znalazłem preparaty, które niszczą wszystko, a ja chcę aby niszczyły tylko chwasty, a krzewom nic się nie działo .
Mam pytanie, co sądzicie o pomyśle wysypywania skoszonej trawy po krzewy? Czy jest to skuteczne tak aby zielsko nie rosło? Jak grubo trzeba jej sypać? Jakie są inne sposoby aby nie rosły? Szukałem już na forum ale znalazłem preparaty, które niszczą wszystko, a ja chcę aby niszczyły tylko chwasty, a krzewom nic się nie działo .