Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy
Moje ketmie, o których pisałam w jesieni, przezimowały (były przykryte agrowłókniną) i już są zielone. 
Mam jednak pewnien problem: część lisci ma na brzegach takie zółtawobiałe odbarwienia. Myślę, że czegoś jej brakuje. Przeszukam forum, ale gdyby ktoś tutaj odpowiedział, to byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam,
Joanna

Mam jednak pewnien problem: część lisci ma na brzegach takie zółtawobiałe odbarwienia. Myślę, że czegoś jej brakuje. Przeszukam forum, ale gdyby ktoś tutaj odpowiedział, to byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam,
Joanna
Ketmia
No właśnie już kwitną jakim sposobem? Przecież ich czas to sierpień. Chyba że kupione w tym roku które zostały podpędzone w szklarni. Moje też mają dopiero małe pączusie. A w tym roku kupiłam o pełnym kwiatku ale na razie pąków nie widzę.
Pozdrawiam! Barbara
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Blue . ja swoją przycięłam wczesną wiosną , stare łodygi, tak na 10 cm , nad ziemią i ........przesadziłam ją w inne miejsce , one dość późno się budzą . Ale ty przesadziłaś w fazie pąków...
.........no i teraz jej się nie przycina, ona kwitnie na nowych gałązkach , nie na tych z tamtego roku, bo tamte się wycina

Carpe Diem...
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ketmia to jeden z moich ulubionych krzewów. W tym roku zakupiłam około 20-sto centymetrowe badylki, ktore po posadzeniu stały w miejscu i stały. W końcu ruszyły! Ile radości! Mam teraz takie krzaczki, urosły raczej w szerz, pięknie się rozkrzewiają - ale czy mają szansę mieć choć po malutkim kwiatku jeszcze w tym roku? Pozdrawiam!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem w sumie cztery krzewy, jakoś nie mogłem się opanować ;), ostatni to przypadkowe zakupy w Lidlu a tam przecenione ketmie po ~13zł.Lorrie pisze:Ketmia to jeden z moich ulubionych krzewów. W tym roku zakupiłam około 20-sto centymetrowe badylki, ktore po posadzeniu stały w miejscu i stały. W końcu ruszyły! Ile radości! Mam teraz takie krzaczki, urosły raczej w szerz, pięknie się rozkrzewiają - ale czy mają szansę mieć choć po malutkim kwiatku jeszcze w tym roku? Pozdrawiam!
Z tych czterech tylko jedna miała pąki w momencie kupna a wygląda, że w tym roku zakwitną wszystkie choć najmniejszy ma niewiele ponad 20cm.
Krzaczek z rysunku blue - dla lepszego uformowania pasuje przyciąć najdłuższe pędy, teraz kwestia o ile, przynajmniej o połowę a może więcej ale i tak było by mi szkoda, z drugiej strony trafiłem na poradnik o przycinaniu w którym pisze: "...Źle znoszą przycinanie azalie, ketmie syryjskie., magnolie, oczary omszone, perukowce podolskie, sumaki octowce, wawrzynki wilczełyka i złotokapy. .."
Ja swoich nie planuję przycinać, chyba że zbyt bujnie się rozrosną - marzenie