Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko, masz fantastyczne pomysły! ;:138
Ja tylko ścinam kwiaty hortensji do suchych bukiecików, a widzę u Ciebie jeszcze inne możliwości ich wykorzystania. ;:215
Dzwonki też bardzo ozdobne. ;:63
Gdyby mnie się chciało coś takiego zrobić tak, jak mi się nie chce........ ;:306
Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No popatrz Beatko...a ja bym się bała w worki je otulać. Każdy ma swój sprawdzony sposób i to jest fajne...najważniejsze, że nasze dalie jakoś przetrwają.
I liczę, że przyszły rok będzie dla moich łaskawszy. ;:167
Myślę, że po świętach w styczniu już będziemy snuć plany wiosenne. :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, to są kwiatostany hortensji ogrodowej. A pewnie im smutno, że je już musiałam ściąć.... w rzeczywistości wyglądają fajnie jako ozdoby.
Z każdą godziną jest coraz na razie cieplej, ale niestety wietrzniej, słychać wiatr za oknem, że ho ho.
Dobrze, że się wyjaśniło z tą siatką ;:196

Lucynko - ten pomysł z hortensjami sprzedała mi sąsiadka, bo gdzieś to widziała. Dlatego od razu w tym roku są na to właśnie przeznaczone. Dla Niej też ;:108 Dobrze, że wiem kto jaki ma kolor wiodący w pokoju i takie ma kokardki ;:306
Sąsiadka widziała całą choinkę tak przystrojoną plus światełka. Mówiła, że super sprawa. Jednak Ona chce te suszki do wazonu.
Kochana, z tym nie ma żadnej roboty, ani z odlewami gipsowymi, ani z tymi suszkami. Bardzo przyjemna sprawa, Trzymam kciuki aby się zachciało ;:168 Przeróżne formy można kupić, albo tak jak ja - wyszukać :tan Ale może nie masz znajomych, którzy to chcą więc nie musi Ci się chcieć :;230
Odwzajemniam pozdrowienia ;:196

Elżbietko - chyba nie ma reguły - to chyba od danej zimy zależy jak się przechowają bulwy i cebule. Jak wypadną to trudno, tak samo jak inne rośliny.
U mnie ten rok dla dalii był rewelacyjny. Fajnie byłoby takie piękne kwitnienia powtórzyć w kolejnym sezonie.
Nieśmiałe plany rabat i siania już snuję. ;:306
Posadziłam kilka nowych wczesnych roślin, i jestem niesamowicie ciekawa czy dadzą radę i zakwitną wiosną (sangwinaria, sasanka, skalnica).
Teraz roślinom daję od siebie odpoczać, bo idą swięta, Ale po Nowym Roku zaraz się im przypomnę ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko hortensja po mrozach w moim ogrodzie to obraz nędzy i rozpaczy. Kwiatostany rozdaję koleżankom, robię z nich stroiki na 1.XI i parę stoi w domu na stole :D Mam koleżanki, które czekają na kwiaty hortensji i jak jednego roku nie zakwitła to zostawiły na drugi rok...i ładnie się prezentowały :D
Dobrze że wpadłaś na to jaką ja mam siatkę ;:306
Ja też już snuję plany, a przede wszystkim biję się o łapach czytając oferty nasion Obrazek
Dobrego tygodnia ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj rośliny dostały zastrzyk wody i z pewnością ziemia też się odmroziła . Zaraz rano obejrzę jaka sytuacja w ogródku po deszczu.Szkoda ,ze w tej chwili tylko pozostaje ci sobota i niedziela na doglądanie ogródka .Jednak ani sie obejrzymy to się zmieni .Oczywiście dalej frywolnie sie zachowuję :wink: po mimo bólu w nadgarstkach i kciukach .No nie mam czego zrobić z ręcami wieczorem :;230 Zakwitł cudnie Amarylis :tan oczywiście ta jego czerwień jest dyskusyjna ja bym tę czerwień bardziej nazwała łososiowym Udanego tygodnia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, no troszkę Ci mogę pomóc z tymi nasionami, bo znam dobre źródło ;:306
Ja już to widzę jak na mnie psioczysz, że masz rośliny pognite przez tą siatkę, ale by było.... ;:oj
Moja hortensja ogrodowa ma wszystkie kwiaty już ścięte, a bukietowe jak na razie trzymają się świetnie, pewnie tak będzie aż do pierwszego śniegu i do pierwszego bardzo silnego wiatru.
Miłego weekendu ;:168

Jadziu, u mnie w tym tygodniu też na szczęście popadało, to rośliny przed zimą są podlane. ;:215
Masz rację, niebawem szybko zacznie dnia przybywać i częściej zerknę na ogród.
Teraz to światełka będą w nim grały główną rolę i karmnik ;:108
Brawo dla Amarylisa. ;:303 A może to łososiowa czerwień? ;:306
Powodzenia przy frywolitkach ;:180
Miłego weekendu ;:168

Wcale nie przypadkowo dzisiaj serwuję moje tegoroczne lilie, bo wpadła do nich wstęrtna nornica (są w kręgu) i nie wiem czy coś po nich w takim razie zostanie... ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Achhh Beatko to dranie te nornicowate ciekawe czy jakieś lelije sie ostały piękne były nie to co moje z pojedynczymi kwiatkami.Beatko znów całą noc padało , teraz też wciąż pada i wieje momentami mocny wiatr. Pogoda iscie barowa ,ale nie narzekam na deszcz niech sobie pada. No tak łososiowa czerwień Amarylisa czemu nie ;:224 może być ;:333 Tobie też miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no raczej nornice nie zostawią żadnej cebulii w spokoju jeśli już tam buszują. Dałam tam dzisiaj skorupki z jajek, może się zrobi zapaszek i nornice odpuszczą, może zdążyłam zanim wszystko pożarły. Bo inaczej będę musiała i lilie traktować jak jednoroczne.
Gaurę oczywiście też podgryzły, jak każdej jesieni. Ale miała jeszcze kilka maleńkich korzonków, to może odbije na wiosnę. Przełożyłam ją do doniczki i zadołowałam.
U mnie nad ranem też wiało bardzo mocno, potem już tylko ulewny deszcz, ale było dość ciepło to mogłam porobić jeszcze co trzeba było w ogrodzie.
No i nacieszyć się dzisiaj kupioną jodłą kalifornijską, wreszcie... ;:215
Twój amarylis zakwitł, i teraz trzymaj za mojego, ciekawa jestem czy mu się uda.
Robiłam po przekwitnięciu wszystko według wskazówek Eli. ;:108
Milutkiego tygodnia. ;:196

Róże, niektóre nieco starsze, niektóre to nowinki z tego roku:

Elmshorn

Obrazek

Bonica

Obrazek

Obrazek

Eyes for You

Obrazek

Paganini

Obrazek

Novalis

Obrazek

Mini Orange

Obrazek

Alinka

Obrazek

Obrazek

Aphrodite

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Alinka cudnie kwitła i Oczęta niesamowicie się rozkrzewiły BRAWO TY Inne tez nie pozostawały w tyle, a Elmshorn taki niziutki również ślicznie zakwitł .Może mojego też muszę tak nisko przyciąć w przyszłym roku, to tak nie wybuja w górę i będzie więcej kwiatów . U mnie wieje niemożliwie silnie czyli pogoda sie zmienia na mroźniejszą .Oby nornice nie zainkasowały wszystkich cebulek masz z nimi przerąbane ;:134
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beaby pisze: Ale może nie masz znajomych, którzy to chcą więc nie musi Ci się chcieć :;230
Kochana, znajomych chętnych na rozmaite prezenty i prezenciki to ja mam pod dostatkiem ;:224 , ale chcieć to jednak nie zawsze móc, czy raczej odwrotnie: móc to nie zawsze chcieć. ;:306 ;:306

Śliczne różyczki! ;:138 ;:138 ;:138

Dobrego tygodnia! ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och, Lucynko - chciałam Cię tylko usprawiedliwić przed samą sobą, z tego, że Ci się czasami nie chce robić takich pier-- łek ;:306
Dla mnie dzwonek się nie ostał ani jeden, bo się spodobały. Ja się cieszę z takiego obrotu sprawy.
Te różyczki to tylko cząsteczka moich, tak jakoś te poszły na pierwszy wystep rózyczkowo wspominkowy.
Nigdy bym się nie posądzała, że się nimi zauroczę, ale się już chyba z tego nie wywinę ;:306
Również miłego tygodnia życzę, w dodatku przedostatniego przed świętami, no szok, że to już tuż tuż ;:196

Jadziu - troszkę Cie zmartwię co do Elmshorn, ona przy pierwszym kwitnieniu i mocno podcięta wiosną, jest w miare niska (jakieś 1,5 - 1,8 m ), ale potem po przycięciu buja w obłokach już tak do zimy. Drugie kwitnienie ma już wysokie, ma spory przyrost.
Alinka nadal w pąkach, i listki ma nadal takie ładne, to super róża.
No, może nornice zostawią mi coś nieco z tych lilijek, oby. Ale przygotowana jestem co do nich na wszystko ;:224
Dobrze, że mam dwie doniczki z liliami na ganeczku, dobre i to.
Zabrały mi się też za różę Papageno, ale jest jeszcze dośc mocno w ziemi, więc tylko ją muszę lepiej zabezpieczyć bo się strasznie kiwa przez te wstręciuchy.
Oczęta mają tylko kopczyk, wystarczy im to? To jedna z najpiękniejszych róż jakie mam. ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo to dranie te nornice dla nich liczy sie tylko przeżycie, jednak mogłyby się trochę zastanowić gdzie kopią korytarze. Pożerają tez korzonki róż ,że Papageno trzeszczy ;:oj , czyli to najbardziej żarłoczne stworzenia w ogrodzie nie pogardzą niczym .Dobrze ,ze nie spotkałam ich na swojej drodze .Udanego tygodnia Beatko a z tym Elmshornem to masz racje on w drugim kwitnieniu szleje na wysokościach u mnie wlazł na dach altanki i siedzi tam :;230 Ciekawe czy przemarznie i ile
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko mieszkam w białej krainie, od rano bajka za oknem i mogłoby tak zostać do wiosny, bo woda nie zamarza, śnieg okrywa rośliny i jest tak czyściutko :D
Piszecie o nornicach, u mnie były szczególnie aktywne po mrozach i co raz wywalały kopczyk ziemi. Niestety trochę roślin przepadnie, a szczególnie te niewielkie ;:124
Róże prześliczne i mnie oczarowały...no chyba że muszę koło nich przechodzić, albo coś koło nich robić to klnę jak szewc cała podrapana do krwi ;:306
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ojej szkoda lilii ;:185 trzymam kciuki, może jednak coś przetrwało ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak, Jadziu - to dranie i to wcale nie takie tanie dranie, bo rocznie ich wyżywienie mnie trochę kosztuje ;:oj
Są jednak rośliny, którymi nornice gardzą, jak się nie wyprowadzą to pewnie tylko przy takich roślinach pozostanę, dobrze, że takich roślin jest sporo. Ale na pewno nie należy do nich żywokost czy gaura. Poprzedni żywokost wcięły w try miga. Ciekawa jestem czy ten zloty przetrwa, bo na razie jeszcze jest...
O różę Elmshorn i Theresę Bugnet to się nie będę martwiła bo to twardzielki, wytrzymują do minus 32 stopni. Więc dadzą u nas sobie na spokojnie radę. To róże od których zaczynałam. Celowo wybierałam najmniej klopotliwe pod każdym względem. dobrze, że takie są ;:215
Na wiosnę muszę przyciąć już Thereskę, pielęgnacyjnie oczywiście, pewnie bez rozłogów się nie obejdzie - ale damy i z tym radę. Takiej cudnej róży wybaczam nawet te rozłogi. Nawet teraz - łysa zimą jest ładna - czarodziejka jakaś.... ;:167

Therese Bugnet - zdjęcia niestety mocno odgrzewane bo z ubiegłego roku.
W tym sezonie przechodziła samą siebie, kwitła i kwitła (od początku maja).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu - tak samo sobie pomyślałam o tej zimie, że jest świetnie, że taka to może trwać nawet do szybkiej wiosny ;:306 .
Lekki mrozik, śnieg wszędzie tylko nie na drogach i chodnikach, na biało przyozdobione ogrody - no super.
Idealnie opisałaś ten zimowy stan ;:215
Ja sobie różane kolce sama aplikuję, bo posadziłam trzy róże przy karmniku, więc chcąc nie chcąc musze bardzo ostrożnie tam przemykać. Te róże tam idealnie pasowały a nie chciałam przenosić chętnie odwiedzanego karmnika. Więc mam jak mam... ;:306
Ot los empatycznego ogrodnika ;:172 ;:306
Jakoś kopczyki mi się dotąd kojarzyły głównie z kretami, a nornice u mnie zostawiają dziury w ziemi, czasami jest to po prostu sitko, wrrr.
Szczególnie te dziury widać latem, wtedy wieczorem, aż serce boli na taki widok. Ale cóż, nornice też chcą jakoś przetrwać...

Natalko - jak miło ;:168
No takie łobuzy z tych nornic. Wokoło mam nieużytki, więc buszują glównie u mnie łapiąc co lepsze kąski.
Na szczęcie jestem po lekturze, jak zrozumieć nornice ;:306
Lilie mam też i w innych donicach, do których na razie się nie wdarły, więc może jakaś lilia się jednak uchowa. Oby.
Miłych przedświątecznych chwil :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”