Fajny masz tytuł wątku

Jadziu ja tylko pokazuję piękne kwiaty .. Twoja dusza wrażliwa więc reaguje i nie ma co się dziwić.JAKUCH pisze: Napisane: Pn 15 sie 2016 23:01
Krysiu kusisz mnie tymi cudnymi gwiazdeczkami, a ja zaczynam intensywniej myśleć gdzie można by było ją posadzićMoje róże zbyt się rozrosły, więc tym samym potrzebują coraz więcej miejsca tak jak i hortensje;:174 już uszczupliłam połowę liliowców.
Czy Sadziec potrzebuje dużo słońca ?????
Dorotko Jadzia już Ci podpowiedziała ale ujęcie ćmy rewelacyjne.Dorota71 pisze:Moja makleja już niestety przekwitła. Ale cudownie wielkie liście ma.
Guzikowiec chyba mam jeszcze za młody, bo rośnie jak szalony ale jeszcze nie kwitnie. Już się jego kwitnienia doczekać nie mogę. Może w przyszłym roku ....
Moje pszczółki nadal mają co jeść bo ogród cały w kwiatach. Ostatnio (dokładnie wczoraj) znalazłam tę cudną ćmę. Była biedulka wykończona. Dostała wody z cukrem i brzoskwinkę i szybko doszła do siebie.
Guzikowiec chyba mam jeszcze za młody, bo rośnie jak szalony ale jeszcze nie kwitnie. Już się jego kwitnienia doczekać nie mogę. Może w przyszłym roku ....
Moje pszczółki nadal mają co jeść bo ogród cały w kwiatach. Ostatnio (dokładnie wczoraj) znalazłam tę cudną ćmę. Była biedulka wykończona. Dostała wody z cukrem i brzoskwinkę i szybko doszła do siebie.
To chyba jakiś zawisak. One są cudowne, jak mały koliberki.
Kasiu dziękuję ale faktycznie porównując wielkość a czasami obfitość kwitnienia widzę różnice w stosunku do innych działek, które po drodze mijam.kania pisze: Napisane: Wt 16 sie 2016 14:49
Dzień dobry Krysiu. Ależ rozmach na Twojej działce! Rośliny pewnie podkarmiasz czymś mocno energetycznym, taaakie wszystko dorodne. Kto by pomyślał, że w tak bliskiej odległosci od brzozy moze rosnąć busz i to w dodatku z hortensjami
.
Florianie to o czym piszesz znane jest większości hobbystów określonych kolekcji i prawdę mówiąc coraz mniej boli mnie rezygnacja z zakupu czy też eksmisja już rosnących ... to nasz wybór.Florian Silesia pisze:Napisane: Śr 17 sie 2016 20:46
Dziękuję za piękną 'Colorado Classic'. Uwielbiam takie ułożenie płatków dachówkowato zachodzących na siebie!
Masz rację; miłośnik roślin musi z czasem wypracować sobie metodę doboru roślin i umiejętność rezygnowania z wielu pięknych kwiatów, kierując się rozsądkiem, możliwościami i poczuciem estetyki, by w ogrodzie było zwyczajnie mówiąc ŁADNIE (i to przy umiejętności samokrytyki).
Tak, trzeba się na czymś skoncentrować, co u nas najlepiej rośnie i mamy do tego serce. Inne rośliny można traktować jako wypełniacze.
I chyba mamy podobne podejście
Ewciu dziękuję.Calamburka pisze: Napisane: Cz 18 sie 2016 09:46
Cudowny ogród, piękne drzewka i krzewy kwitnące.
becia123 pisze: Napisane: Cz 18 sie 2016 10:32 Ćma piękna zaś hortensje urocze moja Hayes tez bardzo sie pokłada chyba podsadzę ja czyms ,by cieszyć się jej kwiatami.
Kasiu wakacje to bardzo pracowity czas gdy w rodzinie sa szkolne dzieci. Dziadkowie też współuczestniczą w opiece i warto z tego czerpać radość mimo dodatkowych obowiązków . Jednak prawda jest taka, że z wiekiem czuję coraz większe zmęczenie i kiedyś mogły być długo a teraz kilka dni i ... dość bo muszę mieć przerwe na oddechKasiula17 pisze: Napisane: Pt 19 sie 2016 00:37 Krysiu jestem po przerwie ale tez jestem zaganiana i jeszcze z dziećmi bo trwają nadal wakacje a dzieci nadal mają wolne i pochłaniają wiele uwagi.
Na ogrodzie masz paletę barw cudne hortensje, dzielżany aż pchają się do oczu kolorami, bajeczne widoczki.
Gosiu w tym sezonie trzeba przymknąć oko na zaistniałą sytuację bo wiele rzeczy się zdarza, których raczej nie było. Hobbyści, którzy mają ponad 200 odmian podają, że ok 25 -30% nie kwitnie...Margo2 pisze: Napisane: Pt 19 sie 2016 14:35 Nie odpowiedziałaś mi na pytanie, to pewnie nie wiesz dlaczego hortensje nie kwitną
Zdziwiłam się, bo zawsze słyszałam, że to takie bezproblemowe rośl;iny
A mnie zdarzyło się to pierwszy raz
Mariolko mnie pokrój Renhy podoba się bo lubię różnorodność kształtów u krzewów.kropelka pisze: Napisane: Pt 19 sie 2016 17:52
Krysiu, cudne zdjęcia z Twojego ogrodu. Widzę, ze i Ty masz sporo hortensji i również u Ciebie wspaniale kwitną. Mnie również za bardzo pokłada się Vanily Fraise, rośnie nierówno, niektóre pędy ma długaśne, inne krótkie. Wszystkie hortki tnę mocno wiosna, bo zależy mi na zwartym pokroju. Dla mnie ulubienicą jest Pinky. Tworzy wspaniały bukiet sztywnych pędów, nic się nie wykłada, a i urody nie można jej nie przyznać! Kolejne miejsce przyznałabym Lime... ale nad Renhy czy Annabell już bym się zastanowiła przy sadzeniu!
Jureczku dziękuję za odpowiedź .Locutus pisze: Napisane: So 20 sie 2016 12:39 Z tymi kruszczycami wydaje mi się, że po prostu jest w obrębie gatunku spora zmienność osobnicza... Zapewne stoi za tym genetyka i obecność urozmaiconych alleli genów odpowiedzialnych za kolor. Tak jak wśród ludzi mamy blondynów, brunetów, rudych, tak i u kruszczyc występują różne kolorki...
Zachwyciło mnie to, jak pomogłaś zmęczonej ćmie.![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam!
LOKI
Arku wpadasz na wizytę, chwalisz a ja chodzę dumna jak pawArkadius121 pisze: Napisane: N 21 sie 2016 15:44
Roślinki przepiękne a zdjęcia jak zwykle rewelacyjne![]()
Ujęcia żuczka i ćmy konkursowe![]()
Pozdrawiam
Halinko wieki całe nie było Cię.hala67 pisze:Napisane: Pn 22 sie 2016 12:23
Krysiu już wiem skąd ta różnica w wysokości dzielżanu 'Siesta'. Ta odmiana w pierwszym roku po posadzeniu dorasta do 50 cm, w drugim do 70 cm. Twój jest tegoroczną sadzonką, a mój rośnie drugi sezon.
takasobie pisze: Napisane: Pn 22 sie 2016 13:34 A ja Krysiu musiałam swoja makleję spacyfikować. Wyglądała cudownie! Miała z 3m wysokości i cudownie wielkie szare liście. Ale nie szło już wjeżdżać do garażu, więc wykopałam kilka sztuk, przycięłam dwie, a jedną zostawiłam do jesieni.
Festiwal Twoich hortensji cieszy oko!
Izuniu witaj . Ja też niedawno biegałam za motylem w czarnym kolorze, tylko plamki na skrzydełkach miał kolorowe - pierwszy raz takiego widziałam ? płochliwy i ? fotki brak.tu.ja pisze:Napisane: Wt 23 sie 2016 00:31
Piękne widoki zaserwowałaś na dobranocHortensje oszałamiające. U mnie mają chyba zbyt mało wilgoci i pewnie słońca. Rozchodniki lubię i doceniam, ale jakoś nie szukam kolejnych.
Mam wrażenie, że w tym roku jest więcej motyli niż w latach ubiegłych. Udało mi się nawet uwiecznić motyla Paź królowej.
Jadziu po to jest forum aby wirtualnie poznawać się ( czasami w realu) wymieniać roślinami i doświadczeniami.JAKUCH pisze: Napisane: Wt 23 sie 2016 07:34
Krysiu dobrze ,ze napisałaś ,że Wiązówkę najlepiej trzeba ujarzmićTeraz widzę ile mam tam młodzieży, bo chcę sie podzielić z koleżanką dlatego zaraz resztę wkopię w donicę bez dna .
Podglądałam też Twoje drzewkowe hortensje i muszę u siebie wypróbować, bo cudnie się prezentują .Sadziec bardzo wymagający z tego co czytam lecz dla takich widoków warto się poświęcić lecz on też chyba może rosnąć w donicy bez dna
Teresko dziękuję.TerDob pisze:Napisane: Wt 23 sie 2016 08:31
Krysiu cudowne zdjęcia z hortensjamidziękuję bardzo
![]()
Ja też mam kilka ale moje to wszystko młódź .
Zdradź może tajemnicę jak dbasz o nie .
Rozchodniki też śliczne masz , moje trochę zaniedbałam ale niektóre się tak rozrosły że głuszą nawet hortensje i inne kwiatki![]()
Hosty piękne![]()
Miłego dnia życzę
Janko masz piękne rozrośnięte rozchodniki więc posadź je w takim miejscu aby widać je było jesienią - warte są tego.maniusika pisze:Napisane: Wt 23 sie 2016 13:43
Piękny ten bordowy rozchodnik, gdzieś i u mnie rośnie ale malutki ,zapomniałam o nim i pewnie zarósł innymi kwiatami ..
Alicjo te rabaty powstały tej wiosny a hosty w czasie nabierały tężyzny w przedszkolu. sadząc na rabaty rozrośnięte kępy od razu widać efekt . Dbam o nie i na razie u większości liście zdrowe .alicjad31 pisze:Napisane: Wt 23 sie 2016 15:29
Krysiu piękne zakątki z hostami.Mam kilka i muszę je posadzić w innym miejscu bo na razie rosną w słońcu .
Pozdrawiam
Kasiu dzielżany są różnej wysokości - od 60 cm do ponad 2 m.vimen pisze:Napisane: Wt 23 sie 2016 19:57
Krysiu dzielżany rosną takie wysokie?
Teresko nie wiem co to za drzewko , dostałam go od znajomej a wyhodowała z nasionek. Rósł w doniczce i wreszcie tej wiosny trafił do gruntu na miejsce paulowni, która mi zima załatwiła.TerDob pisze:Napisane: Wt 23 sie 2016 22:15
Krysiu co rośnie przed rozchodnikami na trzecim zdjęciu od dołu ???? mam taka roślinkę wychorowaną z nasionek i nie wiem co to jest .
Iwonko coś Ty tam wypatrzyła w tym płotku ?iwona0042 pisze:Napisane: Śr 24 sie 2016 18:13
Krysiu pokaż proszę ten płotek z bliska
Dorotko dziękuję.dorcia7 pisze:Napisane: Cz 25 sie 2016 22:54
Hortensje masz cudowne
Kasiula17 pisze:Napisane: Pt 26 sie 2016 21:03
Krysiu u mnie jest tak samo z czasem i tez wszystko przekładam na kolejny dzień i tak sie zbiera i zbiera![]()
Jeju jakie Ty masz cudne hortensje, moje nie kwitną zawsze przymarzną
Joasiu witam i bardzo dziękuję - miłe słowa za nasz wkład pracy to najlepsza zapłata.joannamm pisze:Napisane: Pt 26 sie 2016 22:03
Krysiu![]()
Piękny ogród i śliczne zdjęcia, aż dech zapiera. Ogród marzenie.
I jakie cudowne hortensje.
Tyle wspaniałych kwiatów w jednym miejscu i taki zadbany, wypieszczony ogród![]()
Pozdrawiam serdecznie
Joasia
Florianie dziękuję .Florian Silesia pisze:Napisane: Pt 26 sie 2016 22:19
Tak jak napisała moja poprzedniczka - dech zapiera, patrząc na te szerokie plany doskonale zagospodarowanej przestrzeni, kipiącej kwiatami, zielonością, owadami i innymi stworzeniami!
Znów coś nowego się dowiedziałem - że liście sadźca pachną
Miłko pięknie to ujęłaś - ogrody to jedno a dbałość o siebie to drugie i powinno zawsze być na pierwszym miejscu.takasobie pisze:Napisane: Pt 26 sie 2016 22:47
Nawiązując do sentencji ze wstępu, powiem, że staram się wykorzystać dzień, ale nie tylko coś tam robiąc. Czasami godzinne bujanie w hamaku wypełnia dzień pożyteczniej niż brnięcie przez ogrom obowiązków. Pogłaskać, kwiat, posłuchać jak rusałki trzepocą skrzydłami![]()
Nie przepraszaj za niedpowiadanie!Nie musisz! Możesz! Jak jest czas, wena i ochota! Niczym się nie przejmuj!
OleńkoBufo-bufo pisze:Napisane: N 28 sie 2016 12:26
Krysiu mam zbliżonego do twojego rozchodnika Red Cauli, czyżbym dzięki Tobie poznała jego nazwę? Może zerkniesz do mnie czy to ten sam? Piękne masz hortensje, trudno powiedzieć która jest ładniejsza. Sadziec u mnie nie zbyt się sprawdził, miałam go ze względu na pszczoły, a one nie były nim zbyt zainteresowane, a rozchodniki okazałe to strzał w 10.
Fajny masz tytuł wątku