Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Post »

Witaj Danusiu Noworocznie ;:196
Nie wiem czemu mi Twój wąteczek umknął i dawno mnie tu nie było :oops:
Jestem już i nadrabiam, na początek życzenia zdróweczka i spełnienia marzeń tych dużych i małych w Nowym Roku ;:196 ;:196
Za wiosną już tęsknimy, więc wszystkie wspominkowe zdjęcia mile widziane ;:180
U mnie też snieżek przyprószył, ale mokrawy jest i gdzieniegdzie ciapa.
Pozdrawiam cieplutko :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bielutko u Ciebie, Danusiu! ;:215
Coraz to nowe roślinki pokojowe prezentujesz. A ta https://www.fotosik.pl/zdjecie/e28c5963c17e1c79 szczególnie przypadła mi do gustu. ;:333 ;:303 Oświeć mnie w sprawie jej nazwy, plissss.......

U mnie nadal szaroburo, a ja nieustająco czekam z wiarą, że w końcu kiedyś ten biały puch spadnie z nieba i choć ze dwa dni poleży. :D

Trzymajcie się zdrowo. ;:167 ;:79 ;:cm
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj KRYSIU!
Dziękuję za życzenia Noworoczne.Dla Ciebie też szczególnie dużo zdrówka,pięknych kwiatów i plonów.
Śnieg u nas leży,ale już się robi miejscami czarno.
Dziś otrzymałam katalog nasienny z Florexpolu.Może sobie coś zamówię.
Trzymaj się zdrowo. :wit

LUCYNKO!!
Bielutko ale już zaczyna się topić.Miejscami czarno.
Ta roślinka to chyba "peperomia kędzierzawa",nazwy nie było.Szukałam w internecie i taką nazwę znalazłam.
Widziałam jeszcze kolorowe fitonie.Te roślinki ładnie by wyglądały w słoju.
Pozdrawiam cieplutko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Danusiu

U nas troszkę więcej śniegu, jeszcze wczoraj wieczorkiem poprószyło, lubię taki świat bielutki :D Ale te widoczki niżej czyli Piwonie ;:167 uwielbiam, co to za pięknotka na drugim zdjęciu ta biała dama? Bo ta biel to w ogrodzie bardzo oczy przyciąga szczególnie na ciemniejszym tle. Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Witaj Danusiu! Trochę mnie nie było, skoro już tyle stron nowego wątku ;:oj Przegapiłam całą pięknie kwitnącą jesień u Ciebie. Narzekasz na jesienne krokusy, a o takim poletku błękitu niejeden ogrodnik może tylko pomarzyć :D Oczarowała Cię dziewanna austriacka, a ja Cię muszę przed nią ostrzec. Rozsiewa się bardzo i jest niemal niezniszczalna u mnie ;:14 Jeszcze zobaczę wiosną, jak zareagowała na podtopienia, może zgniła, ale wątpię. Ma bardzo mocne korzenie, wykopywałam bardzo głęboko, a i tak pojawiła się w tym miejscu latem. A potężne liście są doskonałym schronieniem dla ślimaków. Pięknie kwitnie i ciągle rozwija nowe, śliczne kwiatuszki, a przekwitnięte już tworzą nasionka, mnóstwo nasionek.Dlatego bardzo łatwo się rozsiewa u mnie, mimo, że staram się jak najszybciej wycinać przekwitające kwiatostany. U mnie rośnie już wiele lat w tym samym miejscu i w kilku miejscach, gdzie przeoczyłam siewki, mimo tego, że staram się ją tępić. Takie są moje z nią doświadczenia, dlatego Cię ostrzegam.
Piękne chryzantemki przykuły mój wzrok, bo odkąd zakwitły u mnie dwa lata temu, zbzikowałam na ich punkcie ;:224 , a przez Twoje kwitnące parapety, zaczynam chorować na fiołeczki. Kiedyś je miałam, ale w nowym domu, nie chciały mi rosnąć i zrezygnowałam z nich. Grudniki ciągle mam, ale nie mogę się pochwalić takim kwitnieniem jak u Ciebie.
Na ten nowy rok życzę Ci dużo zdrowia i dobrej pogody do miłego przebywania na kwitnącej działeczce. ;:196 :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam nazwy tej piwonii,ale muszę Ci powiedzieć,że zawsze ma dużo kwiatów,a potem dużo nasion.Sieje się i mam zawsze parę siewek.
Nie wiem tylko jak będą kwitły siewki.???
Masz rację oczy przyciąga już z daleka,ale nie pachnie. ;:145
Miłego dnia Krysiu.

MARTA64.
Miło mi Ciebie gościć.Dzięki wielkie,że mnie ostrzegłaś.Teraz będę bardziej uważać na dziewannę tym bardziej,że sporo roślin lubi u mnie się nasiewać.Liście faktycznie porosły spore.Skoro ma taki długi korzeń to żle ją posadziłam bo przy samej ścieżce. ;:124
Fiołki nie bardzo dobre miejsce u mnie mają.Stoją na parapecie gdzie dużo słońca,ale zaciągam żaluzje.Fiołki jak na razie zakończyły kwitnienie.Chryzantemy też bardzo mi się podobają.Kiedyś miałam Klarę Curtis,ale gdzieś mi przepadła.
Miłego dnia w zdrowiu. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Danusiu oby śnieg się na dłużej utrzymał, u nas wczoraj delikatnie sypało, ale dziś nie ma śladu.
Bardzo lubię groszek pachnący, staram się go mieć każdego sezonu, mam już nasionka. Kwiaty groszku pięknie pachną, duża gama kolorystyczna. Z nim mam wspomnienia z dzieciństwa, na koniec roku jak rozdawała nauczycielka świadectwo to ja w podzięce niosłam mały bukiecik tych kwiatów. Wtedy takie skromne prezenciki nauczycielka dostawała. To było dawno, dawno temu....... ;:108
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja dawno temu nosiłam dla nauczycieli piwonie bo mama miała w ogródku.Boże kiedy to było,całe wieki temu.
Podobno ma być śnieg i mróz do -25 stopni.Pożyjemy,zobaczymy.
Jak na razie śnieg jeszcze u nas leży,ale już mniej go jest.
Ostatnio czytałam,że trzeba dużo wycinać kwiatków groszku,wtedy ma dużo kwiatów.Chcę zamówić we Florexpolu groszek karłowy Pink Cupid, Spencer mieszanka i Winston Churchill o dużych kwiatach.
Trzymaj się ciepło Dorotko. ;:168

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, ogromnie mi się ta peperomia podoba. ;:215
Śniegu ma dzisiaj dość sporo, nawet sobie w nim na działce brodziłam ;:65 i - co ważne - ma być kilka dni z lekkim mrozem, dzięki czemu biała pierzynka powinna jakiś czas cieszyć oko. ;:63
Wesolutko na serduchu się robi podczas oglądanie takich kolorowych obrazków :tan i tylko żal, że zapachu nie można przekazać wirtualnie. ;:108
Przeczytałam informację Martusi na temat dziewanny austriackiej. U mnie też się zasiewa, ale wiosną wykopuję młodziutkie siewki i albo rozdaję po sąsiedzku, albo wyrzucam na kompost. Mimo wszystko ,gdy widzę , że kwitnienie dobiega końca, przycinam, dzięki czemu roślina kwitnie ponownie. ;:215

Dobrego, zdrowego weekendu, Danusiu. ;:167 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Danusiu Masz piękne piwonie, ta biała to może być Krinkled White, ale ja znawczynią nie jestem. Ciemnoróżowa pojedyncza też jest super. Z tego co czytałam z siewek można uzyskać piękne odmiany, ale zakwitają po kilku latach. Ja mam jakieś 3 sieweczki w doniczce, ale w zeszłym sezonie nic nie przyrosły, chyba muszę je podkarmić. Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Danusiu, jakie śliczne liliowce ;:oj , to chyba nowości w Twoim ogrodzie?
Wracając do dziewanny, to bardzo dobrze, że rośnie przy ścieżce, będziesz ją miała na oku. Łatwiej podziwiać jej urocze kwiatuszki i przypilnować żeby nie zaanektowała całej działeczki. :D A korzeń ma długi w głąb ziemi nie na boki, tak jak mniszek, i tak też się zachowuje, jak ciachniesz motyczką rozetę, odrośnie w większej ilości rozet.
Zima miała przyjść od wschodu, a najwyraźniej coś jej się pomyliło i powędrowała na północ.
Miłego weekendu Danusiu. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!
Witaj u mnie zimowo.W nocy napadało sporo śniegu.Rano też padał drobny śnieg.Ciekawe jak długo poleży.
Ciekawa jestem jak u mnie będzie się zachowywała dziewanna.Czy się nasieje,o to jest pytanie?
Dziś u mnie zimowe zdjęcia. :heja
Miłego dnia. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
HALINKO witaj!
Zapisałam sobie nazwę tej białej piwonii.Kupowałam bez nazwy,tak mi się wydaje. ;:124 Tą pojedyńczą ,różową dostałam od sąsiadki z bloku.Jak się sprowadziła to posadziła parę piwonii pod blokiem.Jak zobaczyłam kwitnącą to musiałam ją mieć.Uprosiłam sąsiadkę i przywiozła mi kawałek karpy ze wsi.Moja biała sama się wysiewa.Było parę sadzonek a jedna w tej chwili jest spora.Co prawda rośnie na
środku grzędy,ale jej nie ruszam.Czekam aż zakwitnie.Też miałam siewki w doniczkach,ale nie rosły.
Pozdrawiam zimowo. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARTO WITAJ! ;:138
U mnie wszystkie liliowce można powiedzieć stare.Z liliowców nic nowego nie kupuję.Mam ich dużo i jeszcze do tego strasznie się rozrastają.Ostatnio zakupiłam dwie nowe funkie,ale też już nie mam ich gdzie sadzić.
To nie spodziewałam się,że ta dziewanna taka wytrzymała,a ja się martwiłam,że mało nasion zebrałam. ;:124
Wobec tego niech sobie rośnie przy ścieżce to jak piszesz będę ją miała na oku.
Serdecznie pozdrawiam. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Danusiu czytam z ciekawością wszelkie informacje nt dziewanny austriackiej, dostałam nasionka jesienią od Lucynki. Posiałam ją do donicy i zadołowałam.
Piwonie masz piękne, chyba mamy podobne, białą pustaczkę sadziłam wiosną, może w tym roku pokaże choć jeden kwiat.
Białe widoki są śliczne, u nas skąpo, śnieg nocą delikatnie oprószył ogród, jeszcze szybciej się roztopił i taka marna zima do nas zawitała :lol:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu moja aukuba wyglądała całkiem inaczej, nie miała nakrapianych liści tylko jasno zielone, z ciemniejszym obrzeżem. Niestety nie mam zdjęć. Przywiózł mi ją brat ze Szwajcarii kilkanascie lat temu (pracował tam) i mówił, że tam rosną normalnie na skwerkach, ale tam nie ma tak silnych mrozów jak u nas wtedy.
Teraz przy ogólnym ociepleniu być może Twoja nie będzie sprawiać kłopotów.
Piwonie śliczne, ja mam tylko majową (bordową) i taką pełną różową jak Twoja. Te pojedyncze bardzo urokliwe.
Fajną masz zimę, śnieg potrzebny, aby okryć rośliny, mogłoby jeszcze trochę popadać.
Miłego wieczoru i słonecznej niedzieli ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No piękną masz zimę, Danusiu! ;:138 ;:138
Za oknami bielutko, na parapetach kolorowo, czegóż chcieć więcej! ;:215
Żeby tylko zdrówko trzymało się dobrze, czego życzę Wam z całego serca. ;:167
Miłej niedzieli. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”