Te Twoje to naprawdę robią wrażenie
Mój ogród - Józef cz.1
- 
				Grzegorz B

Józefie jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich roślin zwłaszcza tych doniczkowych. Zawsze podziwiam pasjonatów tymi roślinami, bo sam do tej pory marnie mi idzie aby zachować przy życiu te rośliny a zwłaszcza paprocie. Przez zaganianie, zawsze coś zepsuję. Albo zapomnę podlać i przesuszę, albo przedorze z wodą i paproć już  załatwiona. Obecnie wszystkie paprocie utraciłem, pozostały tylko roślinki najsilniejsze, które wytrzymują moją "opiekę".

- Józef
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2006, o 12:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Kontakt:

Aniu..Vandę kupiłem w niedzielę na giełdzie w Tychach za 100 zł a w poniedziałek znalazłem u nas prawie taką samą za 75 zł.Jest jeszcze druga w kolorze oliwkowym w brązowe kropki..omijam kwiaciarnię z daleka bo już chyba wyczerpałem limit wydatków..ale kusi!!!!!!a na giełdzie miałem dylemat..po raz pierwszy widziałem na żywo kwiat nietoperz..coś pięknego!!też stówa..ale doszedłem do wniosku że z Vandą chyba sobie poradzę natomiast tamten ?ale kwiat przepiękny...Anya pisze:Józefie masz bardzo piękne liliowce, a ten brzoskwiniowy z falbanką na płatkach to po prostu![]()
Coś wspaniałego!
Gratuluje ślicznego nabytku, niebieściutkiej wandy ;:54
Niech Ci rośnie zdrowo, chętnie kwitnie i cieszy oczy jak najdłużej. Korzonki ma całkiem, całkiem... Phalaenopsisy też ładniutkie, szczególnie ten w kropeczki :P
- Józef

- Kontakt:

Miiriam ..czy to nie ta z prawej strony na fotce?ona ma właśnie bardzo szerokie i bardzo długie liście..u mnie jest od niedawna ale teraz puszcza właśnie takie..szerokie z dużym pastorałem na końcu..Miiriam pisze:Dziękuję serdecznie
Jak pięknie z tymi paprociami wiszącymi![]()
A masz może paproć o nazwie " maczo" ( nie wiem jak to się pisze, ale kiedy dziś pytałam o taką paproć z długimi pędami i królewską. To sprzedawczyni zaproponowała mi właśnie tą. Ma takie szerokie liście i podobno będą długie. Mogłabym kupić i podzielić na połowę. Dla Ciebie jedną.
Albo jakąś inną, której nie masz, a chciałbyś mieć. Może chociaż w ten sposób troszkę ci sie odwdzięczę:)
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04

- Józef

- Kontakt:

cieszę się że coś Ci wzeszło..a liliowce mam jeszcze dwa ale trzeba poczekać na lepszą pogodę bo ten deszcz bardzo je niszczy..może jednak lato zawita do tej krainy deszczowców..Elizabetka pisze:Józefie masz przecudne to liliowce.
Z nasionek, które otrzymałam przyjęły się dwa dziewięćsiły bezłodygowe. Bardzo się cieszę -teraz chodzę chucham i dmucham żeby tylko rosły. Pozdrawiam.
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04

Józefie zwracam się do Ciebie ponieważ masz tak piękne lilie i na pewno jesteś znawcą ich hodowli. Kupiłam ostatnio w markecie po przecenie 10 cebulek lilii. Były w wiórach po wyjęciu były trochę zaparzone ale dałam je do kaptanu i posadziłam tydzień temu.
Jak myślisz będzie coś z nich? Może chociaż cebule podrosną? Czy marna nadzieja i moje zachody?

Jak myślisz będzie coś z nich? Może chociaż cebule podrosną? Czy marna nadzieja i moje zachody?
- Józef

- Kontakt:

Lilu..kwiat nietoperz ..to przepiękna roślina..na allegro sprzedają nasiona ..czasem sadzonki..ale też dopiero teraz widziałem go jako kwitnący okaz..naprawdę cudo!!!myślę że "dorobić się" takiego z nasion byłoby trudno..chyba lepiej kupić taki już kwitnący..potrzebuje dużo wilgoci (podobno)..moje orchidarium jest już za małe zeby zmieścić tak duży egzemplarz..o większym pomyślę dopiero jesienią...lila31 pisze:Józefie hodujesz i piszesz o tak egzotycznych dla mnie (chyba nie tylko dla mnie) roślinach, że chyba powinnam prosić przy każdej nazwie o odnośnik, która to roślina.
Zwiedzam Twój ogród, i dom jak jakąś oranżerię, jesteś wspaniałym roślinomaniakiem.
- Józef

- Kontakt:

Justi..Ty się do mnie nie zwracaj tylko do mnie podjedź..to tylko 20 km..a w ogóle to peszy mnie jak ktoś zwraca się do mnie jako do eksperta..ot sadzę i ma rosnąć..a z lilii na pewno coś będzie..one są bardzo ambitne...justi28 pisze:Józefie zwracam się do Ciebie ponieważ masz tak piękne lilie i na pewno jesteś znawcą ich hodowli. Kupiłam ostatnio w markecie po przecenie 10 cebulek lilii. Były w wiórach po wyjęciu były trochę zaparzone ale dałam je do kaptanu i posadziłam tydzień temu.