Skoczogonki - małe robaczki
Re: Skoczogonki - Małe robaczki
MiejskiKnedel na skoczogonki polecane są środki zawierające substancje aktywne acetamipryd czyli np Mospilan, powinien zawierać 20% acetamiprydu ( Mospilan 20 SP). Sprawdź jaki masz, bo może dawka była za słaba.
Poza tym mospilan (acetamipryd) działa na szkodnika kontaktowo i żołądkowo. Jak trafiłaś to ubiłaś od razu, ale też na roślinę działa systemicznie - czyli przemieszcza się z sokami po całej roślinie i wtedy działa na owady które na niej żerują.
Dobrze zrobiłaś, że opryskałaś i podlałaś.
Poza tym mospilan (acetamipryd) działa na szkodnika kontaktowo i żołądkowo. Jak trafiłaś to ubiłaś od razu, ale też na roślinę działa systemicznie - czyli przemieszcza się z sokami po całej roślinie i wtedy działa na owady które na niej żerują.
Dobrze zrobiłaś, że opryskałaś i podlałaś.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skoczogonki - Małe robaczki
To może podasz wiarygodne źródło swoich informacji, gdzie podają że Mospilan zwalcza skoczogonki? Z chęcią się zapoznam.
Z kolei znalazłem informację, że można je zwalczyć używając także Nomolt 150sc.
Oprócz chemii można prościej spróbować je zwalczyć. Jedną z metod jest wstawienie doniczki do miski i zalanie wodą powyżej krawędzi na kilka godzin. Jeszcze inną jest wymiana podłoża, najlepiej na innego producenta.
Z kolei znalazłem informację, że można je zwalczyć używając także Nomolt 150sc.
Oprócz chemii można prościej spróbować je zwalczyć. Jedną z metod jest wstawienie doniczki do miski i zalanie wodą powyżej krawędzi na kilka godzin. Jeszcze inną jest wymiana podłoża, najlepiej na innego producenta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Skoczogonki - małe robaczki
A może sam sobie poszukasz? Mam Ci wszystko jak na talerzu podawać? poza tym nie odpowiadam Tobie tylko @MiejskiKnedel
- norbert76
Właśnie specjalnie szukałem i nigdzie nie znalazłem, ale spodziewałem się że nie podasz jakiegokolwiek wiarygodnego źródła. Na marginesie zauważyłem, że dość często polecasz Mospilan nawet tam, gdzie nie ma potwierdzenia że jest dedykowany. Stąd moje pytanie, bo bez dowodów jest to po prostu wprowadzanie w błąd mniej doświadczonych hodowców, a to dość istotne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Tak, tylko to co podaje producent nie zawsze pokrywa się z rzeczywistością. Np. bodajże ten sam producent podaje, że Mospilan zwalcza przędziorki, co jest kompletną nieprawdą, więc ja szukam potwierdzenia na portalach ogrodniczych i oto mi chodziło w moim wcześniejszym pytaniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
Niemniej jednak ja stwierdzam tylko prosty fakt - jest to napisane na wielu portalach, ogrodniczych rolniczych, stronie producenta. ? to jest informacja kt?rą można otrzymać jako pierwszą po wbiciu hasła w wyzszukiwarkę.
Zmoderowano zbyteczny komentarz/mod.
Zmoderowano zbyteczny komentarz/mod.
- norbert76
To podaj choć jeden portal ogrodniczy, gdzie znajdzie się informację że Mospilan jest polecany na skoczogonki. Podawanie, że gdzieś jest albo wystarczy poszukać w necie jest niezbyt wiarygodnie brzmi.
Ja np. znalazłem parę stron, gdzie na skoczogonki polecany jest Nomolt, np tutaj:
http://www.e-ogrodek.pl/a/ziemiorki-i-s ... 20414.html

Ja np. znalazłem parę stron, gdzie na skoczogonki polecany jest Nomolt, np tutaj:
http://www.e-ogrodek.pl/a/ziemiorki-i-s ... 20414.html
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
Wystarczy wrócić do poprzednich postów, bo już to tam jest.
- norbert76
Chodziło mi o inne źródła. Co w wątku jest to ja wiem. Poza tym wątek poświęcony jest nie tylko skoczogonkom, ale i innym podobnym szkodnikom.
Taka dyskusja to nie ma większego sensu, zwłaszcza że MiejskiKnedel wprost napisała że Mospilan nie zadziałał. To czymś świadczy.
Taka dyskusja to nie ma większego sensu, zwłaszcza że MiejskiKnedel wprost napisała że Mospilan nie zadziałał. To czymś świadczy.
MiejskiKnedel pisze:[...] Wczoraj wieczorem zrobiłam oprysk plus podlałam szczodrze doniczkę roztworem Mospilanu od Substrala i dzisiaj rano dalej widać żyjące osobniki. Mospilan nie pomógł, czy trzeba dać mu czasu aby zaczął działać na owady?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
Rzeczywiście, masz rację. Co to za środek co nie działa w 5 minut. Dno i wodorosty. Nie może być skuteczny, szczeg?lnie, że koleżanka tylkoma pytaniami stwierdza jego nieskuteczność.
A serio - tak to nie ma sensu. Chciałam tylko być uczynna i pomóc Ci znaleźć to czego nie potrafileś znaleźć sam więc na tym już się moja rola kończy.
A serio - tak to nie ma sensu. Chciałam tylko być uczynna i pomóc Ci znaleźć to czego nie potrafileś znaleźć sam więc na tym już się moja rola kończy.
- norbert76
Jakie 5 minut, u mnie po użyciu na skoczogonki BI58 Nowy, na następny dzień nie było po nich śladu.
Zresztą co do skuteczności Mospilanu na inne szkodniki (wełnowce) to u mnie nie był specjalnie skuteczny, podobne opinie można na forum znaleźć.
Skuteczny preparat to taki, który działa w przeciągu jednego dnia, dwóch, względnie po drugim oprysku.
Zresztą co do skuteczności Mospilanu na inne szkodniki (wełnowce) to u mnie nie był specjalnie skuteczny, podobne opinie można na forum znaleźć.
Skuteczny preparat to taki, który działa w przeciągu jednego dnia, dwóch, względnie po drugim oprysku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
skoczogonki
Hej mam problem z skoczogonkami. Mogę się ich pozbyć srodkami chemicznymi w innych roślinach, ale co mam zrobić jeśli pojawiły się w doniczce z ziołami które są spożywane? Płukanie nie działa ponieważ nie jestem w stanie zebrać tych najmniejszych szkodników.
Polecacie wyjąć wszystkie pędy przepłukać, wyparzyć doniczkę i wsadzić w nową ziemię?
Polecacie wyjąć wszystkie pędy przepłukać, wyparzyć doniczkę i wsadzić w nową ziemię?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2020, o 13:54 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o staranną pisownię.
Powód: Proszę o staranną pisownię.
- norbert76
Po prostu przeczytaj wątek, do którego przeniosłem Twój post.
Proszę następnym razem korzystać z wyszukiwarki.
Proszę następnym razem korzystać z wyszukiwarki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przepraszam jestem nowa i jeszcze nie do końca umiem się tutaj poruszać
Przeczytałam wątek, ale nie wiem dalej jakiego środka użyć do roślin jadalnych czyli ziół, bo przecież chemiczne nie wchodzą w gre. Proszę o jakąś radę, żeby skutecznie się z nimi uporać.