Grzyby, grzyby i po grzybach. Prawdziwki to już tylko resztki starych podsuszonych lub robaczywych. Trochę ceglastoporych a podgrzybka ani śladu. Za to obfitość goryczaków i szatańców. Jeśli w górach popada, to jeszcze będą podgrzybki, ale to nic pewnego.
Szkoda, bo jeszcze chciałoby się coś pozbierać.
Za to borówek /czarnych jagód / obfitość. I to jakie piękne, duże, słodkie. Będzie placek z borówkami a jutro na obiad będą kluski na parze z borówkami i bitą śmietaną. ;:8
Beatko T - u nas jutro mają być silne zawieruchy, spadek temperatury / dziś jest 26 stopni w cieniu / . Ale łagodnym deszczykiem się z Tobą podzielę. Grzyby się wprawdzie skończyły, ale za to rarytasy z jagód będą na stole przez kilka dni.
Hanuś - oby sprawdziła się twoja przepowiednia. Nie mam nic przeciwko pięknemu, słonecznemu babiemu latu.Ja też uwielbiam chodzić po mchu, który jak gąbka ugina się pod ciężarem ciała a potem wstaje jakby nigdy nic. Kwaśny zapach wilgotnego powietrza i ześki powiew wiaterku - to jest to
Juleczko - liliowce to bardzo wdzięczne kwiaty i z pewnością będą cieszyć twoje oczy. Ja już sobie zamówiłam nowe i teraz tylko czekam na dostawę.
Dzięki za śliczną i słodką dobranockę.
Coma 95 - ja też wolę lato. Ale my swoje a natura swoje. Nic nie mamy do gadania. Trzeba przyjąć tak jak leci.
A długie i ciepłe babie lato też może być piękne. Szelest opadających liści i zachód słońca jesienią, najbardziej wygwieżdżone niebo - to też urok. A zapach ogniska i ziemniaki z popiołu - czyż to nie piękne ?
Och......rozmarzyłam się.
Gabi - zostanie zbieranie podgrzybków, palenie ogniska, resztki kwiatów jesiennych, nostalgia i cisza.......
Wrzesień pachnie astrami, chryzantemą, kolorami dalii i zbiorem owoców na zimę. Ostatnie zapasy, przetwory, pajęczyny utkane ze srebrnych nici na których zawieszone niczym perełki w różańcu tkwią krople rosy.
Czyż to nie jest świetna pora, żeby odpocząć od szalonych prac w ogrodzie, oprysków, zbierania wszystkiego co mogłoby się zmarnować?
Jesień też może być piękna, nawet w deszczu, pod warunkiem, że nie pada za długo.
Dzięki, że wpadliście na krótką wizytę i kilka refleksji dla Was .Pozdrawiam wszystkich serdecznie.