Boczniak z grzybni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
MSHO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2012, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Boczniak z grzybni

Post »

Witam serdecznie,
piszę ponieważ mam problem i chciałbym się Was poradzić.
Otóż jakiś czas temu kupiłem kostkę słomy przerośniętą grzybnią boczniaka ostrygowatego. Po pewnym okresie zauważyłem, że zaczynają zawiązywać się owocniki. Fajnie, pomyślałem sobie. Niestety teraz, jak są już dosyć spore, nie przypominają w ogóle, w moim odczuciu, boczniaków.
Proszę o odpowiedź na pytanie: Czy te grzyby, które mi wyrosły to na pewno są boczniaki?
Nadmienię, że to moja pierwsza próba uprawy grzybów.
Załączam zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam, Grzesiek.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie to sie z flaczkami skojarzyło :;230
A tak poważnie - boczniak to na pewno nie jest.
Czy to aby nie jest soplówka jeżowata?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale fajny namiocik dla balotu. Przypomina biwakową wersję budy dla psa. Rewelacyjny sposób dla zapewnienia wilgotności.
Doczekałem się pierwszych własnych grzybków shitake, muszę przyznać że w smaku najbardziej konkretne, zdecydowanie lepsze od boczniaka ostrygowatego, cytrynowy zaś - lepiej nie mówić. Zaryzykuję że lepsze niż dotychczas znane mi gatunki grzybów leśnych, może z wyjątkiem rydza.
rozwar1951
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 wrz 2010, o 12:35

Post »

Grzesiek, powodem może być brak folii z otworami na balocie. Wilgotność jest dobra i dlatego grzybnia wyszła poza słomę.

Pozdrawiam. Czesław.
MSHO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

@BRZOSKWINKA
Właśnie nie wiem, co to może być. Jeśli soplówka to może ktoś w sklepie pomylił baloty?

@loginal
:) Od spodu jest jeszcze wejście na nawilżacz powietrza, po uruchomieniu urządzenia przez okienko widać tylko mgłę. Ale cóż z tego jak boczniaków nie ma :)

@rozwar1951
Jutro spróbuję dostać się do środka i zakryć połowę balotu folią, zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Dzięki wielkie za pomoc, gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomocne rady w moim temacie, to z góry dziękuję za kolejne posty.

Pozdrawiam, Grzesiek.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Loginal ale żeś chłopie odmłodniał na wiosnę :;230
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
loginal
200p
200p

Post »

Rosnące pomidorki, ale i boczniaki i shitake tak mnie odmładzają. Pozdrawiam szczególnie mocno grzybiarzy. Ta soplówka (jeśli to soplówka) - mało apetycznie wygląda. Dla zainteresowanych shitake - zastosowałem brykiet opałowy ,,walec" z marketu BricoMarche po 8.50 za 10kg. Wybierałem worki z ciemnym brykietem, bo bardziej prawdopodobne że zrobiony z liściastego. Nie sterylizowałem go, tylko namoczyłem, po wymieszaniu z grzybnią ubijałem w workach. Po częściowym zbrązowieniu - podsuszenie, potem schłodzenie z namoczeniem, potem do domu do brodzika z wodą na dnie. Kolejny zbiór się zbliża właśnie.
Awatar użytkownika
rakczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2012, o 20:34

Re: boczniak z grzybni

Post »

jaco1963 pisze:Mam pytanie,na pniu śćiętego jaśieńia mogą być boczniaki
Jak najbardziej, chociaż grzybnia może się b. długo przerastać, można przyśpieszyć przerost owijając pień folią (do momentu pokrycia grzybnia całego pnia). Przy dobrych wiatrach pierwsze owocniki będą na jesień. Proponuje zaszczepić boczniaki (ew.shitake lub inne) na kłodach drzew, tzw. metrach, ew. na odciętych gałęziach o fi. 10-30cm.
Na karpy (pozostałość po ścięciu drzewa) polecam łuskwiaka, łuszczaka lub zimówkę :wink: .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Zaobserwowałem ciekawe deformacje trzonów w uprawie boczniaka w warunkach wysokiego stężenia CO2. Powierzchnia grzybni pokrywa się setkami drobnych zawiązków, część taka zostaje. Rosną jak jeż i tylko część wykształca kapelusze. Te które dorosną mają rozdęte trzony i kapelusze wydłużone. Z kulinarnego doświadczenia - jadłem całe, trzony i kapelusze. Po pokrojeniu w plasterki i usmażeniu na oleju były tak samo smaczne.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59

Re: boczniak z grzybni

Post »

Witam. Jestem zainteresowany grzybnia boczniak. Czy ktos z forumowiczów ma jakieś doświadczenia ?
MSHO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ponownie,
Okazało się, że rozwar1951 miał rację. Te białe twory to była najprawdopodobniej rozrośnięta grzybnia. Na szczęście już mam zawiązki owocników :D

Obrazek
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32

Post »

MSHO pisze:Witam ponownie,
Okazało się, że rozwar1951 miał rację. Te białe twory to była najprawdopodobniej rozrośnięta grzybnia. Na szczęście już mam zawiązki owocników :D

Obrazek
wstawiaj fotki z chęcia bym zobaczył twoje postepy z tym zarodnikami
MSHO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Początki:
Obrazek

Potem zmiana lokum:
Obrazek

17.04.2012
Obrazek

Dzisiaj:
Obrazek
loginal
200p
200p

Post »

Ładne, ale jakieś takie straszliwie ciemne. Moje były jasne, przyglądałem się dzisiaj boczniakom na tacce w markecie - też były jasne.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

MSHO pisze:Witam serdecznie,
piszę ponieważ mam problem i chciałbym się Was poradzić.
Otóż jakiś czas temu kupiłem kostkę słomy przerośniętą grzybnią boczniaka ostrygowatego. Po pewnym okresie zauważyłem, że zaczynają zawiązywać się owocniki. Fajnie, pomyślałem sobie. Niestety teraz, jak są już dosyć spore, nie przypominają w ogóle, w moim odczuciu, boczniaków.
Proszę o odpowiedź na pytanie: Czy te grzyby, które mi wyrosły to na pewno są boczniaki?
Nadmienię, że to moja pierwsza próba uprawy grzybów.
Załączam zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam, Grzesiek.

A czy ta słoma w chwili zakupu nie była czasami owinięta folią?U mnie jest folia i małe otworki przez które wychodzą grzyby.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”