Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Dzisiaj wreszcie wyciagnęłam wszystkie przechowywane cebulki i kłącza dalii .Na razie tylko oczyściłam i posadziłam mieczyki ,Krokosmie, Acidanthery ,Frezje .Jutro będzie kolej na dalie czyli praca zapewniona na jutro :) Deszczyk też pokropił jak ksiądz kropidłem przyleciało parę kropel z wiatrem .Czekałam calutki dzień na Fruczaka i nie doczekałam sie chyba zmienił dzisiejszy azymut :;230 Nic to sezon dopiero sie rozpoczyna ;:108

Obrazek

Obrazek

KRYSIU kochana jeśli mam coś czym mogę sie podzielić to czemu nie .Może chcesz te kokorycz lakolistną czy różową tej też mam w nadmiarze .Z Sangwinarii też da sie coś uszczuplić więc pisz śmiało .U mnie tylko z wiatrem przyleciało kilka kropelek deszczu. Trzymam kciuki za Jalitah bo to cudna róża

Obrazek

Obrazek

MARIUSZU a cóż Ty się tak obijasz żadnych relacji ogrodowych nie ma u Ciebie .Wszyscy już jesteśmy ciekawi co u Ciebie słychać. Amelce spodobało sie malowanie jajeczek i robienie na nich kropek .No cóż niech sie uczy. Tegoroczne hiacynty jakieś takie niewydarzone

Obrazek

Obrazek

DAYSY kontrola jest calutki czas, a czasem i granie na nerwach :;230 Jednak do takich prac trzeba spokoju coś tam razem robimy ,żeby wiedziała na czym to polega.Jednak nie wiem czy cos z tego zapamięta .Mam dwie kępki Sangwinarii to się podzielę z Tobą i Krysią jeśli będzie chciała. Kokoryczy też mam wszędzie nasadzone to niewymagające roślinki ,a wiosną pięknie kwitną ;:196

Obrazek

Obrazek

IRENKO rozmawiałyśmy z Daysy o szałwii Amistad ona niestety nie zimuje w gruncie i trzeba sobie zawsze zostawić jakieś szczepki na zimę czy wręcz wykopać i przezimować w przechowalni. Moja LO jest juz wiekowa ma chyba z 8 lat jeśli mnie pamięć nie myli. Mam ją z patyczka moja własna wyhodowana i powoli wspinała się na pergolę, bo najpierw była rozłożona na siatce :)To bardzo wigorna róża i zdrowa czasem tylko coś tam podłapie to moja duma, a jak zakwitnie olala ;:167 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim udanego ;:3 weekendu ;:196

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Jadziu, bardzo chętnie przyjmę, jak w nadmiarze masz w ogródku. Może u mnie coś wpadnie w oko, to śmiało, dużo rozsiało się ciemierników więc gdyby co, chętnie wyślę. Powojnik już tak poszalał, super, niedługo będziesz miała kwiaty ;:215
Dzisiaj wyjdę na spacerek do ogrodu już we własnym buciku :heja , więc popatrzę co tam jeszcze mam ciekawego.
U mnie też deszczyk by się przydał, troszkę wczoraj popadało, ale nic konkretnego. Dalie wypuściły takie pędziska, więc musiałam je wysadzić, na razie do donic, później pójdą do ogrodu.
Coś w tym roku niemrawo wiosna się zbiera, znowu zapowiadają w nocy przymrozki ;:131
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu tak dokładnie na zdjęciu jest hosta ale mi chodziło chyba o inne a może coś pomyliłam :;230
ładna kompozycja z bratkami i chyba wiosna kojarzy mi sie zawsze z bratkami.Często robiłam takie kompozycje .
Jadziu jeżeli miałabyś w nadmiarze maluśki kawałeczek Sangwinaria to też chetnie przygarne.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, powojnik już w kwiatku??? ;:oj To już ten czas, czy on jakąś wczesną odmianą?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, miałaś wczesniej ten skalniaczek . Ładnie wygląda ;:63 Noooo, wnusia urodzona artystka ,
;:167 śliczna dziewczynka a jak urosła ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam niedzielnie wszystkich miłych gości ;:196 .Po wczorajszym opadzie deszczu rano było zatrzęsienie ślimaków .Nazbierałam ich chyba z setkę okropność dały sie też do konsumpcji roślinek ;:124 Trzeba było je wszystkie wynieść w krainę zieleni jednak nie mojej ogródkowej

Obrazek

Obrazek

Trzeba będzie wysypać niebieskimi karmelkami szczególnie wśród języczek bo juz tak fajnie pokazała listki pomarańczowa

Obrazek

Nie byłabym sobą gdybym, rano nie polazła z aparatem szukać kropelek jednak fotki takie sobie nie było jeszcze konkretnych obiektów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też do upłynnienia karpę Ferncliff illusion i dwie małe karpy Cafe au lait więc palec pod budkę, bo za minutkę zamykam budkę :wink:

Obrazek

KAROLCIA skalniak jest parę ładnych latek jednak w ubiegłym roku zrobiłam go typowo wapienny.Calutki sezon wysypywałam tam skorupki jajek .Amelka rośnie jak na drożdżach szkoda ,ze jej rówieśnica róża Amelia renaissance nie bierze z niej przykładu :;230

Obrazek

Obrazek

BASIU
Pamelka kwitnie najszybciej ona jest już obsypana kwiatami, a raczej pąkami bo lada chwila wystartuje ;:167 Ona jest z grupy Atragene a drugi z tej grupy jednak trochę później kwitnie to Cecile, ale ten na wygwizdowie ,wiec dłużej się zbiera

Obrazek

Obrazek

JOASIU zdziwiło mnie ,ze pisałaś o hostach przecież ja nawet nie wspominałam o nich :;230 Myślałam ,ze patrząc na liliowce które pokazywałam myślałaś ,ze piszę o hostach .No cóż każdemu może się coś przytrafić. :;230 Oczywiście siewki też się pokazały Sangwinarii coś tam poszukam

Obrazek

Obrazek

DAYSY ciemierniki chyba przestały mnie lubić, bo większość nie pokazała nawet kwiatka ,a mam sporo kępek w różnych miejscach .Widzisz nawet Miłek pokazał mi figa z makiem ;:174 Dopiero dzisiaj dałam się do dalii i wszystkie mają juz domki zapewnione .Udało mi się rozdzielić Ferncliff illusion na dwie wielkie karpy bo jesienią się nie dało tego zrobić ,a nie chciałam ciąć . Ciekawe czy Black Jack pokaże sie w tym roku z lepszej strony jeśli nie to sie pożegnamy na zawsze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DzonaK

Post »

Witaj Jadziu
Jak to dobrze , ze do Ciebie zajrzałam bo dziś się zastanawiałam kiedy posadzić mieczyki i dalie . A tu podpowiedź jak z ręki . Cudowną masz wiosnę i piękny ogród jak zawsze . ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JOASIU myślę ,ze zanim cebulki nie wybiją to samo z daliami pod ziemią im nic nie grozi .Gorzej jak już wyjdą na powierzchnie to potem trzeba truchleć i nakrywać.Ja jednak zaryzykowałam, bo przecież wszystko o 2 tygodnie szybciej kwitnie.:;230 Jeszcze szybciej kwitło wszystko w 2016

Obrazek

Obrazek

Dalia Frncliff zaklepana i jedna Cafe au lait
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, sangwinaria cudo na rabacie, pierwiosnki, co jeden to ładniejszy, hiacynty pachną obłędnie! Wawrzynka główkowego bardzo chciałam mieć, kupiłam radośnie, chociaż coś dziwnie malutkie listki miał, już jestem pewna, że to nie on! Powojniki już kwitnące! Mam dla nich miejsce przy ogrodzeniu od północy, nie wiem czy tam dadzą radę, ale spróbuję! Strasznie pędzi wiosna, a tu ciągle straszą przymrozkami. Pierwszy raz mam depresję wiosenną zamiast jesiennej, nie dam rady okryć wszystkiego co wyrasta.
Zamierzałam założyć wątek zimą, ale za szybko przyszła wiosna! Na pewno nie mogę się pochwalić różami, bo po tylu latach są w stanie agonalnym, kilka powodzi też im nie pomogło!

Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Już ci różąneczniki kwitną ? ;:215
Ta twoja Pamela J.To naprawdę szalona i tak wielka.
To jeden egzemplarz ?
Pierwiosnki urocze. U mnie jakoś ich nie wiele.albo ja niewiele widzę . ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu już powojnik Ci zakwita ;:oj , pięknie ;:215 , Jefersonia jest sliczna, bardzo mi się podoba ;:215 no i widzę najazd ślimorów już masz ;:202 , no na te to najlepsze granulki niebieskie niesty ;:108 , pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam bardzo serdecznie wszystkich miłych gości

Calutki dzień była cudna pogoda wiec nawet Amelce bardzo sie podobało i nie chciała siedzieć w domu .Buźka już jej pokryła sie brzoskwiniowym kolorem z tego przebywania na słoneczku .Trzeba wykorzystać każdą chwilkę ,żeby sie dotlenić bo jesienią i zimą będziemy siedzieć w domu. , Wieczorem sie sporo ochłodziło ,ale na mapach nie widać przymrozków bo juz się bałam o sadzonki papryk które sie aklimatyzują w ogródku.Pomidorki dalej siedzą w domu szkoda by ich było gdyby mi przemarzły. Pamelka coraz bardziej otwiera pąki i gdyby tylko było ciepło z pewnością jutro ,pojutrze otworzą sie wszystkie kwiaty ;:167 Achhhh to znów bedzie zabójczy widok ;:167 ;:167 i te roje brzęczących owadów aż cały krzew będzie się ruszał :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

IWONKO ten pan zawsze pierwszy zakwita a przy murze ma cieplutko to tym bardziej On jest z grupy Atragene .Wcale go nie tnę rośnie sobie tak jak chce Usuwam tylko irokezki i to nie zawsze udaje mi sie wszystkie usunąć .Potem jak obsypie sie kwiatami i liśćmi to nie widać tego mankamentu.Mam też drugiego z tej grupy Cecile ale on rośnie od północnej strony i słabo się krzewi i ledwie widać jego kwiaty na siatce.Na razie granulki śpią w ukryciu :wink:

Obrazek

Obrazek

ANIU ten różanecznik jest dahurski one zawsze kwitną najszybciej razem z Pamelką Jackman.Mają cieniutkie łodygi, ale w słonku kwitną dużo lepiej bo mój rośnie na północnej stronie. Pamelka jest jedna a pierwiosnków nie mam zbyt wielu muszę porobić sadzonki z tych które mam .One powinny być co 2 lata dzielone a zawsze o tym zapominam ,bo szkoda gdy tak cudnie kwitną tam gdzie same sie wysieją .Miałam też lekarski i gruzińskie i nie mam ich wybyły ;:174

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU większość moich powojników rośnie od północnej strony i jakoś sobie radzą wiec spoko dadzą i Twoje radę. No tak powodzie dają popalić roślinom, chociaż niektóre to twardzielki ,że i powodziom się nie dają. Widziałam u jednej z forumowych koleżanek .Ogród każdego roku był zalewany stał w wodzie ,a w następnym roku wszystko wracało do normy i powstawał jak Fenix z popiołów

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, tulipany szaleją, czekam na rozkwitniętą Mirandę, bo mam całkiem podobne pączki nn. Pierwiosnek o ślicznym kolorze kwiatków.
Mój ogród też przeżył, nawet mi przybyło roślin w postaci chwastów, jakich wcześniej nie było! Jednak różom zaszkodziło wyraźnie dwa tygodnie w bagnie, zniknęło mi też dużo narcyzów i irysów.

Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te białe tulipanki.
Ja też nie mam zbyt dużo pierwiosnków.sporo mi nie przetrwało kolejnej zimy.I od 2 lat już nie dokupuję ich.
Nawet nie wiedziałam,że one co 2 lata powinny być dzielone. :oops:
Pamela cudna.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Niesamowity powojnik z pączkami :!: