Oaza Spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oaza Spokoju

Post »

Witajcie Kochani bardzo serdecznie :wit

Kwiecień jak to przysłowie mówi plecień poprzeplata trochę zimy ,trochę lata, właśnie zima wróciła w poprzedni m tygodniu i nawet śnieżek we czwartek rano mnie przywitał jak koło szóstej wychodziłam z domu, w piątek i sobotę pogoda paskudna zimno, na przemian deszcz i śnieg, dzisiaj jest trochę cieplej i nawet słonko się pokazało :D więc cyknęłam parę fotek, widać że deszczyk roślinkom posłużył, bo podrosły, chwasty niestety też się panoszą :twisted:

Bardzo mnie cieszy Ciemiernik, który coraz więcej kwiatów pokazuje jaki on jest uroczy ;:167 Piwonie wychodzą i u niektórych już pączki widać, Hosty na razie pokazują maleńkie kiełki,czekają na ocieplenie, za to forsycja w końcu otworzyła wszystkie kwiatuszki i błyszczy swoim żółtym kolorem.

Zbyszku dziękuję ;:196

Aniu anabuko1 sama nie wiedziałam jak się nazywa ta roślinka, ale Paweł znawca ;:180 mnie oswiecił jest to Gęsiówka wczesna, zadarniająca roślinka, trochę pomału się rozrasta, ale ma piękne błyszczące listeczki. Tak rozchodnik jest bordowy, oczywiście nie znam nazwy,bo to jeszcze roślina z czasów kiedy nie interesowałam się nazwami, kitnie na różowo. Pozdrawiam ;:196

Małgosiu Pepsi bo Piwonie trzeba sadzić płytko i dać im porządnego papu do dołka pod korzenie, oczywiście wydaje mi się,że ważna jest też sama sadzonka, ilość oczek, ja sadzę je od 2015r więc są to młode sadzonki, tylko dwa rodzaje mam starsze, które dostałam kłącza od chrzestnej matki, jak likwidowała u siebie na działce, lubią słoneczko, chociaż nie takie mocne południowe, bo pali im liście, tak się stało u mnie w tamtym roku, bo mam posadzone również na pełnym słońcu. Rabatka cienista jest w trakcie tworzenia i mało co na niej widać bo hosty czekają na cieplejsze dni, na razie tylko malutkie kiełki wystawiły. Fajnie masz z tą białą Serduszką, ja kupiłam jej sadzonkę ona mi się tak podoba ;:173 Pozdrawiam ;:196

Karolinko Krokusy kupowałam w marketach i podaję nazwy z opakowań, myślę że tak się nazywają ;:131 ale nie jestem na 100% pewna. Pozdrawiam ;:196

Aniu Annes 77 dziękuję za miłe słowa ;:196 Krokusa Prince Claus polecam gorąco, nie dość że piękny to jeszcze długo kwitnie, nawet dziś jeszcze jeden zakwitł. Rozchodniki faktycznie łatwo się rozmnaża, wystarczy mały fragment roślinki i maleńki korzonek :) Aniu ciepłego tygodnia nadchodzącego :D

Jadziu te Narcyzy to jeszcze babcia mojego męża sadziła, w tamtym roku były marniejsze w tym pięknie obrodziły, mam jeszcze takie nowsze odmiany kupione w marketach, one dopiero będą zaczynały swój pokaz jestem ciekawa, czy będą tak wyglądać jak na obrazkach ;:224 Pozdrawiam cieplutko ;:196

A teraz zapraszam na parę dzisiejszych zdjęć;

Narcyz Replete
Obrazek

Obrazek

Niezapominajka
Obrazek

Tulipanki jeszcze nie kwitną ale pąki tu i ówdzie się pokazują

Obrazek

Obrazek

Piwonia Coral Charm, przed nią rośnie Shirley Temple jaka różnica ;:oj

Obrazek

Tarczownica chyba będzie kwitła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciemierniki :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

niestety Hiacynty nie chcą się u mnie zadomowić, jeden się ostał taki mizerota :oops:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bez Eiffel
Obrazek

Hortensja Sunday fraise
Obrazek

Epimedium
Obrazek

Obrazek

Ma być lilak Krasavitsa Moskvy zobaczymy

Obrazek

I kończę niebieskim akcentem ;:100
Miłego tygodnia

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu,u mnie też zimno i śnieg z deszczem były wczoraj ,dzisiaj ciut lepiej i cieplej ,teraz temperatura ma sie podnosić do świąt ,w twoim ogródku bardzo wesoło przez piękne kolory tych wcześniej kwitnących roślin,piwonie też zasuwają na wyścigi do góry ,za moment będzie się działo jak zakwitną ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Przyszedłem Krysiu z rewizytą i ... zostaję.
Bardzo mi się tu podoba, zwłaszcza duża ilość różaneczników i azalii, bo kiedyś sfiksowałem na ich punkcie, zanim jeszcze nie zaraziłem się nieuleczalną 'różyczką' - a róż też u ciebie dostatek.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu piwonie szaleją u mnie również jednak nie wszystkie. Majówki mają już fajne pąki, koperkowa również jednego zresztą jak każdego roku . Replete jeszcze w pąkach niestety u mnie mało słoneczny ogródek ,Forsycje w tym roku szczególnie szaleją taka chłodna pogoda pozwala im dłużej kwitnąć to samo tulipanom które juz jakiś czas temu rozkwitły to samo z ciemiernikami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne narcyzki.
Bez Eiffel już z liści wygląda bardzo ładnie. ;:173
A ja myślałam,że moje epimedium coś marne.Ale ono dopiero rusza.To może i moje jeszcze ładnie się rozwinie.
Tulipanki ładnie się zapowiadają .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Piwonie majowe sadziłam kilkakrotnie i niestety nie mam żadnej , coś nie chcą mnie polubić a ja tak zawsze czekam właśnie na te pierwsze .Ciemiernik wyjątkowej urody .Może nareszcie się ociepli bo dosyć już tej zimnicy . Piękne te stokrotki w trawniku .Dobrego tygodnia Krysiu i ;:3
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witaj Krysiu w końcu udało mi się wpaść z rewizytą. Jestem zachwycony Twoim ogrodem! Przepiękne masz odmiany piwonii i róż, co jedna to ładniejsza. Jeżówki i hortensje też mnie zachwyciły ;:oj Będę częstym gościem u Ciebie, pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani w ten przedświąteczny czas :wit

W ogrodzie coraz więcej się zaczyna dziać, rosną listeczki i zaczyna się zielono robić, niedługo rozkwitną Azalie, na które czekam z utęsknieniem, Róże też puszczają listeczki niektóre lepiej startują inne gorzej, trochę deszczyku było ale mało i dzisiaj robiłam podlewanko, bo nowo nasadzone roślinki potrzebują wody :roll: dobrze by było jakby z nieba pokropiło tak obficiej.

Bardzo serdecznie witam Nowych Gości:Andrzeju i Mariuszu cieszę się bardzo ,że ogród się podoba i zapraszam na kolejne wizyty, sezon się dopiero zaczyna :D

Martusiu,Jadziu,Aniu, Elusiu bardzo dziękuję za odwiedzinki i zapraszam do komentowania moich postów i zamieszczanych zdjęć, przepraszam, że nie odpowiadam osobno wybaczcie ;:180 nadrobię to po świętach, przedświąteczny okres w handlu jest gorący, więc jestem po prostu zmęczona pracą, teraz się cieszę,że trochę odpocznę. Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco ;:196

Życzę pełnych radości Świąt Zmartwychwstania Pana Jezusa

I fotorelacja :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sadzonka posadzona tamtej jesieni Lilak Palbin :tan

Obrazek

Prezent urodzinowy od córek ;:167 dostał swoje miejsce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ;:100
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Czysto, wiosennie, po prostu pięknie ;:oj Śliaczne wyglądają rózowe kwiaty owocowych w towarzystwie bordowych liści. Pierwiosnki kwitną na całego, ale widać, że i reszta nie pozostaje daleko w tyle. Pąki tulipanów pękną już lada chwila, piwonie szaleją. Córunie się spisały, teraz zawsze będziesz słyszeć muzykę, nie tylko tę płynąca z gór. Lubię, jak z ziemi wystają takie tłuściuchne nosy, jak Twojej tarczownicy :tan
Zdrowych i wesołych Świąt ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko wiosna jak malowana.
Piękna kolorowe słoneczna. ;:215
pierwiosnki prześliczna. Śliczny aniołek pilnuje roślin w ogrodzie.
Zdrowych rodzinnych i radosnych Świat Wielkanocnych. ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Krysiu,kwiatuszki w słońcu powodują uśmiech na twarzy ,są cudowne ,a Twoje szpalery pierwiosnków i epimedium takie niespotykane i śliczne ,fajnie,że każdy ma swój pomysł na ogród,pozdrawiam ,świątecznie i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny prezentowy aniołek Krysiu ;:215 też oglądałam się za aniołkiem i nie wiem czy nie skuszę sie na takowego .Widziałam w hurtowni i nie był drogi ,wiec chociażby się stłukł nie byłoby źle. Tylko zastanawia mnie jakie miejsce mu wybrać .Kwieciście masz juz w ogródku, a po świętach z pewnością więcej kwiatów przybyło .Moja Duchesse super sie rozrosła i już dostała podpórki ,żeby nie musiała sie nikomu kłaniać w pas :wink: ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Krysiu , zaiste zrobiło się u Ciebie prawdziwie wiosennie .Dorodne kępy pierwiosnków i delikatne szafirki cieszą oko a tulipany zaraz się pochwalą kolorkami , tylko wody brakuje , ale podobno ma w końcu padać .Jak znam życie to będzie mokro właśnie w weekend jak będę w ogrodzie ;:306 Pozdrawiam , życzę wody i ;:3
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Kochani wieczorową porą.

Susza straszna podlewam konewką, ale to nie to co deszczyk roślinki go bardzo potrzebują teraz na swój start, mam nadzieję,że jutro porządnie poleje...
Pasowało by choć co drugi dzień wstawiać zdjęcia bo tak ogród się zmienia, rozkwitły mi tulipanki które kupiłam w B. Exotic Emperor są piękne ;:167 cieszmy się chwilą, bo przy tej pogodzie pewnie niedługo pocieszą nasze oczy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elusiu pela11 ;:196 susza straszna, mam nadzieję,że jutro porządnie podleje, bo to chodzenie z konewką mnie denerwuje, a do tego wody zaczyna brakować i w kranie mogę przełączyć na gminną ale to są koszty gdyby tak przyszło mi podlewać ogród ;:oj więc modę się o deszcz ;:170 pierwiosnki zaczynają już przekwitać, następne roślinki będą robić swój pokaz, pozdrawiam ;:196

Rózanecznik Cheer

Obrazek

Jadziu ;:196 Piwońki moje już prawie każda ma jakieś pączusie, byleby jakiś grzyb nie złapał to będzie pięknie. Aniołka sobie spraw, ja kocham Anioły w domu też się nimi otaczam i tak samo chciałabym w ogrodzie, moje dzieciątka to wiedza i taką niespodziankę mi sprawiły, cieszę się ogromnie, one są gipsowe solidne wykonanie, chyba nie tak łatwo je stłuc :) Jak ja się cieszę,że w końcu wiosna nastała tak mi tego potrzeba do życia, tych roślin kwitnących...pozdrawiam gorąco ;:167

Epimedium

Obrazek

Obrazek

Martusiu ;:196 cieszę się,że masz czas aby wpaść i pooglądać co u mnie w ogrodzie, wiosna się rozkręca i to nam dodaje pałera, byleby deszczyk popadał, bo plewienie ciężkie przy takiej suszy a chwasty rosną ;:oj pozdrawiam i zapraszam ;:196

Narcyzy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu anabuko1 ;:196 dziękuje za życzenia, święta szybko minęły i życie się dalej toczy, ogród coraz bardziej kolorowy i coraz więcej roślin pokazuje swoje piękne oblicze. Pozdrwiam :D

Hosty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko jak miło, że jesteś, też muszę zaglądnąć do Ciebie bardzo lubię czytać i oglądać Twój wątek, tak wszystkie roślinki chcą nam się odwdzięczyć za nasze trudy i chciały by się pokazać z dobrej strony :) byleby deszcz popadał, bo susz straszny i zaczyna to być widać po roślinach, ja dzisiaj musiałam palikować narcyzy ;:oj mają taki napakowany kwiat,że leżały na ziemi bidule, myślę że jak by był deszcz to by tak nie było. Jest pięknie a będzie jeszcze ładniej oj... chwilo trwaj. Pozdrawiam ;:196

Żurawki

Obrazek

Obrazek

i jeszcze parę fotek ;:31

Obrazek

Obrazek

:tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tego musiałam palikować takie ma ciężkie kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Azalia Azurwolke

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu kochana, ależ cudnie wszystko Ci kwitnie ;:167 a poduchy floksów robią wrażenie to najcudniejsze poduchy każdego roku czekałam na nie .Moje też powoli sie rozkręcają chociaż nie w takich ilościach.Moje piwonie też mają miniaturowe pączusie, jednak na Duchesse jeszcze nie patrzyłam jakoś na wszystko czasu mi brakuje ;:174 Ciamajdowata się zrobiłam i to mnie denerwuje ;:174 Sobotnio niedzielnego deszczyku Ci zyczę sobie również ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”