Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Post »

Przy problemach z pobieraniem magnezu żółte plamy są pomiędzy nerwami, a u Ciebie plamy są duże.Trochę to przypomina bakteryjną plamistość. Tylko, że ta choroba rozwija się przy niskich temperaturach, a ostatnio było gorąco. Z drugiej strony wcześniej było chłodno i ta choroba miała idealne warunki do rozwoju,
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poczytałam o brunatnej plamistości liści tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 07&start=0

i rady Ani kozuli poobrywać chore liście i wietrzyć.

Na temat wpływu mleka na wygląd liści nie wypowiem się,bo nie stosuję go u siebie w tunelu.Być może opryskałeś w nieodpowiedniej porze dnia.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczoraj wertowalam forum i trafilam na przepis na cytrynian wapnia ale taki z wapna i kwasku cytrynowego. Czy ktos z Was ma go gdzieś albo pamieta, bo no nie mogę odszukać a pilnie chcę zrobić. Pamietam że były 2lyżeczki wapna i 1 łyżeczka kwasku a co dalej:)? Wyszukiwarka nie pomaga:)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

kardinale, spróbuj odpowiedzieć mi na takie pytanie. Czy jeśli powąchasz zaatakowane liście wyczuwasz może jakiś zapach?
(nie jest to żart)
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

nemezja pisze:Wczoraj wertowalam forum i trafilam na przepis na cytrynian wapnia ale taki z wapna i kwasku cytrynowego. Czy ktos z Was ma go gdzieś albo pamieta, bo no nie mogę odszukać a pilnie chcę zrobić. Pamietam że były 2lyżeczki wapna i 1 łyżeczka kwasku a co dalej:)? Wyszukiwarka nie pomaga:)
Znam inne proporcje (w gramach).

Tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4655105 masz wszystko ,na jednej stronie :).
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

nemezja pisze:Wczoraj wertowalam forum i trafilam na przepis na cytrynian wapnia ale taki z wapna i kwasku cytrynowego. Czy ktos z Was ma go gdzieś albo pamieta, bo no nie mogę odszukać a pilnie chcę zrobić. Pamietam że były 2lyżeczki wapna i 1 łyżeczka kwasku a co dalej:)? Wyszukiwarka nie pomaga:)
Proszę bardzo:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
znajdziesz e Recepturach.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do sporządzenia roztworu do oprysku ,to praktycznie wygląda tak :
- odmierzyć 2 łyżeczki od herbaty kredy lub wapna hydratyzowanego i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z ok 1/2 cytryny. Dodać kilka łyżeczek wody i mieszać aż roztwór stanie się w miarę przeżroczysty/ przy użyciu kredy będzie się pienił/. Wymieszać to następnie z 10 litrami wody.

Dziekuje ale to nie to. Na tej str naszego forum ktore podajecie bylam dzis 10razy za wyszukiwarka. Ale tylko godzinka szukania :;230 i mam. Podaje jakby ktos chcial skorzystac:)
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roztwor sporzadzony, pomidory spryskane. Misja wykonana:)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

nemezja pisze:...Dziekuje ale to nie to. Na tej str naszego forum ktore podajecie bylam dzis 10razy za wyszukiwarka. Ale tylko godzinka szukania :;230 i mam. Podaje jakby ktos chcial skorzystac:)
:roll: O co Ci chodzi, z tym, że "ale to nie to"? Skąd masz ty? Skrytykowałaś stronę, a ja i tak nie wiem o co chodzi? (o brak wagi?, inne proporcje?, ....) Napisz jaśniej. Co to jest łyżeczka? W mojej szufladzie w kuchni leżą różne łyżeczki, ale po odważeniu 30 g nie dałam rady wziąć tego na 2 łyżeczki.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szanso gdzie ja niby stronę skrytykowałam? Znam i uważam, wątek "Pomidory w pigułce" za bardzo pomocny. Jednak nie ma tam przepisu z użyciem wapna hydratyzowanego, a kredy. Dlatego też podziękowałam Tobie jak i Biotitowi za chęć pomocy i odzew na moje pytanie. Tyle. Nigdzie nikogo ani niczego nie krytykuję. A że dysponuję akurat takim wapnem, to chciałam je wykorzystać.
Chwilę po Waszych postach znalazłam ten sprzed kilku lat którego szukałam właśnie z przepisem na cytrynian wapnia z użyciem wapna i wkleiłam go. I napisałam, że jeśli ktoś będzie chciał to MOŻE skorzystać. Jeśli nie - to oprze się na przepisie, który jest w wątku podanym przez Was.
Nikogo nie chciałam zdenerwować, więc nie wiem skąd ten atak.

Mój jedyny błąd to to, że ta część mojego poprzedniego postu z przepisem nie oznaczyłam sprzed kilku lat, w którymś wątku dotyczącym pomidorów. Tyle. Jeśli jest taka możliwość proszę o to Moderatora.

By nie być gołosłowną: szósty post na stronie-->
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... u#p2106056
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

kardinale!

Porównaj sobie te zdjęcia ze swoimi.Też pryskane były mlekiem.
I przeczytaj odpowiedż Ani kozuli.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1712680
kardinale
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2016, o 15:36

Post »

Maraga

Porównuje i porównuje...poczytałem o bakteryjnej cętkowatości, oglądnąłem dokładnie krzaki i nie widać czarnych małych plamek, oprócz oczywiście tej pleśni. Kurcze oby to nie był ten wirus brązowej plamistości ;:223 Chociaż Kozula napisała, że koncentryczne plamy, więc też jakby nie pasuje.

Czyli pleśń to na pewno od mleka, popryskam topsinem i jeszcze czymś. Ale te żółknące i więdnące liście, to mnie bardziej martwi.

Dziękuję za pomoc i proszę o więcej :roll:

whitedame

Wąchałem, ale nic nie czuć, powącham jeszcze po zachodzie słońca.
Kasencja

Post »

Kardinale parę lat temu miałam takie coś z krzakiem.

Obrazek Obrazek

Teżliście żółkły i więdły. Tylko że u mnie na łodydze od ziemi miałam jeszcze taki nalot:

Obrazek Obrazek

Sprawdź swoje dokładnie. U mnie to była zgnilizna Twardzikowa. Kozula mi napisała, że raczyłam go za dużo wodą. Obejrzyj dokładnie łodygę. Bo liście na większości Twoich zdjęć wyglądają bardzo podobnie, no oprócz tych plam.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Też skłaniam się ku temu abyś obejrzał szyjkę korzeniową i myślę, ze mogłaby to być: Fuzarioza zgorzelowa pomidora (syn. fuzaryjna zgorzel szyjki i podstawy łodygi pomidora) http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=325
wywołany przez grzyb Fusarium oxysporum, który
wydziela specyficzny, przyjemny zapach przypominający brzoskwinie lub woń kwiatów.

Tutaj znalazłam najlepsze zdjęcia objawów choroby: https://www.plantvillage.org/en/topics/tomato , porównaj bo my widzimy tylko zdjęcia a Ty całość.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Witam!
Czy na SZW można stosować OW, czy lepiej saletre wapniowa, albo cytrynian wapnia. OW mam gotowy.
Pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”