MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

markonix Czytam i pamiętam co piszesz, więc nie do Ciebie ten wykład. Pojawiło się sporo nowych koleżanek i kolegów z wiedzą taką jaką przeczytali i naoglądali się w necie. Sporo tam pseudo mądrości, przecież sam o tym dobrze wiesz. Ostatnio w modzie jest rozdzielanie kokonów na kilka mniejszych chatek, bo duża chata = dużo pasożytów :wink: .

zagiel Możesz spokojnie zacząć. One są już w imago, więc nic im złego nie zrobisz.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

klik dzięki za odpowiedz jutro zaczynam zobaczę jak wypadł sezon w mieście a jak na działce ;:333

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zamówiłam trzcinę, no i taka przyszła, (fotki), to tylko jeden pakiet. Czy muszę każdy otwierać sprawdzać każdą rurkę? :?: Hmmm, nie jestem zadowolona z jakości tych rurek, wejścia są postrzępione w bardzo wielu, przeczytałam,że powinny by gladkie ponieważ " Wchodząc do takich ?poszarpanych? otworów wlotowych pszczoły niszczą delikatne skrzydła." Kolanka są ok, cą sądzicie o tych rurkach? Gienia, Ty sprawdzałaś każdą rurkę? :wink:

Inna sprawa, czy ten domek za jakiś czas przenieś n stronę zachodnią? Deszcze zacinają w stronę południową. A tam przy murze zachodnim zawsze jest dużo słońca i cienia też, bo rosną młode czereśnie, brzoskwinie, są tam maliny, porzeczki, agrest.

Aha, czy domek z allegro mogę na zimę zostawić na bluszczu, gdzie wisi od lata? Tyle pytań, wiec dziekuje za odpowiedzi ;:167

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tak Alette, przyglądnęłam się rurkom od strony wlotowej, bez rozwiązywania pakietów. Ogólnie nie było źle, pewnie Ci się trafił jakiś gorszy sort. Kilka tylko było nieciekawych - poszarpanych, w wielu usunęłam wystającą z otworu wyściółkę, chociaż, myślę, że pszczółki same by sobie ją wyczyściły. Generalnie rurki były na gładko obcięte, jasnego koloru, lekko było czuć stęchlizną. Do wiosny jeszcze sporo czasu, wywietrzeją, w marcu dołożę jeden pakiet i się zobaczy. Wczoraj z drabinki sprawdziłam te nad kibelkiem na półce, są prawidłowo położone, tzn kolankami do ściany, trochę je od tej ściany odsunęłam i dopiero dokładnie, z bliska policzyłam, mam 16 zamurowanych dziurek !!!! Super, bardzo się cieszę. U sąsiada założyliśmy wczoraj siatkę. U mnie może dopiero w sobotę.
Pozdrawiam! Gienia.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj trochę połupałem jest dobrze mało roztocza i trochę muszki ;:304

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:roll: Jejku, coś takiego widzę pierwszy raz w życiu! W jednej rurce jest ich aż tyle ?
To rurki zamurowane muszę łupać??? A jak tego nie zrobię to co się stanie? W naturze to przecież one tam zimują. Nie śmiejcie się, ja pierwszy raz! :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To rurki zamurowane muszę łupać??? A jak tego nie zrobię to co się stanie? W naturze to przecież one tam zimują. Nie śmiejcie się, ja pierwszy raz!
No cóż , trzeba trochę pocierpieć przy rozłupywaniu .. :;230 ale idzie się przyzwyczaić .
Jeśli nie wyjmiesz kokonów to wiosną wyjdą z nich pszczoły , ale jeśli jedna z komór na początku będzie mieć roztocz to każda pszczoła z tej rurki dostanie je w prezencie jak będzie wychodzić i rozniesie innym -to pesymistyczna wersja , jeśli mają się dobrze to wyjdą szczęśliwe ....Jednak pszczoły lubią sobie przygotować lokum i będę się starały maksymalnie wszystko wysprzątać co zabierze im czasu i energii . W naturze raczej nie mają do dyspozycji setek gniazd obok siebie więc szukają sobie otworów do zamurowanie gdzie się tyko da . Rozłupywanie pomaga również nam w ich hodowli : usuwaniu pasożytów , sprawdzaniu stanu i ilości kokonów , oczywiście z pewną dozą niepewności - nie wiadomo co będzie kiedy zaczną się wydostawać z kokonów.

pozdrawiam Marek
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

gienia1230 Tylko akurat Ty się nie spiesz z rozłupywaniem. Przy tej ilości spokojnie zdążysz to zrobić w marcu :) . Na początku zabawy z tzw. domkiem dla owadów bardzo cieszą też inne owady, które zajmują rurki. Prawdopodobnie możesz mieć mieszankę gatunkową. Niektóre, gatunki owadów nie są jeszcze gotowe na otwarcie gniazda. Jakby Ci się chciało to zrób zdjęcia korków i wrzuć, da się mniej więcej powiedzieć co siedzi w środku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie mam problemów tylko ogrodowa i troszkę nożycówki a jej się nie łupie ;:333
(Usunięto)

Pozdrawiam zagiel

gienia1230 jak nie łupałem przez 2 sezony to na trzeci miałem więcej pasożytów niż dobrych kokonów ;:145

Pozdrawiam zagiel

To nie jest wątek handlowy.
Iwona
Pozdrawiam zagiel
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

Zauważyłem ostatnio taką pszczółkę. Czy to jest nęczyn?

Obrazek

-- 11 wrz 2020, o 05:47 --

Ładne zbiory żagiel, aby wszystkie rurki były takie ładne.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zagiel pisze:Ja nie mam problemów tylko ogrodowa i troszkę nożycówki a jej się nie łupie ;:333
gienia1230 jak nie łupałem przez 2 sezony to na trzeci miałem więcej pasożytów niż dobrych kokonów ;:145
]
Spróbuję w któryś dzień delikatnie jakoś wyciągnąć z pakietu te zamurowane rurki- chociaż kilka i zrobię fotkę, Może u mnie też jest ogrodowa i nożycówka? Rurki mają naprawdę mały przekrój, a te "marchewy" to co to za jedne?
Jeżeli się wydłubie kokony to trzeba je gdzieś przechować, gdzie? W domku na działce?, na stryszku tego domku? Obydwa pomieszczenia szczelnie zamknięte przed dostępem os, które szukają miejsc na zakładanie gniazd. Na zewnątrz w jakimś pudełku?
Dla mnie to "teren" zupełnie nieznany ale bardzo ciekawy ;:111
Na dodatek "zaraziłam" tym sąsiada, który okazuje się jest ciekawski a ja nie znam odpowiedzi na jego pytania :roll:
Pozdrawiam! Gienia.
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

gienia, alette - decyzja co do łupania kokonów pozostaje po waszej stronie. Jeżeli nastawiacie się tylko na murarki to trzeba to robić - wyrzuca się pasożyty ale przy okazji inne pożyteczne owady. Jeżeli chcecie mieć uniwersalny domek dla owadów to zostawcie rurki w spokoju.

Ja mam i takie i takie.

Trzymam kokony w nieogrzewanej szopie - z dala od ptaków i myszy. Ostatnio w kartonie po butach.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łupania część następna mało ni rozwiniętych larw sporo roztocza a to dopiero odrobina do końca łupania ;:145

Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejku Żagiel, powiedz co to jest na tej fotce?
I na Twoim zdjęciu ( srodkowym) w poście z 9 września to jakieś larwy ?
Pozdrawiam! Gienia.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na ostatnim to roztocze na środkowym poprzednim to też pasożyt oba do zniszczenia ;:333

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”