Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muchołówka nie wymaga podniesionego poziomu wilgotności. Warunki parapetowe (najlepiej południowego parapetu) jej wystarczą. Nie wiem jak hodowałaś tą którą miałaś kiedyś - może podłoże było niedobre, albo dawałaś zwykłą wodę zamiast destylowanej, ale na pewno parapet jej nie zaszkodził ;)
aha, i dokarmianie owadożernych nie jest konieczne. Wystarczy im to co same złapią, a jak nie złapią to też przeżją ;)
aha, i dokarmianie owadożernych nie jest konieczne. Wystarczy im to co same złapią, a jak nie złapią to też przeżją ;)
Dawid
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
niestety owady nie chcą im siadać na paszczce, zwłaszcza, że jest pod butelką.ale od czasu do czasu parę muszek mogę jej dać. na podstawce moja muchołówka ma wodę ze studni, której używam też do storczyków. południowe okno mam, ale jak jest pod butelką, to nie może być w pełnym słońcu, bo będzie jej tam bardzo gorąco.tengel27 pisze:Muchołówka nie wymaga podniesionego poziomu wilgotności. Warunki parapetowe (najlepiej południowego parapetu) jej wystarczą. Nie wiem jak hodowałaś tą którą miałaś kiedyś - może podłoże było niedobre, albo dawałaś zwykłą wodę zamiast destylowanej, ale na pewno parapet jej nie zaszkodził ;)
-
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale właśnie dzięki słońcu muchołówka ma swoje kolorki, np. jeśli masz zwykłą muchołówkę to jej pyszczki będą zaczerwienione
Co do wody ze studni to nie wiem czy się nadaje. Ja używam tylko destylki i jest super. Teraz po zimowaniu ściąłem jej już trzeci pęd kwiatowy i czekam aż się wybudzi na dobre 

Dawid
Storczykowa proponuję byś zajrzała sobie na forum o roślinach owadożernych i doczytała sobie jakie warunki należy zapewnić muchołówce, tylko nie pisz o swoim sposobie hodowli tam bo zostaniesz skrytykowana lub wręcz wyśmiana, wszystko robisz na odwrót niż powinna mieć muchołówka. Przy takiej hodowli nie przezimujesz jej i na pewno ją wtedy stracisz ale skoro wiesz lepiej jakie powinna mieć warunki życzę udanej hodowli.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- marcel18_1988
- 50p
- Od: 21 mar 2009, o 23:28
moja muchołówka przetrwała zimę więc już jest czym się chwalić 
a więc muchołówka musi stać w wodzie.... w spodku 2cm wody i w nim stoi doniczka, najlepsza woda to destylowana lub odstała
wpisując do google muchołówka jest pełno porad jak się nią opiekować,
sam obecnie posiadam 4 sztuki muchołówek a obecnie dzbaneczniki mnie zaciekawiły i jak na razie 4 sztuki a czekam na 7
pozdrawiam

a więc muchołówka musi stać w wodzie.... w spodku 2cm wody i w nim stoi doniczka, najlepsza woda to destylowana lub odstała
wpisując do google muchołówka jest pełno porad jak się nią opiekować,
sam obecnie posiadam 4 sztuki muchołówek a obecnie dzbaneczniki mnie zaciekawiły i jak na razie 4 sztuki a czekam na 7

pozdrawiam
nie musi stać w wodzie tylko jak ziemia wchłonie wodę odczekuje się od 6 do 12 h i uzupełnia wlewając pełny podstawek, woda tylko destylowana żadna odstana, można też używać wody z filtra odwróconej osmozy.marcel18_1988 pisze:moja muchołówka przetrwała zimę więc już jest czym się chwalić

- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Muchołówka to nie storczykStorczykowa pisze:moja ma paszczki zielone w środku. nie znam się na muchołapkach. a woda ze studni pasuje storczykom, więc może muchołówce też będzie pasować.

Storczykowa, zdecydowanie powinnaś poczytać o hodowli muchołówek, a zwłaszcza o warunkach w jakich żyją w swoim naturalnym środowisku.
Swoje muchołówki mam na południowym parapecie, stoją w wodzie, robię im dzień przerwy i znowu nalewam na spodek wodę destylowaną. Niczym nie nakrywam i nie dokarmiam ich.
Są zmgławiane. I wierz mi, mają sie bardzo dobrze.

Pozdrawiam.
Ola
Ola
w tym tygodniu będę miał muchołówkę amerykańską (zamówiłem na allegro) co powinienem o niej wiedzieć ??
na razie wiem, że powinna być w dobrze nasłonecznionym miejscy, podlewać ją co 2 dzień (do podstawki lać wodę), ziemie powinna mieś torfu i piasku 2:1. Jak często powinienem dawać jej muchy ?? i jakie owady można jej jeszcze dawać??
na razie wiem, że powinna być w dobrze nasłonecznionym miejscy, podlewać ją co 2 dzień (do podstawki lać wodę), ziemie powinna mieś torfu i piasku 2:1. Jak często powinienem dawać jej muchy ?? i jakie owady można jej jeszcze dawać??