Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Dorotko! Ja nie sieję dalii. Mam tylko odmianowe. Te też są odmianowe: Honka, Honka Red i Tahoma Hope (biała). Jeszcze mam kilka odmian, ale nie wiem, czy zakwitną. Zbierają się jeszcze dwie: Windmill i Tahoma Moonshot. Willie Willie, Honka Wit oraz Starchild poszły na wieczne łąki, a tak chciałam zgromadzić całą kolekcję! ;:223

Mariola! Jak krzaczek skarłowaciał może być chory! Dlatego chciałam zdjęcia! :wink: Poczekam cierpliwie :D

Iwonko! Ja uprawiam je od kilku lat! Może nie zwróciłaś uwagi, a może po prostu właśnie najfajniej wyglądają na takim zdjęciu, gdzie są zestawione

Alstergruss - niezawodna , piękna!
Obrazek

Foxy Lady
Obrazek

Moja hortensja
Obrazek

Kwiat hosty
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek

Dazzling Magic
Obrazek

Take Off
Obrazek

Kingyo Hime - coś stabilność straciła
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to ja Cię kochana podziwiam. Ja lubię dalie. Lubie na nie patrzeć .... u innych. ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Milka a powiedz ty mi kochanie czy masz każdą z tabliczka imienną czy ty wszystkie juz po imieniu nazywasz, nawet jak w nocy zrobię ci pobudkę z dalią w łapce to będziesz wiedziała co to za jedna ;:88
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Tabliczki imienne mam, ale po to, by je rozpoznawać zanim zakwitną! ;:306 Potem w nocy można mnie pytać, powinnam odpowiedzieć, no może mogę się trochę rymsnąć! :wink:

Dorotko! Patrz do woli! Ja też nie mam wielu kwiatów, które sa np w Twoim ogrodzie i takie również chętnie podziwiam ;:173
Miłka
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Miłko,zaglądam i podziwiam,gdybym miała wybrać najpiękniejszą miałabym wielki problem.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka no to wielki ;:180 za nazewnictwo, bo to jednak dla mnie okazuje się nie takie proste przy tej ilości.
Te które pokazałam już wiem jak się zwą...może to z czasem przychodzi :tan
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Oglądam i podziwiam; cóż mogę więcej dodać - wszystkie mnie się podobają ;:173 .
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłko ja zachwycam się wszystkim co piękne, ciekawe, zaskakujące czasem aż do przesady, tak twierdzi mój M, więc może widziałam, ale dla mnie one co roku są zachwycające ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jeju, jaka cudna ta hortensja! To z rodzaju piłkowanych? Ile czasu ją masz? Tak wypytuję, bo moje piłkowane straszliwie słabo kwitną, można by właściwie powiedzieć, że wcale. Chyba wezmę przesadzę do donicy.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu! To dość stara hortensja, wiele lat jest w moim ogrodzie. To jest piłkowana i ktoś (a nie Ty czasami) podejrzewał, ze to Blue Bird. Ale to tylko przypuszczenia, wtedy zakwitła bardziej na niebiesko. Ona dobrze reaguje na takie lato jak teraz - mokro i słonecznie zarazem. Wtedy fajnie kwitnie. W zeszłym roku miała dużo kwiatów, ale bardzo małych.

Iwonko! Ogrody są do zachwycania, dalie też! :wink: U Ciebie też sporo pięknych osobliwości, o których istnieniu dowiedziałam się dopiero u Ciebie... :roll:

Aniu! Cieszę się bardzo! ;:196 Dziękuję w imieniu dalii :D

Krysiu!
Po kolei człowiek się uczy. Fajnie, ze one od razu wszystkie nie wychodzą, wię zachwycam się po kolei i po kolei przypominam sobie ich imiona :D

Dziś po powrocie z pracy wyruszyłam do ogrodu z daliowymi nożyczkami, żeby wyciąć przekwitłe kwiaty. Jeszcze mieszczą mi się w dłoni, ale już niedługo będę przez ogród maszerować z taczką. Potem popieliłam. Mam wysyp podagrycznika, wyciągam nitki jedna po drugiej, przeczesuję widłami i tak potem odrasta ;:223 Wkurza mnie to :evil:

Potem ze spadów jabłkowych zrobiliśmy soku i nastawiliśmy cydr. Tzn już wcześniej nastawiliśmy, ale teraz dolaliśmy i nie zmieścił się w wiaderku fermantacyjnycm więc wlaliśmy do kolejnej butli ;:173 Teraz czekamy... ;:224

Tu w pierwszym etapie pokroiłam jabłka i zalałam wodą, dodając cukier, bo jabłka kwaśne
Obrazek

Na dziś z ogrodu:

Moje kanny. Przed domem na patelni, piękne i zdrowe. Te w ogrodzie pozostawiają wiele do życzenia :roll:

Yellow Futurity
Obrazek

Wyoming -przed domem rośnie niewysoki, ale kwitnie jak najęty!
Obrazek

NN
Obrazek

Złota Miłka
Obrazek

Bride to Be
Obrazek

A-Peeling
Obrazek

Citron du Cap
Obrazek

Rebecca's World
Obrazek

Pipsqueak
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

To w takim plastykowym wiaderku można robić? Nie trzeba mieć butli?
Podaj, proszę jak robisz.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milka poproszę o kilka wskazówek jak wykonać cydr, trochę jabłek jest, spadów też u córci papierówki juz się kończą ale jeszcze spadają.
Do klubu aa nie uczęszczam wiec cydr mogę nastawiać.
Ale ja nie mam tak wypasionego wiadra ale za to dwa balony i korki z rurkami fermentacyjnymi.
Bardzo proszę o wskazówki ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny! Gdzieś tu już pisałam o cydrze, ale dokładnie tak samo jak ja robi inna forumowiczka :Mozna przeczytać TU .
Podstawa, to umycie jabłek w zimnej wodzie i zrobienie z nich soku, lub rozdrobnienie i dolanie wody, najlepiej przefiltrowanej. Reszta w linku. Wiadro fermentacyjne można kupić w centrach ogrodniczo - budowlanych lub innych marketach lub w internecie (można np od razu zamówić inne akcesoria typu kapsle, kapslownice). Oczywiście w butlach też nastawiam, bo zapotrzebowanie coraz większe ;:173
Cydr wychodzi mi za każdym razem inny. Zależy to od jabłek i czy dosypię cukru przy kapslowaniu. Ja raczej robię taki wytrawny. Najważniejsze jest jednak to, że cydr jest niskokaloryczny i nie powoduje u mnie żadnych dolegliwości pokarmowych jak np ciężkość w żołądku i zgaga.

Moje hortensje Vanilla Frise i Pink Diamont
Obrazek

Obrazek

Tahoma Hope
Obrazek

Cherish
Obrazek

"Dagmara"
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oprócz Bride to Be i Snowflake'a zaczyna kwitnąć Eveline, Jowey Linda. Zbiera się Thomas Edison. Trzy z tych karp od Ciebie dałam moje siostrze, bo ma olbrzymi ogród do zagospodarowania, więc mimo, że żal mi było (typowy pies ogrodnika), ale w końcu to rodzona siostra, więc się podzieliłam. I u niej tez kwitną, nawet szybciej i ładniej niż u mnie (ale sierota tak głęboko wcisnęła znaczniki, że nie wie, co i gdzie wkopała, bo liście pozakrywały na amen).

W zeszłym roku nie mieliśmy praktycznie wcale jabłek, za to w tym roku będą (w większości robaczywe), więc chyba w końcu zrobię ten cydr, bo uwielbiam. Zwłaszcza w te makabryczne upały, taki dobrze schłodzony, kwaskowy cydr to poezja...

Co do Twoich dalii - wiadomo - wszystkie się mi podobają, ale zwłaszcza te gaciowe :D
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Tour de Monde' podziwiałem w ub. roku i podziwiam nadal! A poza tym te, co już pokazywałaś kilkukrotnie - 'Foxy Lady', 'Tutti Frutti' i chyba masz sporo kołnierzykowych, bo widzę kolejną wartą zauważenia - 'Pipsqueak'!
'Citron du Cap' ;:333 Moja wygląda niedobrze (chyba mozaika) więc zapisuję, że Ty ją masz :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”