Co rośnie u ciotki ?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 13:35

Post »

Marysiu

Masz niezwykłą rękę do roślin, no i serce :D , to widać w każdym kwiatku. Cudne liliowce, powojniki, róże....
A czy możesz wyjaśnić mi, co znaczy "horyzontalnie" prowadzony powojnik - może gdzieś już wyjaśniałaś? ale umknęło mi.

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Skrzat pisze: ....
A czy możesz wyjaśnić mi, co znaczy "horyzontalnie" prowadzony powojnik - może gdzieś już wyjaśniałaś? ale umknęło mi.

pozdrawiam
Mariola
Mariolko ! :lol: Umknęło Ci bo już pisałam . To znaczy, że młode pędy które wyrastają na wiosnę przywiązuje się nie tak jak u większości wachlarzowato do góry, tylko poziomo równolegle do ziemi. U mnie nawet same jeśli mają się czego złapać idą wzdłuż. Tym między innymi różni się Jan Paweł II od innych powojników.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

ciotka pisze:
k-c pisze:mój clemantis jest młody - w zeszłym roku kwitnął po raz pierwszy ale bardzo długo - obciąłem go bo miał tylko jeden pęd wsychodzący z ziemi - i tak sobie pomyślałem że może takim zabiegiem go zmuszę do wypuszczenia większej ilości pędów

a sposób przycinania widziałem - a ten sposób horyzontalny prowadzenia to na czym polega - na układaniu pędów płasko - równolegle do ziemi ????
Tak, gdy wyrośnie Ci kilka pędów to gdy dorosną do pewnej wysokości / wysokość od której zaczynasz jest dowolna/ przywiązujesz te pędy nie jak zazwyczaj u clematisów do góry tylko kolejno równolegle do ziemi jeden nad drugim. Następny przywiązujesz ileś cm wyżej i następny jeszcze wyżej. Odstępy całkowicie dowolne. Gdy główne pędy będziesz tak wiązać, to ze względu na słabe cięcie, będziesz miał od maja do mrozów ścianę kwiatów. Mój nawet sam poszedł sobie nie tam gdzie miał iść , tylko do słońca i w swej podróży minął 4 inne clematisy . Pozdrawiam Marysia :lol:
Pozwoliłam się wtrącić, bo dobrze sobie zapamiętałam o horyzontalnym prowadzeniu JP.Powojniki to moje najulubieńsze .
Ale chyba nie zdążyłam.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu pomocy!!!!
Przyszły moje zamówione na allegro liliowce. Jak mam je teraz przechować do momentu wysadzenia do gruntu.
I kolejne pytanie kiedy je posadzić na działce do gruntu. Bo teraz to chyba za wcześnie i za zimno?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

[quote="amba19"] Marysiu pomocy!!!! Tak, teraz pomocy. A nie trzeba było myśleć. A cóż ja mogę za ;:24 proponować. Jeśli masz piwnicę to pół biedy. Wsadzasz do doniczek i czekasz na przesadzenie kiedy będzie cieplej. Liliowce trzeba sadzić wtedy kiedy jest na to czas czyli po kwitnieniu. Najlepiej rosną kupione w szkółce. Wtedy można sobie obejrzeć je w naturalnych kolorach a przede wszystkim jak się zachowują w swoim środowisku. Ne każdy kwiat piękny na zdjęciu gdy go posadzisz wygląda tak jak sobie umyśliłaś. Dlatego najbezpieczniej jest kupować bezpośrednio z pola u producenta. na pewno w pobliżu Twego miejsca zamieszkania są hodowle liliowców. Często jest tak , że te najpiekniejsze dają mniejsze przyrosty , mają mniej kwiatów i częściej chorują . Ale skoro kupiłaś teraz trzeba cos zrobić. Jeśli nie masz piwnicy to to też doniczka i parapet - niech sobie rosna i czekają na wiosnę.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:79 Marysiu
Właśnie zastanawiałam się nad zakupem kolejnych liliowców.
Teraz już wiem, dlaczego tak słabo mi rosły w ubiegłym roku.
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

no i jestem chora,tyle cudów
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Dzięki Marysiu mam piwnicę z oknem !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Marysiu dziękuję, właśnie uratowałaś mnie od kupna liliowców :lol:. Poczekam jak Pan Bóg przykazał ;:80
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Byłam wczoraj na działce i bardzo się cieszę, że tym razem wzięłam aparat. na razie pokażę moje krokusy, które zakwitły w różnych miejscach. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Wiadomo. że jest już wiosna . Wyszły pierwsze biedronki i pszczółki. Niestety wydaje mi się, że wyszły też pierwsze ślimaczki. Nie jestem pewna bo jeszcze żadnego nie widziałam ale coś mi żre moje kwiatki. Gdy sie dobrze popatrzy na fotki - widać zniszczone kwiatki a nawet powyrywane z ziemi cebulki. Może to ptaki. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

oj ciotka ciotka...
nie dość że zasmarkana chodze i chora
to jeszcze oglądając cudowności w twoim ogródku mało zawału z zachwytu nie dostałam...

cudne kolorki - od razu mi się weselej zrobiło na ten widok

jeszcze nie raz cie odwiedze... :lol:
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

agaxkub pisze:oj ciotka ciotka...
nie dość że zasmarkana chodze i chora
to jeszcze oglądając cudowności w twoim ogródku mało zawału z zachwytu nie dostałam...

cudne kolorki - od razu mi się weselej zrobiło na ten widok

jeszcze nie raz cie odwiedze... :lol:
Zapraszam serdecznie. Miałam jechać dzisiaj i jeszcze porobić zdjęć ale uziemili mnie gazownicy, którzy w piątek świętowali Dzień Kobiet tak skutecznie, że odjechali w stanie nieważkości zostawiając dziury w rurach. Jestem wściekła bo taka piękna pogoda a ja siedzę w domu i czekam jak ta głupia. Ale dzięki temu możesz ogladać moje kwiatki. Teraz pokażę mniej kolorowe ale... też ładne są lub będą. W kolejności:
1. Puszkinie trochę zmarnowane przez mojego M, który w tym miejscu wykopywał iglaki.
2. Przebiśniegi pojedyncze
3. Przebiśniegi pełne
4. Miodunka - ma jeszcze zeszłoroczne liście ale za chwilę zakwitnie
5. Języczka Przewalskiego dopiero wychodzi z ziemi. Cieszę się bo wszystko wyżarły ślimaki a teraz wychodzi kilka. Fragment jej pięknego kwiatu pokazywałam wcześniej. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Zobaczcie co jeszcze pokazało się na mojej działce. To już ostatnie takie zdjecia. Potem bedą tylko kwiaty ale nie mogę się nacieszyć, że wiosna przyszła.
1. Irysy - niestety tylko jeden i to dobrze oskubany. Był jeszcze żółty i ciemny fiolet ale coś zjadło.
2-3. Czosnki różne.
4. kamasja ? - nie wiem co to jest - wyrosło między czosnkami ale nie jestem pewna.
5. Żaba lub ropucha - odwiedziła mnie kolejna ale tak szybko posuwała po działce , że lepszej fotki nie udało mi się zrobić. Ona nie skakała tylko bardzo szybko przesuwała się przebierając nogami - co zresztą widać. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczną masz wiosenkę, dzieli nas tylko 150 km, a u nie krokusiki jeszcze w pąkach.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”