Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Moniś prognozy pogody wcale nie zachęcające ale nas cieszy słonko, które dziś zaświeciło. Trzeba brać co spada z nieba. :wink:
Dzięki za letnie widoczki tak potrzebne o tej porze dnia...bo już zaczyna mrozić.
A do papryki trzeba mieć okropną cierpliwość bo ona ma czas... :wink: ;:224
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Monia,

może pogoda długoterminowa się nie sprawdzi.
Cieszmy się, że już marzec, można chociaż posiać cos na parapecie. A jak twój regał, już stoi?
Zastanawiam się, czy wsadzić już dalie do doniczek. Może zaczekam jeszcze tydzień. Podobnie jak ty, czekam na zamówione cebule, róże i byliny.
Piękne fotki, podoba mi się liliowiec. Wiesz, jaka to odmiana?
:wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ja dziś wysiewam pomidorki,po raz pierwszy sama,zobaczymy co z tego wyniknie...
Wiosna w tym roku chyba późno zawita ;:3 Na działce dawno nie byłam,ale jak tylko się ociepli to lecę na zwiady ;:333
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Monia :wit

Piękne letnie zdjęcia, aż się ciepło robi na sercu :heja , niezłe poczynania w kwestii wysiewów ;:108

Co do prognoz długoterminowych, to jest nadzieja, że się nie spełnią (przynajmniej w całości), bo jak kiedyś słyszałam w TV jak się wypowiadał jakiś meteorolog, to jedynie te krótkoterminowe, na najbliższe kilka dni mają duży stopień prawdopodobieństwa. Reszta to tak jakby wróżenie z kart - na dwoje babka wróżyła - abo bedzie pogoda abo i nie bedzie

Życzę wiosennego ciepełka, ;:3 i czekam z niecierpliwością na kolejne Twoje realizacje

Pozdrawiam ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Twoja twórczość fantastyczna ;:333
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Monia,

przypomnisz mi, do czego używałaś mączki rogowej? Wydaje mi się, że czytałam u ciebie w wątku.
Właśnie pojawiła się u nas w Lidlu, kupiłam woreczek, ale niestety nie wiedziałam o cebulkach mieczyków, lilii.., :( które były już z końcem lutego. Nigdy tak wcześnie się nie pojawiały. Teraz trzeba polować w Biedronce :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydawało mi się, że tylko chwilkę mnie u Ciebie nie było ;:oj Musiało tych chwil być jednak troszkę więcej, skoro w tym czasie zdążyłaś porobić takie piękne dekoracje. Skrzynka na nasiona wyszła urocza i jak czytam, nie tylko Tobie by się przydała. Z początkiem zimy miałam się do tematu przymierzyć, a tymczasem za chwilę wiosna a ja ciągle się przymierzam i nic z tego nie wychodzi. Na razie pozostaje mi podziwianie Twoich ozdób ;:63
O kiszonych cytrynach czytałam już kiedyś ale zupełnie nie wiedziałam do czego ich użyć. Miksujesz potem cały słoik, czy tylko część w miarę potrzeby?
Jak na razie pozostają nam tylko zielone parapety, bo na działkę jeszcze za zimno. Trzymam kciuki za Twoje siewki ;:138
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Dziękuję za liczne odwiedziny! :) ;:7 I za miłe słowa odnośnie mojego decu. :)

Elu, no cóż, u mnie papryki jeszcze nie widać, ale kupiłam w lidlu chilli świeżą i jak ta z tydzień się nie pokaże, to wsadzę takie świeże nasionka.. zobaczymy.
Póki co z wysiewów mam już spore aksamitki i szczypiorek, zaczęła się pojawiać werbena patagońska, ale reszta nie.. Ja ogólnie mam dość ciemne mieszkanie, wschodnie okna, balkon loggia- słońce jest maksymalnie do 12 od rana i to niewiele... rozłożyłam już regał, ale póki co bez folii i stoi w domu. Za tydzień znów ma być zimno...

Paula co do liliowca to nie wiem- tę odmianę mam na działce już od początku. A mączkę rogowa używam jako nawóz- do róż i powojników, ale myślę, że można też do innych roślin. Z tym, że ja bym go wkopywała lekko do ziemi przy roślinie.

Iwonko decu jest fajne, właśnie zimą gdy nie można nic robić na dworze, jeszcze kilka chłodnych dni zapewne przed nami, więc może coś zmajstrujesz. :wink:

U nas dziś była prawdziwa wiosna. ;:3
Zdjęłam stroisz z rabat i włókninę z pnących róż, ale jeszcze gałęzi nie wyrzucałam, bo pewnie za tydzień trzeba będzie znów nakrywać rabaty i ciekawe ile razy jeszcze w tę i nazad...
Obcięłam też wszystkie suche pozaplatane i pozwiązywane trawy, wywieźliśmy na śmietnik obcięte tydzień temu gałęzie śliwy i jabłoni (wcześniej mąż porąbał sobie 3 skrzynki drobnych do rozpalania grilla). Wycięłam trochę suchych badyli i przycięłam budleję, która rośnie w najcieplejszym miejscu działki i myślę, że nawet przymrozki jej nie zaszkodzą.
Był pierwszy grill i grzanie się na słoneczku.
Szkoda, że na przyszły weekend znów zapowiadają mróz... już bym sadziła bratki do skrzynek..

Zostawiam Wam kilka słonecznych zdjęć i zmykam spać, bo jutro wczesna pobudka. Szkoda, ze ze zdjęciami nie można przesłać śpiewu skowronka, kosa, klangoru żurawi...
Widziałam też cytrynka, a męża ukąsiła pszczoła, którą nieopatrznie przycisnął.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Jaki porządek panuje na twojej działeczce...
Zdjęłaś też stroisz z młodych róż posadzonych jesienią?
U mnie w doniczkach na razie wychodzi cebulka siedmiolatka. W tygodniu zamierzam zasiać pomidory. Próbuję też zwilżać cebule begonii, które wsadzę, gdy wykiełkują :wit
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś , popracowałaś wczoraj porządnie. Szkoda że znowu zapowiadają powrót mrozów, tak już by się chciało wiosny. Żal roślinek , bo już czują ciepełko ,zaczynają rosnąć ...a mróz może im zaszkodzić.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popracowałam sobie, ale znów będzie pauza, bo pogoda nie pozwoli nic robić.
W domu obserwuję siewki. Doświetlam je trochę lampkami, bo ogólnie u mnie kiepskie warunki cieplno słoneczne.
Papryka i lobelia zaczęły się pokazywać dopiero po prawie 2 tygodniach, to samo werbeny patagońskie. Szałwie trójbarwne wyszły tylko 3.. Na szczęście mam jeszcze nasiona.

To aksamitki Orange Flame i Kilimandżaro.
Obrazek

Obrazek

Szczypiorek

Obrazek

Papryka Habanero

Obrazek

Werbena i lobelia

Obrazek

Obrazek

I nędzne szałwie

Obrazek

Mam też posianą tykwę i okrę, ale jeszcze nic nie widać. Jutro może posieję kolejne... Cynię., heliotrop, gazanie, jakieś sałaty.

Stroisz zdjęłam cały, z młodych róż też, ale w sobotę znów okryję. I inne rośliny też, na ile mi starczy gałęzi świerkowych.

Dziś przyszła pierwsza paczka z zamówieniem liliowym. 15cebul, azjatyckie, orientalne, drzewiaste, trąbkowe, Matagorny, tygrysie. Będą jeszcze 2 zamówienia. Rozcięłam woreczki i wyniosę do chłodnego schowka w otwartym pudełku. Niektóre mają już kły, ale nie zaryzykuję jeszcze sadzenia do gruntu. Chciałabym sadzić w kolejny weekend po świętach. Oby wytrzymały.

Od jutra ma się ochładzać. Trzymajcie się ciepło! :wit
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Witaj,

ja dostałam kilka fajnych cebul w Lidlu, teraz podobnie jak ty czekam na zamówienie ze sklepu internetowego :lol: :lol:
Mam też zamówione roślinki od pań na forum. Niech tylko szybko miną zapowiadane przymrozki ;:185
Posiana cebulka już wykiełkowała, na begoniach zaczynają pokazywać się pączki. Oby tak dalej...
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też coś tam zamówiłam na forum, ale ogólnie czekam na ofertę letnich bylin. Róże odbieram zaraz po świętach, myślę, że lilie dojdą do tego czasu. Za tydzień, dwa kupię bratków. Dziś będę też siała kolejne rośliny.
A teraz wspomnę moje zeszłoroczne jednoroczne. ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lwie paszcze to terminatorki, są zielone do teraz, choć w te mrozy straciły pąki, które trzymały całą zimę!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Maciejka kwitła do listopada!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozchodniki pięknie wygrzewają się na słoneczku w makutrach :)
Kiedy ta wiosna na poważnie? ;:65 ;:3
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu cieplej ma się robić już od wtorku, środy.
Wczoraj już się ściemniało jak pojechaliśmy na działkę okrywać znów gałęziami świerkowymi. Wiał taki lodowatym wiatr i dziś, pomimo słońca nadal tak jest. Mróz około - 3. Kret wywalił dwa kopce, pomimo buczydła. Wściekł się chyba...

W domu regał powolutku się zazielenia.
Rosną werbeny patagońskie, lobelia maciupka, papryki, szczypiorek, dwa rodzaje aksamitki, kilka szałwii trójbarwnych, wzeszła póki co jedna okra. Wczoraj posiałam jeszcze pomidory i koktajlowe 3rodzaje, 3rodzaje cynii, lwie paszcze, heliotrop, szalotkę, gazanię, bratki rogowate, nie wiem co jeszcze.. :wink:
Wysiane na parapecie pod folią, reszta w regale, doświetlana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”