Trochę ogród podlało kilka dni temu, ale to kropla w morzu potrzeb
Teraz głównym zajęciem jest przeglądanie bukszpanów, a jest co robić
Zauważyłem, że ćmy w nich przesiadują, więc oglądam czy się od nowa nie zaczęło, a w jednym największym i najgęstszym oprysk musiał nie dojść we wszystkie miejsca i gąsienice grasują. Kilka dni temu znaleźliśmy ok 30tu i teraz każdego dnia przeczesujemy tą kulę. Codziennie 1-2 szt a wcześniej 3-4 znajdujemy. Na razie wstrzymuję się więc z opryskiem, ale widząc ćmy wiem, że za chwilę będę musiał pryskać.
Po raz pierwszy zauważyłem że grasują opuchlaki - do tej pory ich nie było
Tylko ta jedna róża była objedzona, gdzie indziej nie widziałem.
Róże nadal kwitną
Jadziu - masz rację, teraz gdy ćmy mają nowe obloty, takie feromonowe pułapki są najlepsze - nie pomyślałem wcześniej.
'burgundy iceberg' jest najbardziej komentowaną różą przez przechodniów
Pytasz o grzyby ... w końcu zaczęły rosnąć, a jeżdżąc po lesie tak się za nimi oglądałem i szukałem, że z drogi zboczyłem i drzewo powaliłem
Aniu, przyznam szczerze, że pomału mam dosyć pomidorów - rano pomidory, w ciągu dnia pomidory i wieczorem pomidory ....
ale cieszą i już wydłubywałem nasiona by mieć je w roku następnym.
Róże ładnie kwitną.
Joasiu,szkoda, że nie można dokupić czasu

Ja już zacząłem wcześniej wstawać, by mieć dłuższy dzień i .... nic to nie pomaga
Z braku miejsca róże wyprowadzam na dach
A zauważyliście chyba na ostatnim zdięciu, że pomidory pozazdrościły różom i też wyciągają się do słońca niemal na dach zaglądając
Basiu na szczęście bukszpany uratowałem

i wszyscy dookoła się dziwią że mamy zielone bukszpany. Nie dość, ze o swoje nie zadbali to jeszcze mi mówią 'i tak nic nie pomoże i będą zjedzone" - niedoczekanie ich! Jeszcze im udowodnię jak się dba o rośliny
Tak jest
Mariuszu, walczę z ćmą i choć wydawało mi się to trudne, to ... jednak nie za bardzo. Wystarczy chcieć. Opryski zrobiły swoje i gąsienice padły. Pozostały niedobitki ale te likwidujemy na razie ręcznie. Następne wylęgi przypilnuję i znowu chemią oczyszczę. Gdyby tak wszyscy robili to nie byłoby tej plagi.
Zobacz jak ślicznie zielone bukszpany są u nas - nic dziwnego, że inni nam zazdroszczą.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ten wątek