Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Z pestek wyjdzie pigwowiec :?: ;:oj nie pomyślałabym . Jak tylko będą owoce.... :lol:
Śliczna .duża jabłoń. Widzę chyba powojnika, jeśli się nie mylę. Bardzo mi sie taki podoba. Kiedyś miałam i zachciało mi się przesadzić stary okaz, oczywiście zginął. Kupiłam w ub.r. i ma sporo pąków. Jak zakwitnie to mojej radości nie będzie końca, bo jest śliczny i rośnie na dużych obszarach :wink:
Mam nadzieję ,że mój bezik zakwitnie i zaowocuje w następnych latach a na razie będzie zdobił żółtymi listkami :)
Miłego łykendu :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu szaleją te nasze rośliny u mnie też jabłonie brzęczały od pszczół,niestety już przekwitły i tylko trawnik okryty płatkami jak śniegiem.
Biedna Lola ;:145
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wow
Wow :!: Jabłoń kwitnie oszałamiającym spektaklem :!:
Przecudna, szkoda ,że naszych pscół nie mogę tam wysłać :;230
Mam mały okaz jabłonki od Madzi , ale to dzidziuś jeszcze i nie kwitnie.
Ciekawe ,czy też taka urośnie wielka, to siewka.
Co się stało z Lolą, nie doczytałam, czy to tylko starość jej dopieka :?:
Chciałam zapytać o różeńca - rodiolę, czy bardzo się rozrasta :?:
Zamówiłam u Forumowicza Pawła bo to roślinka lekarska.
Tak sobie pomyślałam ,jak napisałaś o kilku roślinach w ciągu o zmienionym kolorze liści, że to może jakiś wirus uszkadzający geny roślin. Kolega Loki z Francji by na pewno wiedział co to.
Marysiu życzę spokojnej i ciepłej niedzieli ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam rzepakowe pola! Są piękne!

Marysiu mam wrażenie, że szybko nazwę wątku będziesz musiała zmienić na ...powiew wiosny... U mnie dzisiaj wręcz letnie upały! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu ta jabłoń ;:oj orlik nietuzinkowy, ciekawe czy utrzyma te cechy w przyszłości ;:131
Serduszka to wspomnienie z mojego dzieciństwa, zawsze rosła w naszym przydomowym ogródku i miała właśnie taki kolor. Nie wiem dlaczego, ale kwiatki serduszki kojarzą mi się z baletnicą na puentach i w takiej bufiastej spódnicy :lol:
Wspominałaś u mnie, że u Ciebie niezbyt wiodą się próby z hortensją pnącą. Hm, ja nie mam jeszcze takiego doświadczenia z tą roślinką, bo posadzona została w zeszłym roku, ale jak dotąd (odpukać w niemalowane ) przyrasta całkiem przyzwoicie i zimę zniosła całkiem dobrze. Jak podrośnie, to może spróbuję jej gałązkę/ki ukorzenić dla Ciebie, jeżeli byś chciała i oczywiście jeżeli mi się uda.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego majowego tygodnia ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Marysiu, zawsze nas zaskakujesz, masz tyle ciekawych roślinek,że idzie o zawrót głowy ;:oj Serduszka rózowe u Ciebie
kwitną a u mnie dopiero wyłażą z ziemi, zakwitły białe, były razem sadzone ;:131 Moje jabłonie też pięknie kwitną , ale jabłoń
w ogrodzie złapała zgniliznę a nie jestem w stanie jej opylić jest wysoka , liczy sobie ze 40 lat - jabłuszka miała wspaniałe. ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ja też codziennie rano robię obchód ogrodu, zaglądam z ciekawością co nowego kwitnie. Oczywiście na szkodniki też patrzę i tu jak u ciebie poskrzypki bardzo dużo, na niektórych różach mam mszyce, o ślimakach nie wspomnę, takich ilości nigdy nie miałam.
Jadąc dziś zauważyłam, że u Was cieplej, przy jednym domu widziałam w pełni kwitnienia rododendron, a wokół bardzo ładny ogródek, ale też niemiły widok, góra śmieci ;:202 niedaleko zejścia do dolinki, nasza kultura jeszcze daleko w tyle.
Prymulka z siewu bardzo orginalna, dobrze że chociaż jedna sztuka wykiełkowała ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U mnie też żółte pola będą, ale za za bramą na szczęście zboże jakieś. Lubię ten widok sielsko zażółconych pól, ale po czasie męczy mnie zapach.
Tobie lipy wycięto, co uważam za bestialstwo, a ja chciałabym posadzić sobie lipę. Taki pomysł mamy z moim eMem wspólny, o dziwo jeden na milion, więc szukam odpowiedniej odmiany. Mam sentyment do tego drzewa. Rosła taka spora lipa, z dziuplą na podwórku babcinym. Babcia robiła z niej herbatki, a ja bawiłam się w jej cieniu, a w dziupli chowałam skarby. A ten zapach jak kwitła. Piękne drzewo.
Ciekawa jestem tego orlika ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,śliczne widoki na pola uprawne ,takie sielskie ,a wspomnienia z dzieciństwa wracają gdy jako dziecko biegałam polną drogą wśród zbóż ,ziemniaków i warzyw u moich kochanych dziadków,łany zbóż były pełne maków ,chabrów i kąkoli i robiłam z nich bukieciki,w ogródku też zmieniające się kwitnienia aż miło siedzieć wśród pięknych roślin,ja to bym się tak bez końca plątała ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu witaj
Ciekawy kolor listków tego orlika
A bodziszek, który bardzo misie spodobał to właśnie Confetti, takie fajne listki miał
Zimy to jak nie przespałam, ale nie miałam nic do wspominek więc....., a poza tym ręce miałam zajęte, bo co niektórym moje jajka przypadły do gustu, więc ich trochę narobiłam.
Życzę miłego nowego tygodnia
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu jabłoń zjawiskowa... ciekawe, jak się dogada z pieskami :wink: W tym roku i u mnie są orliki co prawda te najzwyklejsze ale są i to cieszy... Fajny ten krajobraz z rzepakiem ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..orlik ;:333 , mnie także jakiś się wysiał ale jeszcze nie kwitnie to nie wiem jaki. :roll: Krajobrazy to masz do pozazdroszczenia. ;:168 Ja dalej na działce, niedawno przeszła burza i chyba będzie następna bo zwiastują to czarne chmury które się zbliżają. Pogody życzę i udanego weekendu. ;:128
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzisiaj był dzień targowy i zarazem dzień zaopatrzenia gospodarstwa :D Na targu orgia roślin i rozsad, ale ja przywiozłam tylko maleńką siateczkę, bo mnóstwo mam do siania i sadzenia. Wstyd się przyznać ale dzisiaj dopiero skończyłam sadzić lilie. Tzn były w doniczkach ale poszły do gruntu. Zostały mi jeszcze inne kłączowe i cebulowe :wink: Dlatego nie pofolgowałam sobie ;:185

Karolino nie pokazałam powojnika, bo na razie żaden mi nie kwitnie. U mnie bez jest bezproblemowy więc i pewnie Tobie nie powinien sprawiać problemu, a jest ładną plama kolorystyczną Obrazek

Julciu dobrze że mamy jeszcze pszczółki, a i pogoda dopisuje to może pojemy pysznych owoców.
Cóż i zwierzęta się starzeją! Wszystkiego najwspanialszego Obrazek

Agnieszko na pewno Wasze pszczółki znajdą jakieś pożytki w okolicy....przecież to pracowite istoty. Niech zbierają dla nas pyszny miodek ;:304
Lola ma 12 rok i to taka psia starość ;:131
Różeńca mam od kilku lat i jakoś nie bardzo się rozrasta, ale to ładna roślina i właśnie dlatego że lekarska to ją zamówiłam.
Nie wiem dlaczego liście się odbarwiają, ale mnie to nie przeszkadza...żyją i są oryginalne.
Agnieszko miłej majówki Ci życzę Obrazek

Basiu Ty znowu swoje...nie będę zmieniać nazwy niech wiosna trwa do czerwca...a że letnia to trudno Obrazek

Beatko Tobie kwiatki serduszki ładnie się kojarzą, a mnie jakoś przypominają sznur z bielizną...konkretnie z majteczkami Obrazek
Rzeczywiście hortensja nie chce u mnie zagrzać miejsca i nawet tej wiosny dostałam od Iwonki odrost taki jak rok temu. Tyle że nie wsadzam go do ziemi tylko trzymam w słoiku ale jakoś korzenie się nie pokazują ale liście tak! Bardzo proszę spróbuj ukorzenić gałązkę może po wielu próbach w końcu się uda ? Wspaniałej majówki Obrazek

Wandziu no widzisz u Ciebie białe serduszka żywotniejsze a u mnie dwa razy przepadły, za to różowe trwają ;:333 Szkoda jabłoni, a nie da się jej przyciąć a w ostateczności zaszczepić na innym drzewie?
Bardzo lubię stare jabłonie i mam taką nazywamy ją matka żywicielka Antonówka! Życzę żeby się udało uratować staruszkę Obrazek

Dorotko w tym roku wszystko inaczej kwitnie i nie wiem gdzie jest cieplej. Moje rododendrony nie kwitną! Poskrzypki gniotę codziennie zawzięcie i sypię na ślimaki kryształki, bo mi zżerają czubki lilii ;:124 Pierwiosnek z siewu to ?Gold Lace?.

Małgosiu ja też nie lubię zapachu rzepaku, szczególnie jak słońce przygrzeje ;:222 ale koloryt niczego sobie. Ja też miała posadzoną lipę w tzw polu i którego dnia widzę obciętą, bo zrobiono nową linie energetyczną i akurat nad naszą lipą...no nie całkiem ale na wszelki wypadek ciachnęli ;:124 Małgosiu zapach i to brzęczenie pszczół na starej wielkiej lipie...coś niesamowitego! Ja też jestem ciekawa Obrazek

Martusiu przywołałaś wspomnienia, ja nie tyle u dziadków ale w babcinych stronach spędzałam najwspanialsze wakacje w takich polach ;:333 Oj
Ta nasza młodość z kości i krwi ta nasza młodość co
Z czasu kpi co nie ustoi w miejscu zbyt długo ona
Co pierwszą jest potem drugą ta nasza młodość ten szczęsny
Czas
Potem z moimi dziećmi chodziłam po łąkach i uczyłam czuć przyrodę :uszy
Nie ma nic milszego niż plątać się w ogrodach. Buziaczki Kochana Obrazek

Ewuniu 7 Tylko że bodziszek to maleństwo...jak guziczek na grządce Obrazek ale listeczki czynią go widocznym.
Wiem Ewciu że robisz śliczne ozdoby, śledzę je na Twoim wątku. Dziękuję i Tobie życzę wspaniałej majówki Obrazek

Ewuniu ewarost Jabłoń już rok współżyje z pieskami tzn jeden jest piesek ale jakoś nie widać złego wpływu. Ewciu ja lubię orliki, bo nawet te zwykłe mają różne kwiatki. Rzepakiem malują pola Obrazek

Zuziu też masz cudaczka? Pola mi się udały, ale nic nie trwa wiecznie i skrzynka z prundem już w polach stoi ;:124 Życzę spokojnych opadów, bo widziałam na Kaszubach paskudny grad. Zuziu ciesz się pogoda i działeczką Obrazek

Aronii będzie sporo!

.
Obrazek

pierwszy irysek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i nowości!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

to nasze pupile!
Obrazek

tu jabłoń Redlove

Obrazek

i dwa śliczne krzaczki, ale niestety nn

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy!
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Marysiu przez te zdjecia zachorowałam na pierwiosnki już zaklepałam na jesień.
Jejku jaki piekny irysek ;:oj
Strażników jabłoni wygłaskaj:) Lola jest vw wieku naszego Alfreda (kota), skończył w kwietniu 12 lat.
Ale ogromny krzew aronii :shock:
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Śliczne te biało kwitnące krzewy. ;:173