Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

:wit
Dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość kochani. ;:167
Za mną różne prace... imprezka i leczenie zębów. Jeszcze boli ale po woli wychodza na prosto droga.
Shire pisze:Altanka urocza Elu! A róże ...cieplutko mają i zacisznie jak już takie ukwiecone.
Moniś dzięki. Róże kwitną jakby na wyścigi...czyżby miało być w lecie faktycznie te 50*.
tulipanka pisze:Elżbietko, uroczy ten Twój kącik do planowania, to altana, czy jakiś zadaszony taras
Mogła byś pokazać w całości ?
Wiolu uroczy kącik i bardzo praktyczna jest ta altanka.
Meble nie trzeba chować na zimę bo nie zamakają... jest zabudowana do wysokości 1,20 m no i ma dach.
ewa w pisze:Pamiętam, że czymś obsiewałaś ziemię pod pomidory aby je użyźnić - napisz mi co to było bo mój nowy ugór jest jałowy ....
Piecyk fantastyczny będziesz się grzała pod chmurką, mam też piecyk ale taki na nóżkach w płytkach może odgapię pomysł.
Ewiczko po pomidorach wysiewam gorczycę i w ogóle ..jak mam jakiś niezagospodarowany kawałek to od razu sieję poplon.
Sama jestem ciekawa czy ten piecyk spełni zadanie.
korzo_m pisze:Elu takiej altanki zazdroszczę, u mnie gości sadzam pod starymi jabłonkami, a jak deszcz pada zapraszam do domku.
Dorko altanka jest już stara i trzeba ją pomalować ale jeszcze nie wiem na jaki kolor....żeby było po wiejsku.
apus pisze:Oj będzie u mnie pomidorowo Eluniu . Cieszę się, bo to tak naprawdę chyba pierwsze pomidorki od nasionka. Powiedz mi Kochana czym pryskasz na zarazy wszelkie?
Basieńko cieszę się bardzo i trzymam kciuki. Pryskam przed sadzeniem korzenie i spody liści miedzianem i przede wszystkim zapewniam im dobrą ziemię.
Jesienią, po pomidorach wysiewam gorczycę a potem przekopuję i dokładam obornik kursko-króliczy i dodatkowo zakopywałam wszelkie odpadki z kuchni (do października).
Na wiosnę przekopałam na głębokość szpadla....no a teraz sobie siedzą i rosną, pierwsze wilki poobrywane.
Parę sztuk obgryzły mi ślimaki i zmieniłam porę podlewania. Podlewam rano a nie wieczorem i na razie mam spokój....pomidory odrastają.
A co do oprysków to zobaczymy co rok przyniesie...trzymamy ręce na pulsie.
Iwonka1 pisze:Taką wielką cleome wyhodowałaś na rozsadę? Moja przy Twojej to ociupinka, a taka byłam z niej dumna. Ale i tak urośnie i będę mogła się nią zachwycać. Nawet nie omdlała po posadzeniu :heja
Różyczki już się popisują, cudnie to wygląda. A letnia kuchnia, to super pomysł. Trzymam kciuki za realizację
Iwonka moje już od dwóch tygodni w ziemi i sama jestem ciekawa jak się uda. Stoi sztywno jak oficer.
Różyczki szaleją ale przy tych upałach omdlewają...na szczęście deszczyk mi pomaga nie tracić ducha.
Dzięki za trzymanie kciuków.
Florian Silesia pisze:Piękną masz altanę Elu.
Florek dzięki, zapraszam na kawę do altanki. Przy okazji zobaczysz jak dalie Twojego chowu rosną.
plocczanka pisze:Elżuniu! altanka fantastiko, ogród kwitnie, coraz piękniej wokół Ciebie!
Deszcze podlały, teraz idzie słoneczna pora, będzie coraz piękniej
Lucyśko altanka ma swoje lata i spełnia wszystkie funkcje a zwłaszcza towarzyskie. Zapraszam jak będziesz w pobliżu.
Masz rację pogoda dopisuje... na przemian deszcz ze słońcem pozwalają cieszyć się ogrodem.
Maska pisze: Czarowne miejsce gdzie powstaje tyle fantastycznych pomysłów.
A tego szarłatu to proszę pozbieraj nasionka.
Maryś dobrze to ujęłaś...w dodatku takie swojskie.
Halinka mówiła, że szarłat mocno się rozsiewa ale mam nadzieję zapamiętam i nasionka będą Twoje.

Loki dzięki za dobre słowo dla kaktusów (opuncji ogrodowych).
silversnow pisze: Cudowny jest spacerek po twojej zegrodce...
Mama zaadoptuje moje sadzonki do swojego warzywniaka .
Olusia dzięki za miłe słowa. Ja też obdzieliłam znajomych i sąsiadów moimi nadwyżkami pomidorowo-paprykowymi.
Margo2 pisze:A ja w tę rułę wsadziłabym doniczkę z czymś zwisającym.
Tylko trzeba ją chyba wkopać w ziemię, bo może się przewrócić
Gosiu chyba najlepsza będzie pelargonia zwisająca bo to bardzo gorące miejsce.
Wkopać trzeba będzie to pewne. Dzięki.
any57 pisze:Melduję Elu, że z ubiegłorocznego podarowanego pomidora aurija wydłubałem nasionka i posiałem wiosną.
Teraz sześć krzaków mi rośnie ogrodzie :)
Andrzej gratuluję. Trzeba będzie zobaczyć te krzaczki na żywca...innej rady nie ma.
Bazyla pisze:tym razem urzekło mnie Twoje centrum dowodzenia i planowania strategicznego.
Beatko dzięki za wszystkie miłe słowa.
koziorozec pisze:
Martusiu dziękuję bardzo serdecznie za wszystkie miłe słowa i o roślinkach i altance.

Dla wszystkich moich miłych gości mały spacerek. ;:167
Arpad- Hazi Szent Erzsebet Emleke czyli Święta Elżbieta węgierska.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiatek na piwonii...co roku obmarza.
Obrazek

Chapeau de Napoleon...mchowa. ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Honorine de Brabant
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnek kazachstański Allium ostrowskianum
Obrazek

tu z różą Auguista Luise
Obrazek

Fritz Nobis
Obrazek

No to pyrsk. ;:136
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Elżuniu,dobrze ,że już opanowałaś problemy ,teraz już tylko z górki,róże masz urocze ,i tak bardzo zdobią twój ogród,Napoleon jeszcze u mnie nie kwitnie ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia śliczny Napoleon uwielbiam te mchowe róże jak pokazujesz .Wyglądają jakby były calutkie omszycowane taki ich urok .Elżbietka cudna przepoczwarzone biedronki jeszcze ich u mnie nie widziałam tylko młodzież się kręci to tu to tam :wink: Fritz Nobis też super zapaczkowany czaruje na kratce.Oby ząbki przestały boleć ;:196 A ja dopiero wróciłam z ogródka calutki dzień z Amelka i synową .Oj było wesoło gdy się pluskała w baseniku to raj dla dzieci ,ale i dla doroslych
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

anabuko1 pisze:I pomyśleć , że kiedyś białego w roślinach nie lubiłam.
A tak pięknie w ogrodzie wygląda.
Aniu biel tak jak zieleń :wink: jest bardzo potrzeba do robienia tła.
Dzięki.
tulipanka pisze:Elżbietko, oglądając ostatnie zdjecia, tez na chwilę byłam w niebie.
Bajkowo, cudownie
Cieszę się Wiolu, że doceniasz moje wysiłki. Warto było bo teraz możemy się delektować...nie tylko ryć ;:306

Moniś Shire, Dorko korzo_m, _oleander_ srebrny śnieżku, Beatko Bazyla, Ewko ewarost, Basieńko apus, Wandziu mimoza 55, Lucyśko plocczanka bardzo Wam dziękuję za przemiłe słowa....przekażę drapanko diobliśkowi ;:167
To bardzo budujące i napędzające do jeszcze większego wysiłku...no i zakupów. ;:306 :lol:

Jadzinko cudownie wyjść rano na ogród kiedy jest rześko i można zrobić poranny przegląd. Zdjęcia wychodzą całkiem inne niż te południowe.
O zapachach już nie wspominam bo tego nie da się opisać.
Rdestu nie zazdroszczę bo to prawdziwy potwór a z pokrzywami na pewno sobie dasz radę. :wink:

Maryśko maska każde miejsce, każdy zakątek gdzie możemy przebywać jest cudowny. Po prostu dostrzegamy w prostych rzeczach szaleństwo piękna.
I tak jak mówisz, na razie jest cudowny rok dla ogrodów i naszych własnych, małych niebiańskich miejsc. ;:167

Andrzejku any57 ogromnie sie ciesza, że różyczki się Wam przydały i sprawiają radość. ;:138

Halinko eukomis bardzo dziękuję za odwiedzinki i miło spędzony czas.
Szkoda tylko, że tak szybko robi się późno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś chyba dzisiaj fotosik szwankuje, bo nie widać ani jednej fotki .u mnie w wątku tylko połowa jest widoczna ,albo taki lichy NET ;:222
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka wpadłam, ale też nie widzę fotek, więc zaglądnę jeszcze raz za troszkę ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elusiu byłam i u mnie to samo co u Koleżanek ..Zero fotek wszędzie :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak z płatnego fotosika są widoczne wiec musiałam poprawić ;:222
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja mam jedną opuncję ogrodową i ku własnemu zaskoczeniu odkryłem na niej pąk kwiatowy... Teraz będę kciuki zaciskał przez najbliższe tygodnie, żeby go rozwinęła, a nie utrąciła...

Twoich świeżych fotek niestety nie zobaczyłem ? Fotosik jak widać wypiął się na wszystkich w dniu dzisiejszym...

Pozdrawiam!
LOKI
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Elżuniu, takiego psikusa nam zrobił ten wstrętny fotosik, że chce się ;:223 ;:223
No nie da się żyć bez fotek z czerwcowego ogrodu. ;:185
Domyślam się, że w Twoim ogrodzie cudeńka cieszą Twoje oczęta, ;:215 więc niech dalej to robią, a ja poczekam na zakończenie fotosikowego strajku. ;:108
Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fotosik nadal dopuszcza wykorzystywanie jego hostingu bez rejestracji co wynika ze wzmianki na jego stronie https://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie
Nie doczytałam żeby coś się zmieniło....więc jeszcze poczekam.
Najgorsze jest to, że nie odpowiadają na wysłany w zakładce 'kontakt' formularz z opisanym problemem na podany email.
Nawet nie ma śladu, że jakikolwiek formularz z zapytaniem do nich wpłynął.

Szkoda bo to trochę zniechęca a za oknem cudna pogoda i tela fajnych kwitnień. ;:oj

Ewko dziękuję za YT na temat aloesu.
Dziękuję za jak zwykle piękne pod każdymi względami spotkanie. Sałatka owocowo była okropnie dobro i tako wypasiono. ;:224

Aniu anabuko1 w ogrodzie ciągle coś się dzieje. Teraz akurat czas na róże ...nasz najukochańszy czas. ;:167
A co do przycinania to nie chciałabyś widzieć tych stert przekwitków. ;:306

Martuś jedne problemy rozwiązane a inne już przybywają...jak to w życiu bywa. :;230
Na wszystkie troski najlepiej jest wyjść na ogród i zająć się sprawami "przyziemnymi" ;:306
Napoleon cudowny a inne nie gorsze. :wink: :lol:

Jadzinko mchóweczki cudne a najbardziej ich zapach. Utarłam płatki Muscosy z cukrem i mam zapas w lodówce. To moje pierwsze ale już wiem, że nie jest to ostatnie zaprawianie.
Zarozki ida narwać kolejno porcja.
Amelka na pewno u Ciebie mo raj....dzieci uwielbiają się pluskać w wodzie i dokazywać a tym bardzi, że pogoda jak marzenie.
Masz pociechę z prawnuczki. ;:167
A co do fotosika to, kto daje i odbiera to sie w piekle poniewiera :evil: Najpierw można a teraz żadnego wytłumaczenia.
Mogli od początku zaznaczyć, że tylko płatne będą widoczne.

Ewko ewarost, Olusia miło, że wpadłyście. No niestety fotek brak. :roll:

Loki patrzyłam i na moich opuncjach jeszcze nie ma pączków kwiatowcyh. U Ciebie zawsze wszystko pierwsze. ;:138

Lucynko czerwcowy ogród niesamowity. Pogoda jak marzenie a fotosik się zbiesił.
Czy zawsze musi być jakiś szpikulec w serce. ;:65

Serdeczności dla Wszystkich gości. ;:167 ;:4
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka nadrobiłam fotkowe zaległości ... piękne róże u ciebie, te omszone są bardzo ciekawe zwłaszcza w pąku takie zielone jeżyki ;:333 Takie fotki lubię, jak widać fragmenty ogrodu ;:215 https://images81.fotosik.pl/1085/26205debc7612619.jpg
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia teraz juz widać wszystkie fotki wiec możesz dalej wklejać ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko cieszy mnie że przeciwności minęły i teraz już będziesz z nami ;:4 Masz takie cudne róże, że chociaż zdjęć sporo to jakoś żal mi było że się skończyły :;230 Zarówno ta napakowana róża jak i pustaczek są prześliczne ;:167
Zdrówka i dużo sił do opiekowania się tą piękną śląską zegrodką ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewko wszystkie róże są niesamowite i takie różne. A mchóweczki to moje ulubione. ;:167
Postaram się robić więcej fotek widokowych.
;:168
Jadzinko jak to dobrze bo już się na poważnie martwiłach. Już sobie wyobrażałach te poprawianie wątków. ;:196

Maryśko nic nie cieszy bardziej jak odwiedziny zaprzyjaźnionych forumek.
Czasami parę słów wystarczy i już wszystko wiemy. ;:168

Kochani jak przystało na czerwiec, najpiękniejszy miesiąc zaraz po maju, zapraszam na spacerek po mojej zegrodce.
Kocham ogród jako całość. ;:167
No dobra nic już nie godom yno dowom
. :wink: ;:4

Fotki świeżutkie bo widać sponiewierane wszystko przez deszcz a za chwasty jutro sie biera. :wink:

Powojnik bylinowy 'Sizaia Ptitsa' z różą Elżbietą Węgierską.
Obrazek

Dzwonek skupiony Campanula glomerata na pierwszym planie, potem firletka kwiecista i dalej druga róża Flammentanz.
Obrazek

Śliczna Ascot od Grażki kogra. ;:167
Obrazek

Louise Clements
Obrazek

Obrazek

Hortensje ogrodowe w tym roku nawet nawet.
Agapant z pączusiami. Przesadzony wczesną wiosną...musiałam rozbić doniczkę żeby wyciągnąć i rozdzielić zbite kłącza.
Obrazek

Niebieskość ostróżek ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

James Galway oblegany.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Geoff Hamilton i Rhapsody in Blue.
Obrazek

Obrazek

Powojnik teksański 'Princess Diana'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żylistek szorstki 'Pride of Rochester' Deutza scabra 'Pride of Rochester'.
Obrazek

Obrazek

Alchymist ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sponiewierana Rosarium Uetersen.
Obrazek

Odrobina zieleninki.