Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Aniu nie nawożę niczym, bo miały daną odrobinę obornika na spód przy sadzeniu, kapłan im tak po 3 miesiącach biohumusa, ale nie wiele, bo wydawało mi się, że i tak miały go sporo , bo liście trochę podwinięte w dół, ale kwitną. Martwię się bo znalazłam kilka nie fajnych liści na pomidorach, pewnie to kwestia braku nawozu, ale chciałam mieć niby eko bez nawozów,a no i ogórków nie opryskalam niczym niestet y nie zdążyłam przed porodem :lol:
Zerknij proszę:
Na jednym liściu:
Obrazek a na tym samym pomidorze znalazłam jeszcze (Balconi):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A to na micro Tom, przebarwione liście:

Obrazek
Poniżej jeszcze raz ta papryka o której pisałam w poprzednim poście, za nią ten sam rodzaj i ciemne liście i wada/choroba na owocu Olki:

Obrazek

Obrazek
I niestety coś się dzieje z ogórkami, w smaku całkiem niezłe na kanapkę lub szybką, małą poeycjke mizerii, sporo pestek.

Obrazek

Obrazek
A takie były owoce, jeszcze jeden zerwałam dzis.:
Obrazek
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Izzy robię eko ;:172 ale jeśli widzę, że ewidentnie czegoś roślinie brak podaje jej nawóz interwencyjny zazwyczaj w postaci oprysku. Czasem w donicowych nie uniknie się podania magnezu czy wapnia oddzielnie. Na codzień podlewam gnojówkami roślinnymi własnej roboty, niektóre warzywa dostają oborniki - różne: koński, owczy, krowi, w zależności od tego co chcę osiągnąć.
werutka no niestety musisz je czymś nawozić. Papryka - teraz wyraźniej to widać - po prostu ma brak wszystkiego. Zjadła co miała i głoduje. Pomidorki - no faktycznie coś im dolega. Zrób jeszcze zdjęcie spodniej strony takiego liścia. Jak dla mnie to mechaniczne uszkodzenia, może poparzenia jakieś -wiatr, może otarcia o coś, u mnie tak wyglądają liście jak wiatr je wysmaga o drewnianą skrzynkę pomalowaną drewnochronem. Ale żeby wykluczyć coś grzybowego chciałabym zerknąć na rewers liścia.
Ja bym te uszkodzone liście zlikwidowała. Nawet jeśli to tylko nekroza po jakimś mechanicznym uszkodzeniu to w taką tkankę bardzo chętnie wda się jakiś grzyb czy inna paskuda.
Na owocu Polki jak na mój gust to nic groźnego, po prostu wada.
Zawiązki ogórków żółkną i odpadają z kilku powodów. Braki azotu, braki boru czyli zbyt słabe nawożenie, podlewanie zbyt zimną wodą, przesuszenie przy bardzo słonecznej wystawie, no i choroby grzybowe. Zrób fotę taką by można było ocenić kondycję liści.

Odrobina obornika i trochę biohumusu to za mało nawet dla takich mini roślin. Te żołknące liście na jednym ze zdjęć to niedobór azotu. Będzie jak w przypadku papryki. Czym możesz zasilić? Co masz w domu?
Izzy
50p
50p
Od: 20 kwie 2017, o 07:24

Post »

Rozumiem.
Dopytam jeszcze, jeśli mogę. :?:
Magnez i wapn w jaki sposób podajesz?
No i odnośnie gnojówek co ile one? W czasie owocowania też tylko gnojówki?
Zielona jestem, a chciałabym na przyszłość wiedzieć. :oops:
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Aniu
Dzięki za odpowiedź. Czyli nadal są dynie o smaku dyni. Ja i tak nie będę siać a pytałam tylko dla wiedzy.
Mam chrzan, bardzo dobrze rośnie ale nie w korzeń tylko w liście. Ja chciałam mieć liście do robienia gołąbków w liściach chrzanu.
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Aniu
Może byś rzuciła okiem fachowca na tego pomidora. Czy on jest desperacko niedożywiony?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Liście od dołu mu tak żółkną. A zwijają się górne.
J a dołączam się z pytaniem o magnez. Bo już wiem jak podawać wapń. Ile magnezu na litr powinno być w roztworze? Mam odczynniki z magnezem i z nich bym sobie zrobiła taki roztwór.
werutka
200p
200p

Post »

Aniu mam tylko biohumus, co poradzisz jako doświadczona "uprawiaczka" skrzyniowo-donicowa :lol: ;:180 to zakupię . One stają przy ścianie na regale, także być może wiatr:
Obrazek,
a tutaj ten z tą mniejsza plamka

Obrazek
No i te biedne ogórki

Obrazek

Obrazek
Od spodu
Obrazek

Obrazek
A co z tymi przebarwieniami u micro Tom Red je?
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

inga_beta ale jakie odczynniki? Magnez może być pod wieloma postaciami, siarczan magnezu, cytrynian magnezu, taurynian magnezu, jabłczan magnezu, glicynian magnezu czyli magnez chelatowany, no jest tego. Ja niestety nie jestem wybitna z chemii, więc kupuję pudełko w ogrodniczym np. Mikrokomplex, albo Floromix i stosuję wg. instrukcji ;:108 Z nawożeniem jednoskładnikowym trzeba naprawdę mieć duże doświadczenie, bywa trudne w gruncie, a w donicach to już w ogóle można sobie solidnie namieszać.
Jeśli miałby to być siarczan magnezu to zaryzykuję i wygłoszę tu pewną teoretyczną mądrość za moją guru pomidorową Kozulą:
[...]stężenia siarczanu magnezu do oprysków, zależą od warunków pogodowych. Przy dobrej pogodzie można dać nieco wyższe stężenie (max. do 1%), niższe stężenia przy pochmurnej pogodzie (0,3 - 0,5%) [...] do podlewania albo siarczan magnezu, albo saletra magnezowa roztwór 0,7-1%
.
W okresie zawiązywania i napierania masy owoców zapotrzebowanie na magnez bywa spore, choć trochę zależne od odmiany. Twój pomidorek ma niedobory właśnie magnezu. Zwijanie się liści miewa różne przyczyny. Moje pomidory w upalne dni zwijały liście w rurki. Wystarczyło kilka chłodniejszych poranków i wróciły do normy, ale od tej reguły jest wyjątek. To odmiana Raf. Zarówno w gruncie jak i w donicy cały czas ma "baranie rogi" I w jego przypadku to zbyt małe stężenie soli mineralnych w podłożu, bo ta odmiana lubi totalne zasolenie. O ile w donicy mogę uczynić zadość jego kaprysom o tyle w gruncie jest to trudne bo rośnie ciasno pomiędzy dwiema odmianami, które jak tylko go podlałam mocniejszą gnojówką, zareagowały popaleniem kwiecia. No i masz babo placek :roll:
No a jak wyglądają te zwinięcia u Ciebie? Do góry, pod spód? Ze zdjęć nie wynika ;:185

Izzy jak wspomniałam powyżej podaję interwencyjnie nawóz mikroelementowy, zdarza mi się też stosować saletrę wapniową, jeśli nie mam innego wyjścia, tak jak to było np. po moim powrocie z urlopu. Najważniejsze jest obserwowanie krzaków i szybkie reagowanie, oraz w tym samym rzędzie dochodzenie co jest przyczyną niedoboru. Nie koniecznie musi nią być faktyczny brak minerału, a niemożność pobierania go z podłoża i wtedy dodawanie go do ziemi nie wiele pomoże, a zaryzykowałabym, że pogorszy raczej sprawę.

werutka nie przejmuj się każdą kropeczką na liściach ;:128 choć chwała Ci, żeś czujna. Jak na moje kiepskie oko to te listki są po prostu przepalone wiatrem. Nie widzę, zarodników. Usuń ten najgorszy listek. Obserwuj czy plamki się powiększają.
Micro Tom woła jeść. Ja bym go podlała gnojówką z pokrzyw, ale skąd Ty masz ją wziąć ;:170 Proponuję Ci zakupić jakiś organiczny nawóz do pomidorków, wieloskładnikowy. Jest tego teraz trochę w sklepach. Agrecol, czy Compo zrobiły takie serie nawozów z naturalnych składników jeśli chcesz być kompletnie eko. Można też nawozić obornikiem granulowanym (owczym lub bydlęcym)- nie ma zapachu - ale ponieważ już owocują, chyba wolałabym jakiś mieszany nawóz z mączką kostną, wełną owczą, łupinami kakao...Jeśli nie wzbraniasz się przed nawożeniem mineralnym, możesz zastosować jakiś nawóz dedykowany do pomidorków w płynie do fertygacji.
Ogórki- no, ja mam to samo u siebie na dyniach donicowych, ale one jeszcze nawet nie kwitną. Stawiałabym na niedobory i zbyt mocne słonko? Stoi w pełnym słońcu ta doniczka? U mnie właśnie to jest przyczyną. Zaniedbałam je totalnie, bo wciąż grzebię przy pomidorach :roll:
Grzyby(mączniaki) na balkonie, w ogórkach rzadko się zdarzają, chyba, że donica stoi pod chmurką i leje się na nią deszcz. Zazwyczaj jednak mączniak pojawiał mi się późną jesienią ( na kabaczkach podchmurkowych w okolicy września)
Najczęściej są to poparzenia, no i przędziorki :roll: one też dają na liściach takie nekrotyczne plamki o różnych kształtach( ale nie zdażyło mi się by przy przędziorkach zawiązki mi tak odpadały). Po tej na głos analizie...
...dałabym im ten sam organiczny nawóz co pomidorkom tylko w odrobinie mniejszej dawce. Dawkowanie będzie na opakowaniu ;:108 i przestawiłabym w mniej eksponowane miejsce oczywiście jeśli stoją na słońcu.
werutka
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo Kochana ;:180 ;:215 . A już nie wiem czym się przejmować bo się tak cieszę, że coś urosło, że strach ,cze coś przegapie, a się nie znam. :roll:
Rzeczywiście stoi w pełym słońcu ogór, ale tak od 16 no ale do tej 19 lampa, myślałam, że tak im dobrze. Nie leje na niego deszcz , więc mączniak chyba mu nie grozi. A mam go pryskać? bo chyba pisałaś mi o sodzie kiedyś i mydle potasowym. ? :wink:
A tą biedną moją paprykę czym zasilić?
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Paprykę zasil tym samym co pomidory. Ogórka obejrzyj dokładnie z lupą w ręku, szczególnie na spodniej części liści ( ale to już naprawdę dmuchając na zimne ) na okoliczność przędziorków. Jak coś znajdziesz daj znać. Jak nie to git. Nie pryskaj niczym. Jemu to słońce prawdopodobnie nie przeszkadzałoby gdyby dostawał wszystko czego mu trzeba, od 16 do 19 to żadna palma. Ja mam cały taras w słońcu od 7.00 do 17.00 ;:306 to dopiero hardcore dla roślin. A burza właśnie zerwała mi cieniówkę :roll: No tyle dzieci chciał wykarmić ten Twój ogóreczek a Ty mu tylko biohumusu dałaś ;:306 Z resztą nawet jeden z owoców dawał sygnał, że to zagłodzenie, ten z przewężeniem.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Izzy przepraszam, jakoś nie doczytałam, że było też pytanie o gnojówki roślinne. Tak, wierzę w ich cudowną moc ;:180 Robię gnojówki z pokrzyw, żywokostu, mniszka, liści pomidora, z dodatkami typu czosnek, łuski od cebul, wrotycz, piołun. Na moim blogu znajdziesz trochę przepisów ;:170 Z resztą na forum też jest ich sporo. Najpierw w fazie wzrostu podlewam kombinacją pokrzywy z mniszkiem, potem przerzucam się na pokrzywę z żywokostem i liść pomidorowy. Dodaję do gnojówek mączki skalne jakie akurat mam. Można użyć bazaltowej, albo granitowej, wzbogaca o mikroelementy i tłumi fetorek.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podczytuję twoje uwagi i spoglądam na moje uprawy w donicach.
Niestety są pod chmurką i na jednej donicy z ogórkami pojawiły się plamy, muszę szybko zareagować tylko kiedy jak ciągle pada. ;:223
Ech, jak nie urok......wszystko opryskałam HT, ale za dwie godziny znowu padało, czekałam na słonko a ono tylko na kilka godzin i znowu leje.
Nie używam chemii, wiec pewno ta donica pójdzie na straty.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Robisz tą nową wersję HT z mlekiem UHTym?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Aniu widziałam , że uprawiałaś paprykę Del Piquillo .Ja też mam ją w tym roku .Krzaczki dość
wysokie , plenna i wczesna , ale papryczki wyglądają zupełnie inaczej niż u ciebie .Moje są
długie . Twoje mi się bardzo podobały , myślałam o nadziewaniu .Z nasion jakie zdobyłam
wyrosły zupełnie inne . Zastanawiam się czy mogą być tak różne pod tą samą nazwą ?
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

A skąd nasionka masz? Jeśli z AWN to mogą być skundlone po prostu. Papryki krzyżują się dość mocno. Mam oryginały, w tym roku nie siałam jej, jak będziesz chciała służę :)

-- 12 lip 2017, o 14:06 --

Tia, mówicie że deszcz....u mnie może nie pada cały czas, ale za to raz dziennie burza z piorunami :roll: Efekt taki:
ObrazekObrazek

Trzeba było całą zdjąć, no i zostałam bez cieniówki, a robiła dużą robotę. Ech...
Może w takim razie sobie na pociechę pokażę moje pomidory.

Na początek Sybirskij Kozyr. Donica 20l, krzak o liściach regularnych, poprowadzony trochę na żywioł, bo aż na 3 pędy :roll: Delikatne niedobory fosforu na najniższych liściach. Wielkie grono pierwsze i dwa mniejsze na jednym pędzie. Na młodszych pędach po jednym gronie.

ObrazekObrazek

Malachitowa Szkatułka Donica 20l. Krzak liście regularne, sporych rozmiarów, prowadzony na dwa pędy, w czasie mojego urlopu dorobił sobie od korzenia kolejne dwa :roll: i zawiązał na nich owoce, więc zostawiłam. Dwa prawie dorosłe grona i 5 małych w tym momencie. Nie ma żadnych niedoborów :tan mimo takiego obciążenia. Nie usuwałam staśmionych, więc niektóre owoce mają małe wady. Ale w granicach przyzwoitości.
Obrazek

Perła Sadu Rośnie w skrzyni z Megagronem i szpinakiem nowozelandzkim. Wiąże wielkie grona drobnych owoców, o dziwo bardzo ciężkich, bo udało jej się już kilka podłamać. Musiałam zrobić podwiązki. Liść regularny, wiotka łodyga. Niedobory magnezu pomimo notorycznego podawania :roll:
ObrazekObrazek

Black Sea Man donica 10l Liście ziemniaczane, znów za dużo pędów :;230 no mam totalną awersję do ogołacania krzaków. Za to ma 5 sporych gron i nie wygląda, żeby mu było z tym źle.
Obrazek

cdn...
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Aniu u Ciebie takie mokro ? ;:oj
Mieszkam niedaleko, ale susza jest okrutna.
Perła sadu u mnie też szaleje, niedługo dojrzeją pierwsze owoce ;:108
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”