Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Gosiu, tak, kupiłam kilka w doniczkach, ale nie wiem, czy to był najlepszy pomysł. Jestem taka niecierpliwa, ale teraz zastanawiam się, jak będzie z nawożeniem w przyszłym roku. Jak się kupuje z gołym korzeniem, to masz możliwość wykonania odpowiedniego dołu z kompostem lub nawozem, a potem róża. Tu od razu napisali: nie nawozić w tym roku. Jak ja moim różom podetknę żarełka? ;:145 , żeby dobrze rosły. Owszem, dałam gliny i dobrej ziemi, a gdzie obornik i moje wióry rogowe, które dają kopa na cały sezon? :tan .
Już, już piszę: Caramella, Lions Rose, Petticoat, Cottage Rose, St. Cecilia, Hansestadt Rostock.

O znajomych, to ja już nic nie mówię, bo patrzą na mnie, jakbym nie miała wszystkich w domu ;:134 .
Moja j.w. znajoma popatrzyła na 1 rozchodnik i powiedziała: po co kupujesz, u mnie tyle tego rośnie. Poszłyśmy dalej, a ona pyta, a co to takie czerwonawe - inny rozchodnik odpowiedziałam z minorową miną ;:222 . Tak, masz całkowitą rację tu możemy sobie porozmawiać i wiemy o czym mówimy ;:108 .
Zabrakło zdjęć, a leje i jako, że lubisz koty, to przedstawiam kotkę sąsiadów, która po zabiegu wylazła z tego ubranka i biegała w 3 dniu z gołym brzuszkiem - prawie zawał, mój oczywiście. Niżej pokazałam kocura(oczywiście w moim ogrodzie); zobacz różnicę w gabarytach. Ja teraz chodzę i się z niego nabijam, że jedna panienka mniej ;:306 . Wredna jestem, co? :uszy .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zgodnie z zaleceniami, zdjęcie z boku :;230
Obrazek
Moja 1 hortensja
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Koteczka niczego sobie. Szylkretówka. A kocur to wygląda jak mój Ziguś ;:oj
Róż nie nawożę nigdy w pierwszym roku, ale kompost daję zawsze do dołka. ;:131
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ja daję rozłożony obornik do dołków (2-letni), kompost i sypię garść wiórów rogowych. One rozkładają się przez pół roku, więc nawożenie mam z głowy :tan . Cóż, każdy ma jakiś swój sposób ;:108 , aby tylko działał.
Koteczka jest filigranowa, ale bardzo energiczna. Często odpoczywa u eM-a na parapecie w pokoju; tam też ma miskę z jedzeniem ;:170 .
Znowu leje i to ostro ;:oj . Było bardzo sucho, więc na razie akceptuję ten deszcz ;:306 .
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalie może masz dwie, ale za to bardzo ładne! ;:173
Floks ma piękny pastelowy kolor. Ja zauważyłam, ze mi się szelmy rozsiały i mam kilka "odmian". Każda kępka w innym kolorze ;:306 Podoba mi się to, ale nie planowałam tylu floksów :evil:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie przesadzaj :!: . Dalii mam "aż" 10 odmian, a pokazuję najbardziej fotogeniczne :tan . Gdyby nie lało, pokazałabym Ci wszystkie. Mam ich mało, nie powiem, ale za to jakie wysokie i szerokie ;:306 .
Ten floks dopiero zaczął kwitnąć pierwszy raz w tym sezonie. Zastanawiam się, czy to nie jest floks tzw. plamisty, bo one mają właśnie ponad 1 m wysokości ;:oj .
Ja już wyrywam siewki, bo zrobił się floksowy ogród ;:224 .
Bienenweide Apricot - powiedzmy ;:131
Obrazek
"Meduzy" :roll:
Obrazek
róza Matchpoint
Obrazek

Obrazek
następna "drzewiasta" :D
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A dlaczego Biennenweide "powiedzmy"? Mam rot i apricot chciałam, i wydawało mi się, że takie ma być, choć może powinno być rzeczywiście bardziej brzoskwiniowe.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie te kwiatki są różowe - niestety ;:174 . Poczekam, aż więcej zakwitnie, może się przebarwią, bo sporo pomarańczowych przebarwia się na różowe. Ten typ tak ma :?: .
To kup sobie jeszcze Gelb, jest półpełna i bardzo ładna ;:108 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ha, to widzę, że przybyły kolejne rozy :D Oj, widzę, że nieźle Cię wzięło w tym roku :;230

Ja nawet jak sadzę róże z donic, to i tak do dołu daję obornik. Zanim one sięgną korzeniami do niego, to minie trochę czasu i zdążą się ukorzenić.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dorota za informację - teraz też tak zrobię ;:168 .
Ktoś mi powiedział, że czas coś zmienić ;:224 . Pomyślałam i ... kupiłam róże ;:oj . Nawet sporo.
Będzie, jak nie ładniej, to inaczej :tan . Pewnie będę mieć więcej pracy, ale co tam, róże są piękne ;:138 . Zawsze to wiedziałam, ale nie miałam odwagi. Tu na FO, mam jakby obstawę ,w postaciach "różankowych pasjonatek" ;:196 . Zapytaj mnie w styczniu, ile mam róż ;:223 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Róże...coraz więcej róż...przybywa u Ciebie Aniu ! ;:oj Przyklasnąć tylko wypada! ;:63 Będzie co oglądać... Też tak miałam ,kilka zaledwie lat temu bo przez lata na róże do swojego ogrodu nawet nie spoglądałam...
A ostatnio coraz częściej myślę, żeby te rachityczki moje wywalić...Kiepsko u mnie rosną a jeszcze która się wychyli to sarna ją skraca o głowę... :twisted:A i pracy przy nich troszkę jest... ;:7
Miłego dnia !

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nadrobiłam zaległości :)

Rabata wokółpniakowa bardzo mi się podoba. I bardzo ładne zdjęcie liścia róży z kropelkami (na poprzedniej stronie). Lubię Twój kolorowy ogród :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu byłam widziałam i podziwiałam wszystkie kwiaty śliczne ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryniu, fakt, róż będzie więcej ;:108 . Czy to dobry pomysł - sama nie wiem ;:224 .
Nie będzie ich na tyle dużo, żeby rozpaczać, ale jak coś pójdzie nie tak, to mam dobry szpadel ;:131 .
Ochota na róże spowodowała, że trochę rabaty zostaną poddane rewitalizacji - zgodnie zresztą z obecną modą na to słowo ;:224 .
Zobaczymy, jak się ułoży współpraca między mną a różami ;:306 .

silvarerum - Sylwio, cieszy mnie wizyta szwedzkiej ogrodniczki. Pieniek, to najnowsza rabata, a krople deszczu czy rosę na roślinach, sama pięknie fotografujesz ;:108 .

alicjad31 - Alu, dziękuję za wizytę ;:180 . Cieszę się, że znalazłaś czas, chociaż cały czas w ruchu ;:65 .

Może kilka widoków z okna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okazuje się, iż mam również malwę "drzewiastą" :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę normalnych ;:170
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widok z okna świetny, bardzo kolorowy, chyba robiłaś zdjęcie Aniu zza moskitiery. Parapet cały ukwiecony.
Długo myślałam na d niebieskim kwiatuszkiem i nie wiem jednak co to.
Musisz mi podpowiedzieć.
Na malwy mam za ciężkie gleby i za mokre, a ta Twoja czarna jest imponująca.

Po pracy w ogrodzie usiadłam i oglądam sobie, cieszę się ,że jeszcze jest lato, ale widziałam już babie lato unoszące się nad krzewem.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Aniu, czyżbyś ustrzeliła Rozanne?
Moje gratulacje. Ja mam ich dziewięć i ciągle mi ich mało. Pięknie zaspokaja zapotrzebowanie na błękit. Od czerwca do listopada ;:333.
Ciekawe jak Ci się ułoży przygoda z różami... ;:224.

;:196 Jagi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”