Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Szpinak i truskawki sa super ;:333
Moje truskawki jeszcze zielone.... niestety.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ze szpinakiem to do jesieni mam już spokój. Po zblanszowaniu trafił do zamrażarki. Co do truskawek to jest to odmiana powtarzająca i gdyby to ode mnie zależało to ja bym pierwsze kwiaty usunął by krzaczki się wzmocniły. Ale Tatuś zdecydował inaczej. Truskawki po posadzeniu do gruntu aż do kwitnienia były przykryte włókniną. Co do mieczyka abisyńskiego (bardziej znanego pod nazwą acidantera) to miałem go przez kilka lat (oszałamiający zapach) ale uprawiałem go w gruncie. Można go również uprawiać w pojemnikach. U mnie problemem jest przezimowanie cebul/bulw.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze papryki King Arthur F1 trafiły do gruntu, na razie 16 sztuk. Wysadzona też rozsada ogórków Monisia F1. Do pierścieni przepikowałem pomidorki Purple Calabash-wyszło 12 sztuk.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja papryka kwitnie już w wazonie... a ja ciągle czekam na zimną Zośkę.... pomidory, ogórki,dynie,arbuzy wszystko jeszcze nie wysadzone
a rosną jak szalone bo maja słoneczko, ciepełko i wzmocnienie.
Widzę że ty się nie obawiasz ochłodzenia?
Ciekawa jestem acidantery bardzo i czy uda sie jej zakwitnąć.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdaję sobie sprawę, że nagłe ochłodzenie może zniszczyć wysadzoną rozsadę ale w tunelu mam zbyt mało miejsca. Rośliny wymagają przesadzenia do większych pojemników, rozstawienia oraz staranniejszego dokarmiania i podlewania. Szałwie też już w większości w gruncie a część roślin wędruje do tunelu tylko na noc. Zaobserwowałem też zwiększoną wilgotność powietrza a to może się źle skończyć i konieczne będą opryski. Dodatkowo dochodzi fakt, że mam nadwyżkę rozsady papryk więc część i tak się zmarnuje. Cukinie po przesadzeniu do 2-3 litrowych doniczek postawiłem w tunelu pomiędzy wysadzonymi pomidorami więc sobie nie przeszkadzają.
Co do acidantery, jeżeli bulwy miały średnicę powyżej 3 cm, to powinna zakwitnąć. W uprawie pojemnikowej trzeba co 2 tygodnie podlewać rośliny 0,2-0,3 % roztworem nawozu wieloskładnikowego. Mam nadzieję, że rozsadzie papryki usuwasz kwiaty pojawiające się w pierwszym rozwidleniu?
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak usuwam! Szkoda tej twojej papryki, może "puść wici" u znajomych i oni wezmą albo zostaw gdzieś publcznie z kartką że za darmo, bo masz nadwyżkę Np na targu! Na pewno wielu chętnych się znajdzie!!! ;:215

Niestety bulwki acidantery były poniżej 3cm.... ale ciągle mam nadzieje że zakwitnie mi coś... ładnie rosną w donicach!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysadzona kapusta czerwona Kalibos oraz brokuły Marathon, sałata i spora ilość aksamitek. Do większych pierścieni powędrowała brukselka. Wzdłuż rządka ogórków Monisia F1 wysadzonych z rozsady wysiałem fasolkę szparagową Bartava. Na wierzch wiaderek w których rosną pomidorki sypnąłem 2-3 cm warstwę kory. W tunelu zebrałem ostatnie sałaty Omega i kapustę pekińską Optico F1. Ponieważ ślimaki bardzo polubiły szałwię, do doniczek z rezerwową partią roślin wsypałem granulat dla ślimaków.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Ależ masz wszystko dorodne i duże,po prostu na medal ;:77
U mnie tak rosliny wyglądają zwykle w czerwcu....
jak ty to robisz że u ciebie rosną jak w dżunglii amazońskiej ;:111
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno nie wszystkie rośliny są na medal ale do zdjęć wybieram te co jakoś wyglądają. Staram się dobierać odpowiednie odmiany i stawiam na odmiany bardzo wczesne albo wczesne a to powoduje, że rośliny szybciej dorastają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bób w gruncie zaczyna kwitnąć, czosnek jary po ataku grzybów i owadów powoli dochodzi do siebie, marchew rośnie przyzwoicie a i por ma się dobrze. Do gruntu trafiły kolejne papryki, kukurydza, aksamitki i heliotropy. W tunelu dosadziłem kolejne pomidory: Tutti Frutti F1 (2 szt.), Marissa (2) , Zuccherino (2), V404 (1), Giuliette (1), Voluptuoso F1 (3), Żółta Sakiewka (2), Aphen F1 (3) i Orange Wellington F1 (2). Do doniczek trafiły Tumbling Tom (7).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część chryzantem nie przetrwało zimy ale z tych co zostały zrobiłem sporo sadzonek. Astry alpejskie (biała pełna) po kilku latach przerwy wróciły na rabatę. Zaczynają kwitnąć piwonie, czerwone jeżówki po zimie wyglądają poprawnie ale różowe wyglądają rewelacyjnie. Poluję na jakąś żółtą odmianę w rozsądnej cenie ale ponieważ mam sporo siewek więc nie ma dużego parcia. W tym roku będzie sporo nasion czosnku niedźwiedziego i mam nadzieję, że już w przyszłym roku nie będę sobie żałował liści do jedzenia. Bałem się, że pierwiosnki Vialii nie przetrwają zimy ale chyba wszystkie wybiły z ziemi. Z podziałem roślin poczekam do jesieni.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tunelowy bób i kapusta już niedługo będą nadawać się do konsumpcji. Kalarepka w gruncie troszeczkę ucierpiała od śmietki ale rośnie. Czosnek zimowy Tatusia opielony i nawieziony gnojówką ale i mój wiosenny po przejściach dochodzi do siebie i polubił się z marchewką i z szalotką. Do skrzyni zmieściło się 6 cukinii a dla ochrony przed wiatrem i ostrym słońcem przykryłem je starą siatką. Dzisiaj padało prawie cały dzień więc prace na skalniaku stoją w miejscu. Mam nadzieję, że po moim powrocie z Wrocławia ruszą pełną parą.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż radość oglądać twój ogród, ;:138
A jakie nasadzenia planujesz na skalniaku?
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

:wit
Czytam systematycznie, wątek wspaniały, merytoryczny, sama wiedza i doświadczenie ;:63 Tu są gotowe recepty na uprawę, nowatorskie pomysły i plastry na wpadki ogrodnika. Różnorodność upraw, ich ilość i gdzie to wszystko się mieści ? Też mam działkę ROD, ale i dziwne wrażenie, że nie jestem w stanie ogarnąć połowy tego co u Ciebie rośnie ;:oj Wielki szacunek za ogrom pracy i jej efekty !
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek jak ci się uda oderwać od skalniaka :wit to powiedz mi ; co z tym koprem co siałeś w listopadzie; wziąłeś go do domu??
Co z tą grządką podwyższoną z drewna sosnowego; jakie decyzje podjąłeś co do niej,czy masz też grządke podwyższoną z murkiem?
Pytam bo marze o grządkach podwyższonych ale niższych i zupełnie nie wiem co lepsze murek czy drewno....?
Jak twój bób??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”