Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowa kolekcja odmian drzew owocowych Garoma.

Post »

Zamykam prezentację starych odmian, których zrazy chcę zaszczepić w tym roku (zrazy czekają w lodówce na szczepienie za parę tygodni). Na koniec:
Wołoszka
Pochodzenie odmiany nieznane. Drzewo rośnie dość silnie. Tworzy dużą, rzadką i rozłożystą koronę. W okres owocowania wchodzi dość późno. Owocuje słabo, corocznie. Podatne na parcha. Owoce dość duże, żółto-zielone, kulisto-stożkowe z rumieńcem ceglastoczerwonym, marmurkowo-paskowanym, zajmujący prawie całą powierzchnię owocu , dojrzewanie na początku września. Miąższ biało-kremowy z różowym zabarwieniem pod skórką, drobnoziarnisty, kwaskowaty, średnio soczysty, masłowaty, aromatyczny, smaczny. Owoce deserowe i na przetwory.
Pozostały nieopisane: Sałtanat, Skirianka, Virgin Aranka , ale na ich temat nie mam danych. Z tego też powodu zostały zamówione zrazy z tych odmian, by poobserwować co za odmiany były uprawiane dawniej w Polsce. :) W kolejnych postach będą prezentowane odmiany, które będę chciał zaszczepić w 2021 roku, ale najpierw kolej na ich zbiorcze zestawienie.

-
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie udało mi się załatwić zrazów śliw, o których pisałem wcześniej bo szkółkarz albo mnie zbywał ł na późniejsze terminy albo nie odpowiadał na sms-y i nie odbierał telefonów. Trudno w ich miejsce w przyszłym roku spróbuje zaszczepić brzoskwinie, mam już dogadane z kolegą wymianę zrazów na 2021 rok w tej kwestii. Przystępuję powoli do szczepienia, mam 30 odmian jabłoni i 8 odmian grusz oraz 1 czereśnię do zaszczepienia. Dodatkowo w ramach wymiany udało mi się uzyskać sadzonkę winorośli Century , wsadziłem do ziemi , pozostaje mi ją okryć by za wcześnie nie zaczęła sezonu. :-)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczepienie zrobione, teraz zaszczepione odmiany się kalusują w ciepłym pomieszczeniu. Tak koło końca lutego pójdą do zimnego pomieszczenia by poczekać na początek wegetacji na zewnątrz. Mam nadzieję, że wszystkie się przyjmą... . :wink: Trochę zbyt wczesne to szczepienie, ale zrazy z Ogrodu Botanicznego dostałem w połowie stycznia (o miesiąc wcześniej niż w poprzednim roku) i nie chciałem dłużej ich trzymać w lodówce bo aura w tym roku jest mocno nietypowa (mamy pogodę de facto wiosenną w styczniu i lutym). :( No i jak to mówią , byle do wiosny. :)
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

garom powodzenia w szczepieniu. Teraz takie pytanie z innej beczki, czy owocowały już Jerozolimka i Renkloda Althana?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil, dzięki za życzenia :) , natomiast Jerozolimka ze szkółki z Lusowa okazała się w 2019 roku Hermanem, który zaowocował więc wiem,że to on a nie ona. :!: . Natomiast Althana jeszcze nie owocowała, jesienią miała 2 lata, może w tym roku zaowocuje. Miałem tę odmianę przez kilkanaście lat, ale wobec zmian (reorganizacji) w ogrodzie poszła pod szpadel (ta poprzednia była u mnie podatna na moniliozę, mam nadzieję,że u tej nowej nie będzie tego problemu). Teraz kolej (jeżeli chodzi o jej owocowanie) na jej następczynię... .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Ciekawe, a po liściach można stwierdzić, czy Althana? Ten Herman też pewnie rośnie dość silnie.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Jeszcze kilka zdań o szczepieniu, a wlaściwie o zrazach.
Niedawno, w programie Rok w ogrodzie gość pobierał do szczepienia wilki.
Gość z innej telewizji, mówił znów, żeby na zrazy nie brać wilków.
Gdzie leży prawda?Pewnie jak zwykle po środku.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co czytałem (bo sam jeszcze tego nie robiłem), podobno szczepienia z wilków trudniej się przyjmują,ale jednak przyjmują. Jak nie ma innej możliwości i jest tylko wilk to czemu by nie spróbować...? :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę dokonać korekty: nie mam czereśni Marchijskiej lecz Majówkę Wczesną (Królową Majowych). Podziękowania dla kolegi S_H_A_D, który zauważył tę nieścisłość. ;:180
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

W niedzielę byłem u kolegi i powiedział, że ma Malinówkę.
Gdy podeszlismy do drzewa, to widok był okropny. Jest pewnie starsza
od Szamotuł , ma wszystkie choroby jakie może mieć jabłoń, zero jednorocznych
przyrostów. Po długiej obserwacji znalazlem jednego wilka.
Dlatego właśnie pytałem o szczepienie wilkami.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darko52Jak nie ma co się lubi to się lubi to co się ma... :wink: . Bierz tego wilka i szczep. Jak się przyjmie to możesz trochę dłużej poczekać na owocowanie (podobno , tak kiedyś czytałem ale nie wiem czy to aksjomat) , ale będziesz miał unikatową odmianę. :D
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz plany na 2020 rok do realizacji:
Wiosną 2020 roku powinny dotrzeć zamówione wcześniej:
jabłonie: Karneval, Enterprise , Grafsztynek Czerwony, Koksa Holsztyńska, Golden Delicious, Pepina Londyńska,Empire, Sirius;
gruszki: Isolda, Klapsa Póżna, Carola, Bera Biała, Dobra Ludwika, Bera Diela oraz. czereśnia Wolska
Jesienią powinienem dosadzić (jeśli tylko nic się nie wydarzy nieprzewidzianego na przykład brak dostawy lub nieprzyjęcie się szczepienia) następujące odmiany:
jabłonie: Admiral , Merkury, Sentima, Dolores, Goldstar , Santana, Luna, Evelina, Rozela , Honeycrisp, Akero, Alpiniszt, Bismarckapfel , Bellefleur Kitajka, Chodskie, Czarnodrzewne, Czarnoguz , Czarny Byk , Filippa, Gołąbek Natuzjusza, Kalwila Aderslebska, Kazachstanskoje Jubilenoje, Mohringer Rosenapfel, Oranje, Skirianka, Smiricke Vzacne, Spasówka, Sałtanat, Virgin Aranka, Wołoszka;
grusze: Dobra Szara, Uta, Jaśkova, Hortensja,Nela,Abate Fettel , Amfora, Cascade, Talgarskaja Krasawica oraz czereśnia Regina . :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Była okazja (temperatura powyżej 6 stopni Celsjusza) to brzoskwinie dostały oprysk Syllitem. To drugi i ostatni z oprysków na brzoskwinie (jesienią był Miedzian) by kędzierzawość nie załatwiła drzewek. :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zanosi się , że jeszcze będę szczepił (a już myślałem ,że zakończyłem tegoroczne szczepienia) . :) Dostałem niezapowiedzianą przesyłkę od przemiłej koleżanki z forum z dwiema rzadkimi odmianami jabłoni (dziękuję publicznie ;:180 ) . Ponadto nastąpi jeszcze wymiana zrazów z kolegą z forum, gdzie w zamian za parę wiśni, czerechy i kilka czereśni mam dostać 3 czereśnie, 2 gruszki ( w tym Berę Skórzaną) i 2 jabłonie. :D
Poza tym przeszczepię sobie jeszcze śliwy Amers i Herman oraz jabłoń Novamac bo rosną w rzędzie czereśni, a w ich miejsce pójdą nowe nabytki jak tylko się przyjmą. :wink:
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki koledze z forum, który poprosił mnie o zrazy Casselmana wiem,że znowu szkółka z Lusowa wystawiła mnie do wiatru. Stanowczo odradzam wszystkim zamawianie odmian u J. z Lusowa. No chyba ,że ktoś lubi ryzyko i ma za dużo pieniędzy... . Najpierw okazało się,że śliwka Brzoskwiniowa od nich jest Hermanem (zaowocowała po raz pierwszy w 2019 roku), a teraz ,że Casselman to śliwka europejska a nie japońska.Nawet nie wiem co to za swołocz bo jeszcze nie zakwitła. Poza tym mam od nich śliwki Ozark Premier, Friar i Formosę, ale na razie to wiem jedynie,że to śliwki japońskie sądząc po liściach i gałęziach... . W najgorszym wypadku może się okazać ,że jest to jedna odmiana sprzedana mi jako trzy rożne. Z tego co pamiętam z ubiegłego roku to ich liście i gałęzie się trochę różniły, ale ...?. Kupiłem też tam jabłoń Cukrówkę Litewską ,ale pewnie to będzie zupełnie co innego, w tym roku powinna zakwitnąć... . Mam też o nich Ulenę Czerwoną tylko czy to będzie Czerwona to się dopiero okaże.Nigdy więcej zakupów w tej szkółce, uważajcie na cwianiaka!!! Już udało mi się zamówić w solidnej szkółce w Gogolinie tę odmianę (Casselmana), dostawa ma być jeszcze w marcu wraz z odmianą Angeleno. :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”