>>>Swagman>>> przecież się nie wcinasz, wręcz zapraszam do mojego tematu, bardzo mile widziani sa wszyscy, o mrozakach zbytnio nie pogadam, ale będę miał ich trochę na wiosnę, więc doświadczenie jakieś się powoli zdobędzie. w tym sezonie liczę na ciekawe kwiaty kaktusów, coś mi mówi, że będzie dobrze
Kaktusy darekcn4
Witaj, dziękuję za komplemencik
. Wysiewałem Gymnocalycium mix i Gymnocalycium hybrid.
. Obawiam się tylko, czy do wiosny dotrwają... 
>>>Swagman>>> przecież się nie wcinasz, wręcz zapraszam do mojego tematu, bardzo mile widziani sa wszyscy, o mrozakach zbytnio nie pogadam, ale będę miał ich trochę na wiosnę, więc doświadczenie jakieś się powoli zdobędzie. w tym sezonie liczę na ciekawe kwiaty kaktusów, coś mi mówi, że będzie dobrze
. Oby było. Czeka mnie jeszcze kilka poważnych działań na rzecz kaktusów, budowa szklarni, wysiewy, opieka nad siewkami jest wręcz niezbędna, teraz troszczę się o nie. Rodzaj Copiapoa zaczyna mi kuleć, chyba muszę coś z tym zrobić. Więcej muszę doświetlać, bo pogoda wręcz mnie denerwuje... Zamiast w dzień być pogodnie to jest na odwrót, a nocą świecą, ale gwiazdy. desperacja normalnie. Pozdrawiam wszystkich.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 
Witam serdecznie Kochani Forumowicze. Dawno mnie na forum nie było. Na wstępie chce podziękować Mirkowi za cenne rady, bardzo przydatne. Mirku nie ma sprawy, mozesz zawsze się rozpisywać u mnie
. Mnie to cieszy.
No to teraz powody mojej nieobecności
No pierwszym był brak internetu, neozdrada w telekomunie zaniemogła
Kolejny to praca, załapałem się i pracuję
, teraz to nakupię dopiero nasionek i siewek
.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
No to teraz powody mojej nieobecności
No pierwszym był brak internetu, neozdrada w telekomunie zaniemogła
Kolejny to praca, załapałem się i pracuję
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Darku, gratuluję pracy.
Teraz to sobie nakupisz nasionek
Będziesz miał istną plantację kakti 
Teraz to sobie nakupisz nasionek
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Dzięki Mirek
. No spoko. Od czechów widzę co nieco. No spoczko, w śląskim oddziale PTMK sprzedają też ciekawe nasiona od czechów.
Kasieńko dziękuję Ci, no muszę jeszcze za 44 gatunki Melocactus zapłacić grubszą kasę... Inne kaktusy też czekają na zapłatę...
Ciekawy filmik:
http://okmks.socjum.pl/video/ogladaj/6/ ... fissuratus
Kasieńko dziękuję Ci, no muszę jeszcze za 44 gatunki Melocactus zapłacić grubszą kasę... Inne kaktusy też czekają na zapłatę...
Ciekawy filmik:
http://okmks.socjum.pl/video/ogladaj/6/ ... fissuratus
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Darek, gratulacje, ale pamiętaj o nas! 
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gratuluję pięknej kolekcji ! Wiele Twoich kaktusów to prawdziwe okazy.
Przejrzałam cały wątek i natrafiłam na taką informację :
Przejrzałam cały wątek i natrafiłam na taką informację :
Ciekawa jestem , jak preparujesz tę uzbieraną w lesie ziemię , przed mieszaniem z substratem ? Czy ją wyprażasz?darekcn4 pisze:uzbierałem ziemi liściowej. Teraz jest świetna pora do zbierania ,,liściówki". . Polecam wybrać się do lasu i uzbierać ziemi. Moje Notocactus bardzo ją lubią, o Eriocactus nie wspomnę. Polecam zastępować część ziemi w substracie dla kaktusów ziemią liściową. Pozdrawiam.
tak, taka ziemia wymaga prażenia, to jest raczej konieczne. Jest bardzo dobrym zamiennikiem dla ziemi z worka (sklepowej). Formy szczepione też ja bardzo lubią, tylko jest pewna zasada, że jest bardzo przepuszczalna i wymaga częstszego podlewania kaktusów.
Dziękuję Ewelina i pozdrawiam.
Dziękuję Ewelina i pozdrawiam.