Witam i pozdrawiam miłośników ptaków

Mam pytanie odnośnie karmy dla dużych ptaków czyli gawronów, srok i kawek, bo na razie te głównie do mnie przylatują, a jest to spora czeredka. Jako karmnik wykorzystałam miejsce pod panelami fotowoltaicznymi, które tworzą w ogrodzie jakby wiatę i pod nią mam miejsce 2 x 7 metrów osłonięte od śniegu. Jak nie było takiego śniegu i mrozu ptaki dawały sobie radę. Na łące obok było aż czarno od gawronów pracowicie przeszukujących ziemię.
Teraz trudno im się przebić przez śnieg do zamarzniętej ziemi.
Zauważyłam, że sroki i kawki chętnie zjadają drobniejsze nasiona, ale gawrony mają takie wielkie dzioby, że praktycznie słonecznik czy pszenica jest dla nich mała drobinką na końcu dzioba. Nawet kukurydza nie wydaje się dla nich dużym kąskiem. Zamierzam zamówić ziarno i nasiona do dokarmiania i zastanawiam się, czy strączkowe typu groch będą dla nich dobre. I czy dołożyć jeszcze jakieś owoce typu jabłka, warzywa np marchew itp.
Mam stos kompostu z kalifornijkami, który zabezpieczyłam przed mrozami dodatkowymi warstwami liści, nowe odpadki wysypujemy na pryzmę obok. Praktycznie są wyjadane przez ptaki na bieżąco do samego dna, a są tam obierki z warzyw i owoców, liście z kapusty itp.
Co jeszcze można podrzucić dużym ptakom, bo widzę, że małe nasiona z mieszanki zostają na ziemi. Może ktoś ma w tym temacie doświadczenie lub obserwacje i może coś podpowiedzieć