Robercie nie wykopuj moje orientalne z targów już drugi rok zimują i jest OK a azjatyckie są najbardziej wytrzymałe !
Znaczy te co pokazywałeś Longiflorum to wykop ponieważ wytrzymują tylko do -10 ale przy takich zimach jakie mamy i ociepleniu klimatu możesz spokojnie zaryzykować i zostawić w gruncie
Bartku no niekoniecznie sadzone w tamtym roku L.O nie wyszły, a taka miałem nadzieję i czekałem do końca. Tegoroczne są prawie takie same tzn. inaczej pachną, ubiegłoroczne pachniały leśnymi konwaliami obecne jakby wanilia połączona z czymś trudnym do określenia , owszem zapach ładny, ale tamten powalał na kolana
2015
i bądź tu mądry
tak teraz przeglądam , ten gnojek też nie wylazł
Nie musisz ja też na swoje czekam, jeszcze chwila może dłuższe dwie i czekam na widowisko. Tylko dziwi mnie jedna rzecz, że nie wykopywałaś L.O na zimę ?
Dzisiaj jak się rozlał pyłek od deszczu zapach super , z miejsca takie perfumy bym kupił. Swoją drogą może w spirytusie maczać kwiaty.
Robercie, nie wykopywalam jej gdyż tak wyczytałam na opakowaniu - firma Krysz ..... cz określiła tę lilie jako trąbkową z dopiskiem "zimuje w gruncie". Jak widać przeżyła (okryta stroiszem). Niestety stargazer nie miała tyle szczęścia, choć też miała taki sam dopisek
Ja Halszko miałem tak samo wcześniej patrzyłem na opakowania , obecnie wiem, że to pic na wodę. Stargazery wszystkie mi wymarzły z 2015 roku. Obecnie zamierzam wykopywać.
A ja Stargazery mam 2 lata w ogródku albo i więcej i zimują ! Ciekawe jak moja Bell Song przezimuje - posadziłem ją na okoła 15 cm ale to też zależy jaka zima będzie w tym roku
Czy te lilie to Stargazer? U mnie przeżyły w gruncie już dwie zimy. To fotka z ubiegłego lata. W bieżącym jeszcze nie kwitną, ale się rozmnożyły chyba, bo pędów jest znacznie więcej.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Nie wiem co to za odmiana, bo żadna którą spisałam przy kupnie/sadzeniu nie pasuje.
A wise old owl sat on an oak, the more he saw the less he spoke, the less he spoke the more he heard, why aren't we like that wise old bird?
???
pozdrawiam, Ewa
Piękne te lilie. Szkoda tylko, że tak krótko kwitną. Wyjechałam na kilka dni i nie zobaczyłam nawet na jaki kolor kwitnie kilka nowych azjatek z mixu. Jak wyjeżdżałam były w pąkach, jak przyjechałam było już po kwitnieniu