Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ewelinka, ale migusiem Ci wszystko z ziemi wychodzi, to chyba już wiosna na całego będzie ;:138 Jak tak patrzę na te zwiastuny wiosny i prognozy na marzec to chyba poodkrywam winorośle i hortensje.
A to wszystko sadziłaś jesienią, czy któreś cebulki są od poprzedniego roku?
Też mam nadzieję, że moje zamówienia nie przyjdą za szybko :oops: Co prawda będziemy się w weekend uwijać, żeby skopać i na drzewa dołki, i rabatki, ale na pewno wszystkiego nie przygotuję ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu ja też mam jeszcze sporo prac ale myślę, że przy najbliższej okazji zetnę też i hortensje ;:108 . Dobrze, że pogoda ma nam dopisywać ;:138 . Przyjemnej pracy w ogrodzie Ci życzę :wit .

Marysiu u mnie z tymi różami to jest tak pół na pół. Część jest śliczna zielona i nie ma wcale zmarznięcia a część ma dziwny kolor i w ogóle i pewnie będę mocno cięła. Mam taką jedną , którą będę chciała zakulkować i zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;:224 . Słońca na dzisiaj Ci życzę ;:196 .

Agnieszko pierwsze cebulowe posadziłam jesienią 2015 roku więc mam jeszcze tego niewiele. Jednak zauważyłam, że przyrosły bo w tamtych miejscach jest więcej nosków ;:108 . Mam nadzieję, że to przełoży się też na ilość kwiatów. Cebule , które sadziłam w zeszłym roku też wychodzą ale nie wszystkie. Opieszałe są te, które sadziłam na samym końcu a to było w drugiej połowie listopada ;:224 . Co do zamówień to ja byłam tego roku bardzo wstrzemięźliwa ;:306 . Nie zamówiłam powojników ;:131 , tylko 11 róż muszę posadzić i kilkanaście bylinek . Nic więcej ;:173 . Jednak muszę kilka rzeczy przesadzić zanim posadzę róże . Pogody na dzisiaj Ci życzę i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko wiosenne już u Ciebie i pracę popychasz do przodu na bogato... Dzisiaj pogoda sprzyjająca pracom. ;:3
Ja już odpoczywam... no może jeszcze chwilkę z sekatorem pobiegam ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak ja Ci zazdroszczę, że możesz już pracować w ogrodzie ;:224 Trochę podziałasz i będziesz miała porządek, aj nawet nie wim kiedy zacznę. Oznaki wiosny masz już bardzo wyraźne, już się nie ukryje :heja
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Jak tam Ewelinko , podziałałaś dziś w ogrodzie?
Ja szybko rankiem ogarnęłam wszystkie obowiązki domowe, obiad i porządki sobotnie i przed 13 udało mi się w końcu wyjść na ogród. Chociaż rankiem miałam humor zepsuty bo to ;:3 coś bardzo chowało się za chmurami. Taką niby pogodę zapowiadali , nastawiłam się na prace ogrodowe a tu tak nijako.
Ale ;:63 w końcu słonko się rozbujało i było super. Tylko że wiatr wiał...
Nawet pościel sobie wywietrzyłam i teraz będę miała super sny... ;:306
Ale ciekawe czy rano się ruszę z łóżka? Czuję że będzie ciężko... :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko mam nadzieję, że piękne słońce napędzało cię do pracy. :) Moje plany uległy zmianie, bo tak wiało, że nie dało się sprzątać. Ogłaszam, że przycięłam większość hortensji bukietowych, bo patyki cięższe i nie fruwały po ogrodzie. ;:306 Musiałam założyć wątek, ponieważ obiecałam powiadomić, jak to zrobię. :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie nie będzie krokusów ;:oj Wszystkie nornice zjadły a tyle ich było ;:145
W tunelu mam tak zryte, że cała woda z węża ucieka tunelami nie wiadomo gdzie ;:306
Nie masz problemu z gryzoniami ? :D
Lada chwila pojawią się kolorki, już niedługo ciepełko zawita na dłużej :wit
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko ;:7 Chwilę mnie u Ciebie nie było, a u Ciebie juz bazie są ;:138 Pięknie! Jak ja lubię takie wczesno wiosenne widoki, po zimie, to człowiek jest spragniony takich widoków :D Jak zakwitnie forsycja, to już w ogóle wszystko się rozkręci... na dobre :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj było bardzo ładnie ale wiatr skutecznie zniechęcił mnie i właściwie w ogródku niewiele zrobiłam ;:222 . Przycięłam tylko hortensję Annabell i powojniki włoskie . Sprzątanie rabat przy takim wietrze jest niewykonalne więc zrezygnowałam. Po południu zaczęliśmy malowanie pokoju ;:108 . Jeszcze jedna warstwa farby, położenie paneli i można przenosić meble. Nie zdawałam sobie sprawy, że prace związane z wymianą futryny i obrobieniem jej mogą tak długo trwać ;:306 . To ta nieszczęsna futryna tak bardzo spowolniła nam prace bo okazało się, że ściana była bardzo krzywa i trzeba było trochę kombinować żeby było dobrze i ładnie. W związku z tym, że największy bałagan związany z pyleniem mam już za sobą to dzisiaj postanowiłam wysiać pierwsze nasiona . Wysiałam lobelię, żeniszka i niecierpka walleriana. Mam nadzieję, że za kilka dni zacznie się coś pokazywać . Zobaczymy co mi z tego wyjdzie . Wczoraj kliknęłam zamówienie i przyjedzie do mnie kilkanaście lilii i bulw begonii . Kusi mnie jeszcze na jakieś irysy ale z tym jeszcze sobie poczekam . Powiedźcie mi czy można w tym momencie zakulkować róże ?? to jeszcze za szybko ? Doradzicie coś ??

Są i one ;:138 . Miałam je przesadzić bo całkiem przypadkiem rosną w tych kamieniach ale zapomniałam. Ledwo je widać .

Obrazek

Te za to nie każą siebie szukać z lupą ;:224 . Z dnia na dzień coraz więcej u mnie takich.

Obrazek

Basiu było ładnie ale u mnie mocno wiało ;:222 .Co jak co ale wiatru bardzo nie lubię tym bardziej, że mam od północnej strony pola uprawne i wieje od nich bardzo mocno . Na pewno jeszcze będę mała czas na prace w ogródku. Dobrze , że Ty mogłaś coś zrobić ;:108 . Spokojnej niedzieli ;:196 .

Iwonko z tymi pracami w ogrodzie to tak nie do końca :( . Może i wczoraj było ciepło i ładnie ale wiało. Nie da się sprzątać rabat przy takim wietrze niestety . No nic, na pewno jeszcze będzie okazja i pogoda na prace ;:108 . Z dnia na dzień nadchodzącą wiosnę widać coraz bardziej ;:3 .

Olu no niestety z moich planów niewiele wyszło. U mnie mocno wiało i nie bardzo chciało mi się w taki wiatr cokolwiek robić. Przycięłam co nie co ale sprzątanie musi poczekać , inaczej musiałabym robić dwa razy to samo bo wiatr rozwiewał suche liście i nie dało się ich złapać . Widzę, że Tobie wiatr nie przeszkadzał ;:63 . Ciekawa jestem czy ruszyłaś się rano z łóżka ;:306 .

Soniu u mnie podobnie bo wiało okropnie i nie posprzątałam rabat . Właściwie to niewiele zrobiłam w ogródku bo nie lubię w takim wietrze pracować ;:222 . Mam nadzieje, że w tym tygodniu da mi się przyciąć hortensje . Fajnie, że otworzyłaś kolejną część wątku ;:196 .

Seba powiem tak - nornice gdzieś tam mam ale nie stanowią na razie wielkiego problemu. Pojawiają się tylko w jednym miejscu . Mam nadzieję, że bardziej nie opanują moich rabat bo byłoby szkoda. Nie sadzę cebul w koszykach z czystego lenistwa . Na te kolory czekam z utęsknieniem .

Dominiko do kwitnienia forsycji jeszcze kawałek ;:173 ale po drodze będą krokusy, iryski i inne kwitnące ;:138 . Ta wierzba trochę mi chorowała w zeszłym roku ale dla tych bazi trzeba ją mieć ;:333 .

Pozdrawiam i słonecznej niedzieli Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelko ;:196 oglądałam Twoje ostatnie fotosiki i widzę, że Lawenda u ciebie ma zielone listki a u mnie chyba przemarzła ;:145
szkoda by jej było, bo lobię lawendę a mam ich 10 krzaczków ;:3 wiosna do Ciebie zawitała i pierwsze kwiatuszki zakwitły ;:138
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko u mnie też wiało ale dosyć spokojnie. Dziś za to rano popadało a teraz pięknie świeci i grzeje ;:3 .Pogoda jak w kwietniu!
Wyobraź sobie że problemów ze wstaniem nie było. mogłabym dziś dalej działać ale nie mam za bardzo co...Czekam aż będzie można róże ciąć a wcześniej muszę kupić miedzian i prysnąć je.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne wiosenne widoki ;:63 dobrze że najgorszą część remontu masz już za sobą, teraz będzie z górki ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ostatnio czytałam że można przebiśniegi przesadzić po kwitnieniu - w fazie zielonych liści, lub gdy stracą liści (w postaci cebulek).
Fajne noski cebulowych :D
Moja wierzba niestety nie przeżyła przesadzania :cry:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, zdaje się, że mocno zapracowana jesteś, ;:108 jako że wiosna u Ciebie niemal zaszalała w porównaniu.... ;:63
Ja tak bardzo czekałam tej pani, a teraz jakoś wena mnie opuściła i aczkolwiek na działce bywam, to jednak nie mogę powiedzieć, że się przepracowuję. :oops:
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Widziałam że sasanki u ciebie już ruszyły. Moje jeszcze śpą, no chyba że poległy ;:219
W ogrodzie może dużo nie zrobiłaś ale remont z górki. To też ważne.
Ja mimo wiatru powalczyłam z liśćmi i igłami. No i pocięłam trawy te najwcześniej wychodzące. Teraz pada i to dość mocno.
Moje róże też oberwały od mrozu. Ale jeszcze się nie zniechęcaj.
Róże można zacząć lekko przyginać ale bardzo delikatnie i najlepiej robić to stopniowo. Ja przywiązywałam sznurek do końcówki i kotwiczyłam drugi koniec w ziemi. Co jakiś czas skracałam sznurek aż do zakulkowania. Ale wszystko zależy od odmiany róży i czy ma sztywne pędy. Nie wszystkie róże poddają się kulkowaniu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”