Storczyki Storczykowej

GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu - gratuluje!!!!!Coś pieknego!!Ech te Vandy,mozna na nie patrzeć bez końca.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyłączam się do gratulacji :D Obie vandy są cudne, a w parze prezentują się jeszcze lepiej ;:215
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

za jakiś czas zakwitnie też fioletowa w kropki. a niebieska w rzeczywistości jest bardziej fioletowa i wyraźna, niż na zdjęciach. jej największy kwiat ma prawie 10 cm. te, co otwarły się później, są trochę mniejsze. mnie też bardzo zachwycają te Vandy. co chwilę się na nie patrzę. o takiej niebieskofioletowej w kratkę marzyłam odkąd zaczęłam interesować się storczykami. jest taka piękna... bardzo cieszy mnie to, że powtarzają u mnie kwitnienia. byłabym bardzo smutna, gdybym nie mogła mieć w kolekcji Vand. ale akurat moje ulubione storczyki (Phal. i Vanda) mogę mieć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandy dalaj pięknie kwitną. kwiaty niebieskiej już mają 10 cm. od chwili otwarcia powiększyły się kilka cm. no i zrobiły się wyraźne. gdy niebieska się otworzyła, jej kwiaty były bladoniebieskie, z niewyraźną kratką, a teraz są intensywnie fioletowoniebieskie, z bardzo wyraźną kratką, o wielkości 10 cm. Dokładnie o takiej Vandzie zawsze marzyłam. chyba jest jej u mnie dobrze, bo kwiaty ma większe i intensywniej ubarwione niż w chwili kupienia.

bellina puszcza 6 nowych korzonków i 1 listek. amboinensis chyba będzie puszczał korzonek i listek. liść sercowy Phal. violacea sporo podrósł, odkąd go mam. pąki Liodoro rosną, ale bardzo powoli. w końcu to liodoro. u tej odmiany powolny wzrost pąków pewnie jest normalny. ale najważniejsze, że jest i że za kilka tygodni będę wąchać jego cudne kwiaty. ale szybciej niż jego kwiatów doczekam się wakacji.
pędy innych Phal. też rosną. jeden z miniaturków ma już pąki na pędziku. keiki Phal. 'pink panther' puszcza 2 korzonki i drugi listek.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Storczykowa pisze:bellina puszcza 6 nowych korzonków i 1 listek. amboinensis chyba będzie puszczał korzonek i listek. liść sercowy Phal. violacea sporo podrósł, odkąd go mam.
Dusia gratuluję. Jak widać, nie warto się zbytnio zamartwiać, bo kwiatki mają silną wolę życia. Oby tak dalej ;:215
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Duśka, rewelacja u Ciebie, tylko pozazdrościć ;:13 ;:13 ;:13

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowne! kiedy u mnie tak będzie? trzymasz je na parapetach?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:
Storczykowa pisze:bellina puszcza 6 nowych korzonków i 1 listek. amboinensis chyba będzie puszczał korzonek i listek. liść sercowy Phal. violacea sporo podrósł, odkąd go mam.
Dusia gratuluję. Jak widać, nie warto się zbytnio zamartwiać, bo kwiatki mają silną wolę życia. Oby tak dalej ;:215
ale z belliną nigdy nie było źle. ale sadzonka lueddemaniany nadal nie puszcza ani jednego korzonka. jej listki są sztywne, ale korzonków 0. pozostałe botaniczne już się zaczynają przyzwyczajać do moich warunków. bellina może jeszcze w tym roku puścić pęd.

Cudowne! kiedy u mnie tak będzie? trzymasz je na parapetach?
tak, storczyki trzymam na parapetach, a te, co się nie mieszczą na oknach, stoją na stoliku pod oknem, 2 na stoliku na środku pokoju, 3 na szafce na końcu pokoju (ponieważ miały nieładne plamy na liściach, na szczęście już się nie pojawiają), a parę w innym pokoju (też z powodu plam, ale już jest dobrze).

porobiłam dzisiaj znowu kilka fotek. moja niebieska Vanda (właściwie to powinnam ją nazywać fioletową, bo ma bardzo intensywnie ubarwione kwiaty) jest tak piękna, że mogłabym jej ciągle robić fotki. niestety na żadnej nie widać jej prawdziwego koloru, który jest tak piękny, że mogłabym się cały czas na tą Vandę patrzeć.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia na kwiaty wand i pozostałych twoich storczyków ja też mogłabym cały czas patrzeć.Niezwykły jest też ten biały w bordowe łatki.Zachwycające masz kwitnienia i wcale nie takie zwykłe.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

białych w bordowe łatki mam z 5, ale każdy inny. tego co teraz zakwitł, mam już ze 2 lata, to jeden z najstarszych okazów w mojej obecnej kolekcji. niedługo zakwitnie też liodoro, biały w bordowe żyłki, rózowy, rózowy o małych kwiatkach, 2 minaiturki, pink panther, biały z rózową warżką, fioletowa Vanda w kropki... te storczyki mają największe pędy. pędów jest sporo, więc w lato będzie kolorowo.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

Vanda niebieska, piękna, ile taki storczyk może kosztować? bo nie widziałam jak dotąd takiego okazu, w ogóle storczyki dopiero poznaje
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kamkamk pisze:Vanda niebieska, piękna, ile taki storczyk może kosztować? bo nie widziałam jak dotąd takiego okazu, w ogóle storczyki dopiero poznaje
niestety Vandy nie są tanie. myślę, że dlatego, że od chwili wykiełkowania do pierwszego kwitnienia trzeba czekać 8-16 lat. są rzadkospotykane. bywają na wystawach albo w internecie, w sklepach jeszcze nie widziałam.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Dusia vandy masz śliczne szczególnie ta niebieska .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi też chyba najbardziej podoba się niebieskofioletowa, ale różową też uwielbiam. szkoda, że żółta nie zakwitnie. ona nigdy nie potrafi zakwitnąc, zawsze zrzuca pędy.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

no już widziałam jedną ofertę za 70zł, pozostaje mi tylko podziwiać.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”