Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muchołówka nie wymaga podniesionego poziomu wilgotności. Warunki parapetowe (najlepiej południowego parapetu) jej wystarczą. Nie wiem jak hodowałaś tą którą miałaś kiedyś - może podłoże było niedobre, albo dawałaś zwykłą wodę zamiast destylowanej, ale na pewno parapet jej nie zaszkodził ;)

aha, i dokarmianie owadożernych nie jest konieczne. Wystarczy im to co same złapią, a jak nie złapią to też przeżją ;)
Dawid
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tengel27 pisze:Muchołówka nie wymaga podniesionego poziomu wilgotności. Warunki parapetowe (najlepiej południowego parapetu) jej wystarczą. Nie wiem jak hodowałaś tą którą miałaś kiedyś - może podłoże było niedobre, albo dawałaś zwykłą wodę zamiast destylowanej, ale na pewno parapet jej nie zaszkodził ;)

aha, i dokarmianie owadożernych nie jest konieczne. Wystarczy im to co same złapią, a jak nie złapią to też przeżją ;)
niestety owady nie chcą im siadać na paszczce, zwłaszcza, że jest pod butelką.ale od czasu do czasu parę muszek mogę jej dać. na podstawce moja muchołówka ma wodę ze studni, której używam też do storczyków. południowe okno mam, ale jak jest pod butelką, to nie może być w pełnym słońcu, bo będzie jej tam bardzo gorąco.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale właśnie dzięki słońcu muchołówka ma swoje kolorki, np. jeśli masz zwykłą muchołówkę to jej pyszczki będą zaczerwienione :) Co do wody ze studni to nie wiem czy się nadaje. Ja używam tylko destylki i jest super. Teraz po zimowaniu ściąłem jej już trzeci pęd kwiatowy i czekam aż się wybudzi na dobre :)
Dawid
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Storczykowa proponuję byś zajrzała sobie na forum o roślinach owadożernych i doczytała sobie jakie warunki należy zapewnić muchołówce, tylko nie pisz o swoim sposobie hodowli tam bo zostaniesz skrytykowana lub wręcz wyśmiana, wszystko robisz na odwrót niż powinna mieć muchołówka. Przy takiej hodowli nie przezimujesz jej i na pewno ją wtedy stracisz ale skoro wiesz lepiej jakie powinna mieć warunki życzę udanej hodowli.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

moja ma paszczki zielone w środku. nie znam się na muchołapkach. a woda ze studni pasuje storczykom, więc może muchołówce też będzie pasować.
x-C-j
---

Post »

Storczykowa pisze:moja ma paszczki zielone w środku. więc może muchołówce też będzie pasować.
może jest niewybarwiona i stąd zielony kolor a co do wody to nie polecam innej niż destylowana. :wink:
Awatar użytkownika
marcel18_1988
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 23:28

Post »

moja muchołówka przetrwała zimę więc już jest czym się chwalić :)
a więc muchołówka musi stać w wodzie.... w spodku 2cm wody i w nim stoi doniczka, najlepsza woda to destylowana lub odstała
wpisując do google muchołówka jest pełno porad jak się nią opiekować,
sam obecnie posiadam 4 sztuki muchołówek a obecnie dzbaneczniki mnie zaciekawiły i jak na razie 4 sztuki a czekam na 7 :)
pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

marcel18_1988 pisze:moja muchołówka przetrwała zimę więc już jest czym się chwalić :)
a więc muchołówka musi stać w wodzie.... w spodku 2cm wody i w nim stoi doniczka, najlepsza woda to destylowana lub odstała
nie musi stać w wodzie tylko jak ziemia wchłonie wodę odczekuje się od 6 do 12 h i uzupełnia wlewając pełny podstawek, woda tylko destylowana żadna odstana, można też używać wody z filtra odwróconej osmozy. :wink:
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29

Post »

Storczykowa pisze:moja ma paszczki zielone w środku. nie znam się na muchołapkach. a woda ze studni pasuje storczykom, więc może muchołówce też będzie pasować.
Muchołówka to nie storczyk :D więc to co pasuje storczykom nie będzie odpowiednie dla roślin owadożernych.

Storczykowa, zdecydowanie powinnaś poczytać o hodowli muchołówek, a zwłaszcza o warunkach w jakich żyją w swoim naturalnym środowisku.

Swoje muchołówki mam na południowym parapecie, stoją w wodzie, robię im dzień przerwy i znowu nalewam na spodek wodę destylowaną. Niczym nie nakrywam i nie dokarmiam ich.
Są zmgławiane. I wierz mi, mają sie bardzo dobrze. :lol:
Pozdrawiam.
Ola
drogba
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2009, o 16:10

Post »

w tym tygodniu będę miał muchołówkę amerykańską (zamówiłem na allegro) co powinienem o niej wiedzieć ??
na razie wiem, że powinna być w dobrze nasłonecznionym miejscy, podlewać ją co 2 dzień (do podstawki lać wodę), ziemie powinna mieś torfu i piasku 2:1. Jak często powinienem dawać jej muchy ?? i jakie owady można jej jeszcze dawać??
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Woda tylko destylowana. Podłożem może być też sam torf. A owadów jej dawać nie musisz. Sama będzie łapać, a muchołówki nie trzeba obowiązkowo dokarmiać. Latem możesz ją wystawić na zewnątrz (ogród, taras, balkon) i wtedy sama będzie łapać muszki ;)
Dawid
drogba
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedź. a po czym będę mógł zobaczyć, że roślina złapała owada (gdy już otworzy pułapki)???
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak złapie to się zamknie, a po strawieniu zostaje chitynowy pancerzyk ;)
Dawid
drogba
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

czy trzeba zimować muchołówkę
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku już nie pozimujesz, ale w ogóle - tak - trzeba zimować ;)
Dawid
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”