Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Post »

Wandziu pod wpływem Twoich zdjęć nie chce mi wywietrzeć z głowy brzózka ,która mnie zachwyca u Ciebie,czy możesz podać jej nazwę ?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczka, dzięki kochana za słowa otuchy, ale sama wiesz, jak jest. Gdy odwiedzin mało, to i zdjęć się wklejać nie chce, bo to jednak zajmuje dużo czasu. Gdyby tak wszyscy nastawili się na odbiór, to niedługo nie byłoby czego "odbierać". Nowi rejestrują się na forum i czekają, aż inni będą ich odwiedzać, a sami siedzą tylko we własnych wątkach, nie składają rewizyt. A forum to jest WYMIANA uwag, obustronne działanie. Najłatwiej jest oglądać i nic nie pisać. Ja z kolei narzucać się nie lubię, jeśli do kogoś piszę, a rewizyty doczekać się nie mogę, to drugi raz już tam nie zaglądam. Stąd te moje ostatnie rozterki. Onegdaj inaczej bywało.
Na innych forach jest zresztą jeszcze gorzej. :wink:

Apus, cieszę się, że moje opisy na coś Ci się przydają Basiu. To miłe, że wzbudziłam w Tobie zainteresowanie hortensjami.. Podejrzewam, że będziesz stale chciała mieć ich więcej. Dziękuję za odwiedziny, zawsze chętnie z Tobą rozmawiam wirtualnie.

Tencia, u mnie właściwie wszystkie róże odbiły po jakimś czasie. Jednak niektóre wyglądały tak marnie, że je wyrzuciłam, bo raczej nic by już z nich nie było. Bracia G. to mocna odmiana, akurat ta róża da sobie radę i odrodzi się po upadku.

cyma, agapant musi być uprawiany w donicy, bo inaczej by zmarzł w zimie w naszych warunkach pogodowych. W tym wypadku nornice rzeczywiście nie mogą się do niego dobrać. Ja akurat nornic nie mam, ale wyobrażam sobie, ile nerwów kosztuje walka z nimi.

Pela, mam hortensję Bobo. Teraz uprawiam ją w donicy. Kiedyś wsadziłam ofiarowany patyczek do gruntu, ale strasznie marnie rosła i przyrastała. Myślałam, że w ogóle padnie. Przeniosłam ją więc do donicy, a na zimę wraz z donicą dołowałam w gruncie. Po trzech latach już pięknie kwitnie na tarasie.

Oto moja Bobo.
Obrazek

Obrazek

kropelka, ja wiem kochana, że Ty zaglądasz. Gdyby nie takie osoby jak ty, to dawno bym już przestałą pisać. Ale kiedy już, już ogarnia mnie ostateczne zniechęcenie, wówczas każde miłe słowo sprawia, że nadal ten wóz ciągnę. Dzięki bardzo!
W szydełkowym wątku, a także storczykowym i w różanym już nie piszę, bo poznikała większość zdjęć i dalsze prowadzenie nie ma sensu. Zresztą nie robię już szydełkiem, bo nie mam co robić z tymi robótkami.

ewelkacha, staram się, żeby wszystko ze sobą grało i dobieram kolory, ale nauczyłam się tego po wielu, wielu latach. Nauczyłam się rezygnować z niektórych roślin, choć ciężko było. Teraz zdarza się, że z ogrodniczego wychodzę z pustymi rękami, co kiedyś było wręcz nie do pomyślenia. :lol:

dorcia7. brzózka ta nosi nazwę brzoza pendula "Youngii". Bardzo wdzięczna, bezproblemowa, nie wymarza, znosi suszę - same zalety. Mam takie trzy w różnych miejscach i wszędzie dobrze rosną. Jeśli masz Dorotko dobrą ziemię, to musisz się liczyć z tym, że brzózka będzie miała rozległą szeroką koronę.
Obrazek

Przy okazji kilka innych widoczków.
Diamantino w donicy.
Obrazek

Hayes Starbust leży jak co roku na ścieżce i trzeba ją omijać.
Obrazek

Obrazek

Kwitną pierwsze rozchodniki.
Obrazek

Obrazek

Jednoroczne Million Bells kwitną tak samo od kwietnia.
Obrazek

W środku ta niska to młodziutka hortensja Mega Mindy. Taka znów "mega" to ona na razie nie jest, ale za dwa lata mam nadzieję, że już jakiś efekt będzie.
Obrazek

Teraz ta hortensja jest niższa od jeżówki "Virgin".
Obrazek

I od jeżówek "Guava Ice".
Obrazek

Ogólnie.
Obrazek

Obrazek
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit Wandziu, ja zawsze jestem wierną fanka Twojego cudownego miejsca jakie stworzyłaś. ;:215
Przyznaję ,ze dawno nic nie pisałam,ale jakos tak ten czas przeleciał mi nie wiadomo kiedy.
Obiecuje poprawę ;:180 ;:108 .
Wstawiaj jak najwięcej zdjęć,bo dzięki nim poznałam wiele roślin o których nawet nie słyszałam i czasami az dopadała mnie choroba ;:306 ;:306 ;:306 np. hortensjowa. Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Wandziu piękne hortensje i nie tylko , dużo nowych odmian , będę zaglądac jak one rosną tzn. zimują u mnie w tym roku po zimie marnie , mimo okrycia. ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Oj ja to nie mam umiaru... ;:306
I już właśnie planuje kolejne hortensje i mieć je będę na pewno.
Wandziu, hortensje lepiej wiosną czy jesienią sadzić ?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja jestem ciekawa z jakich roślin zrezygnowałaś i czy z wielkim bólem i czy rozchodniki masz zawsze zdrowe? Moje niektóre czasem mają mszyce i chyba jakiegoś grzyba. Mam jednak sporo siewek więc zawsze są jakieś przyzwoite egzemplarze.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wiesz, Wandeczko, jakie mnie dziwne myśli nachodzą?
Że mogłabym mieć w ogrodzie tylko bukszpan (dla niezawodności i zieleni zimą), kłosowce (dla błękitu i długotrwałego kwitnienia), floksy (dla koloru), lilie (dla zapachu) i hortensje (dla elegancji) ;:224.
I, poniekąd, najbardziej zawadzają mi róże ;:218.
To takie obrazoburcze refleksje po kilkudniowym porządkowaniu rozbuchanego po deszczach ogrodu...

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu ja uwielbiam Twoje wpisy i fotki i ogromne doświadczenie,które wychwytuję jak czytam to co piszesz.
Dzielisz się swoją wiedzą,a to bardzo ważne ;:108
Wiesz z jakimi roślinami Ciebie kojarzę? No wiadomo...hortensje masz tyle odmian,nawet w donicy.I proszę zgapię pomysł...
Zamiast róży marketowej co wcale nie rośnie w donicy,tylko straszy wyglądem, to posadzę na wiosnę hortensję :wink:
I zakochałam się w drzewiastej White Dom,ciekawe,czy gdzieś ją stacjonarnie kupię w okolicach?

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Wandeczko ,ale czy mi się zdaje że bobo się przebarwiaja na różowo? bo mnie potrzeba małej białej . Zrobiłam zdjęcie kwitnącej laguny i pozwolisz że pokażę na Twoim wątku i oceń ,proszę czy to ona będzie .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Hortensje w donicy to tak docelowo czy czekają na swoją miejscówkę?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Wandziu - rozumiem Twój stan emocjonalny, gdy znikają zdjęcia. Nie nazwę go, bo moderator nie pozwala uzywać dosadnych słów, ale i ja w...am się, gdy ich nie widzę ( i u siebie i u innych). Ale byłoby mi miło, gdybyś jednak nie zaprzestała cieszyć nas swoimi wpisami.
Wandziu - nie wiesz co robić z robótkami? Tego to ja zrozumieć nie mogę, niejedna z nas ozłociłaby takie rączki, które dziergają. Moje tego niestety nie potrafią i mimo, że uwielbiam serwetki i obrusy czy to z szydełka czy haftowane, jestem ich zupełnie pozbawiona. Może jak będę na emeryturze, to zacznę się bawić w tego typu prace. Toż takie dzieła, to prawdziwa uczta dla oczu i ... serca.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu pokazując swoje zdjęcia uświadamiasz mi, że hortensje bardzo ożywiają i rozweselają późno letni i jesienny ogród. ;:224 A patent z donicą i ja odgapię. Tym bardziej, że mam chrapkę na Little Lime. ;:215 Donicę zawsze można gdzieś ustawić. Dzięki! ;:196 A może znasz jeszcze inne nieduże odmiany do tego typu prowadzenia? Bobo już mam.
Przyznam się, że ja też nie zawsze zostawiam wpis we wątku do którego zaglądam. Nie zawsze mam coś do napisania.
Staram się jednak zawsze wrócić z rewizytą do kogoś. Nie mniej jestem taka zakręcona, że nie dam sobie głowy uciąć czy czasem mi coś nie umknie... :oops:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dopiero w tym roku doceniłam wpływ hortensji bukietowych na krajobraz! One tak cudownie rozświetlają rabaty, zwłaszcza tam, gdzie dużo ciemnej zieleni! W sumie, jak pewnie już wspomniałam, pomysł zaczerpnęłam u Ciebie i nie żałuję ;:173 Mam tylko dwie odmiany i starczy! Doskonale spełniają zadanie!
Zdjęcia jak zawsze cudowne i energetyczne!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu piękne zdjęcie ścieżki z hortensją przy trejażu. ;:oj Rozchodnik z ciemnymi liśćmi śliczny i już kwitnie. :shock: Zakochałam się w nich wiosną. Rezygnacja z wielu zachciewajek też już przychodzi mi łatwiej. ;:108
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

ewka36jj pisze:
Wandziu - nie wiesz co robić z robótkami? Tego to ja zrozumieć nie mogę, niejedna z nas ozłociłaby takie rączki, które dziergają. Moje tego niestety nie potrafią i mimo, że uwielbiam serwetki i obrusy czy to z szydełka czy haftowane, jestem ich zupełnie pozbawiona. Może jak będę na emeryturze, to zacznę się bawić w tego typu prace. Toż takie dzieła, to prawdziwa uczta dla oczu i ... serca.

Dokładnie to samo chciałam napisać! Ja totalny antytalent do szycia, dziergania... ale z wielkim sercem szperająca po portalach i lumpkach w poszukiwaniu szydełkowych robótek. Teraz już mniej, ale miałam czas totalnego szaleństwa w temacie. Najbardziej lubię szydełkowe zazdrostki, lambrekiny, firaneczki- za ich nietypowość jak na dzisiejsze wystroje okien! Generalnie zapotrzebowanie jest spore, zatem zawsze znalazłby się chętny na dziergane dzieła! A jak masz coś na zbyciu, to otwieraj watek sprzedażowy szydełkowy i ja będę stałą klientką!
Ogrodowo najbardziej lubię te widoczki ogólne!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”