Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko piękne te odmianowe szafirki. :) Powojniki ładnie zapączkowane. ;:215 Szkoda, że niektóre nie przeżyły, a może w przyszłym roku dadzą radę. ;:131 Ja gdyby nie pedantyzm M Nie malowałabym metalowych elementów. Bardzo podobają mi się mocno zardzewiałe, mają cudny szary kolor. Torty jak zwykle dzieła sztuki. ;:180
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabinko torty niesamowite ;:oj widać twój zmysł artystyczny i talent-jesteś niesamowita ;:180
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko,po gradobiciu ogród marnie wygląda to prawda,u mnie też tak było 2 lata temu ,ale w lecie ,zniszczyło cały ogród i część roślin odbudowała sie dopiero na drugi rok ,zwłaszcza funkie ,podarte były tak ,że tylko ogonki sterczały,teraz jeszcze nie wszystkie rośliny mają duże liście ,ale szkoda tej pięknej kolorowej wiosny ,torty robisz przebojowe,nawet w cukierniach sie takich nie widzi ,aż jeść mi się zachciało,pozdrawiam i dobrej nocki :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko rośliny się pozbierają ;:108
Zwróciłam uwagę na dziadka tortowego,co trzyma w ręku...książka edukacyjna ;:306 jednak babci tytułu nie mogę się doczytać...podpowiesz?
Szafirki błękitne...hmmm na jesieni kupuję ;:108

Miłego dnia :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Sabinko, ja jestem jedną z tych co baaaardzo zazdroszczą ci tej gliniastej ziemi :lol: Na moim piasku wszystko słabiej rośnie, a ile muszę się nagimnastykować żeby przeżyło dłużej niż dwa lata. Powojniki sadzone pod sosnami są mizerne i dopiero ruszają. Muszę je zasilić w weekend. A trawnik kompletnie zniszczony przez mech. Robię jutro od nowa.
Tak więc nie narzekaj, ciesz się, nawet mimo burzy od czasu do czasu. W takich warunkach rośliny szybko się zbiorą. U mnie byłoby już po nich. A jak chcesz piasku na rozluźnienie gleby to zapraszam do siebie ;:306
Pozdrawiam Tortowa Panienko (dobrze że od patrzenia tyłek nie rośnie :;230 )
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiem, że bardzo przeżyłaś te straty, które wywołała burza i bardzo mi przykro z tego powodu ;:4 Rośliny na pewno się pozbierają, chociaż niektóre nie zakwitną w tym roku. Na pogodę niestety nie mamy żadnego wpływu i chociaż ciężko patrzeć jak w krótkim czasie nawałnica wyrządza takie szkody, to najważniejsze, że ani Tobie, ani Twojej rodzinie nic się nie stało. Oby już w tym sezonie nie było więcej takich 'niespodzianek' :evil:

I ja dołączam do ochów i achów na widok takich tortów ;:138 ;:152 . Jak pisały dziewczyny wyżej - dobrze, że od patrzenia nie przybywa kilogramów, bo jak nic po takich tortach nie zmieściłabym się w drzwi :;230 Z takim talentem, pomyślałabym całkiem poważnie o jakimś biznesie ;:108
Rozwalił mnie pomysł na ten drugi tort. Leżę i kwiczę z uciechy :;230 :;230 Babcia trzyma dziadka na smyczy, żeby jej nie czmychnął z łóżka ;:306 Też mnie ciekawi, co ona czyta?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Sabinko! Moje ostróżki po ostatnim deszczu też nie mogą dojść do siebie, ale szkód nawet nie ma co porównywać. Myślę, że jeszcze troszkę Ci odżyją! ;:196
Jesteś niesamowita z tymi tortami! ;:oj Ja nie mam zupełnie talentu w takich cudach.
Tak czy siak wiosna cudna. U mnie też jeden powojnik cały w pąkach! :heja
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie :wit
Miałam już żadncyh marketówek nie kupować.. i złamałam się ;:173 A wszystko przez Aneczkę, tą od powojników, co to bzikuje teraz na punkcie róż i na złą drogę sprowadza ;:168 . Moje postanowienie legło w guzach. Zauroczona wygooglowaną wczoraj pięknością, którą kupiła wyżej wymieniona Szanowna Pani, napaliłam się na wyjazd do OBI. Niestety mąż miał wczoraj tysiące rozjazdów i z planów wyszły nici. Dopiero jak wracał do domu (ciemną nocą) napisał do mnie żeby mu podesłać nazwę tej róży i jak tylko zdąży przed zamknięciem sklepu to wstąpi ją kupić.. tak więc mam i ja :heja

Obrazek

Pamiętacie jesienne winne nastawienia mojego eMa? Wczoraj była degustacja ;:224 Nie ma nawet porównania ze sklepowymi...

Obrazek

Dziewczyny, cukiernikiem nie jestem, przynajmniej nie z wykształcenia. Torty robię totalnie amatorsko od jakichś 4 lat, a ogólnie piekę od 8 :roll: Wcześniej nawet wołami nikt nie zaciągnąłby mnie do piekarnika, no chyba że wyciągnąć gotową do zjedzenia pizzę ;:306 Przyszedł jednak czas, że złapałam bakcyla i nadal mnie trzyma ;:224

Ewelina, forsycja była wielkim bujnym krzakiem, ale jak tylko ją dostaliśmy (szwagierka chciała się jej pozbyć) eM wygolił ją praktycznie do zera zostawiając jedną gałąź. Obok wbił słupek powiązał w kilku miejscach i po trzech latach drzewko już nie potrzebuje podpory - sztywno trzyma się pionu ;:108 Szwagierka już nie raz żartowała, że gdyby tylko wiedziała jak ładnie można wyprowadzić tą forsycję to nie pozbywałaby się jej tak pochopnie :lol: Powojnika Comtesse zabiłam własnoręcznie. Przycięłam - był zielony, a dwa dni później przyszedł bardzo mocny przymrozek. Teraz nie daje znaku życia..
Wanda, najgorzej wyglądają tulipany. Pozostałe rośliny już się podnoszą i nawet ostróżki nie wyglądają aż tak strasznie. Tort jest jadalny w całej okazałości wraz z dekoracjami ;:108 Zwykle na ozdoby z masy lukrowej "rzucają się" dzieci.. trzeba pilnować towarzystwa, przecież to sam cukier w cukrze :D
Sylwia, te pantalony objawiły się u nas w domu w ubiegłym roku. Próbowałam przekonać eMa do kupienia obiektywu makro (jak dotąd bezskutecznie) i pokazuję mu, że przy zbliżeniu rośliny odsłaniają całkiem nowe oblicze, a on że mam radochę w oglądaniu niebieskich pantalonów.. tak mi to utkwiło w głowie, że ilekroć patrzę na szafirki widzę gaćki ;:306 Płyteczki wybierane laaata temu. wtedy była to nowość, teraz chętnie zrobiłabym mały remoncik ;:204 i wcale nie dlatego, że nie podoba mi się moja kuchnia, ale jak widzę jakie teraz cuda można dostać.. ach..
Witch, witaj :wit Paczka wciąż otwarta, ładować się kto może :lol:
Zuza, niestety nie mam pojęcia jak nazywa się ten tulipan. Kupowany był kilka lat temu w biedronce. Co do pantalonów, czekam jeszcze na takie ekskluzywne, bardzo napakowane, ale te dopiero w pąkach.
Tulap, szczęściarzu, masz gdzie schować swoje piękności. u mnie cienia jak na lekarstwo. Pod murem wsadziłam Docteur Jamain i mimo, że ma słońce tylko do godz 11 to i tak zdąży mi ją przypalić ;:223
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ciąg dalszy..

Aneczka, no wiesz, wydzielałabym ci racjonalnie, po małym kawałeczku ;:306 Wczoraj dopiero zauważyliśmy, że u teściowej w oknach od strony zachodu grad narobił dziur w moskitierach :shock: .. Ma siłę badziewie. Kochana dzięki za info o Chandos Beauty, będziemy podziwiać..
Sonia, a czy taka rdza nie będzie przeszkadzała roślinom? Mój też musi mieć wszystko wykończone od a do z, ale przyznam szczerze, że to czekanie zaczyna mnie przerastać..
Beatko, dziękuję kochana ;:168
Marta, doskonale zdaję sobie sprawę, że takie wiosenne zniszczenia są niczym w porównaniu do gradobicia w środku sezonu. Teraz ucierpiały głównie cebulowce, w lecie pada wszystko i raczej nie ma co liczyć na jakieś odbudowanie krzaczków w danym sezonie. Dobrze, że wczorajsze burze przeszły bokiem..
Annes, ty spryciuro.. wszystko wypatrzysz. Tort był robiony według dostarczonego projektu. Na jednej z książek napisane było 101 pozycji, na drugiej 102 wymówki ;:183
Jola, wydaje mi się, ze powojniki to chyba lubią luźniejszą ziemię. W mojej giną. Już nauczyłam się, że najpierw trzeba wykopać dla nich sporą dziurę, wsypać trochę grubego piasku na spód, a potem wypełniać workowaną ziemią.. Wtedy dopiero rosną.. o ile uwiąd ich nie dopadnie..
Ja się nawet nie wypowiadam w temacie trawnika. Twój jest idealny, nawet z mchem (lubię mech w trawniku). Mój był tragiczny, a teraz po zasypaniu nierówności jest tragiczny z gliniastymi plackami ;:223
Dorotka, obawiam się że ten rok będzie takin rokiem niespodzianek pogodowych. Już mieliśmy pomarańczowy deszcz z piaskiem aż z Afryki, od tamtego dnia królują burze, a straszą nawet jakimiś przymrozkami ( w to totalnie nie mogę uwierzyć, bo ziemia się już ładnie rozgrzała). Zobaczymy co nam czas przyniesie.
Tytuł lektury, którą babcia wybiera na te "szczególne wieczory" to 102 wymówki ;:306
Renatko, ostróżki już wyglądają lepiej. One są bardzo żywotne i nawet po ścięciu szybko odbijają. Niestety opóźni to pewnie kwitnienie..

Wczoraj pokazało się słońce. Rozkwitła się też magnolia teściówki. Cudo!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedyś była pięknym drzewkiem składającym się z dwóch okręconych wokół siebie pni. Niestety do głosu doszły opinie, że takie skręcenie źle wpływa na przyrost drzewka i jedną z odnóg usunięto. Widać na zdjęciu dysproporcję lewej i prawej strony. Wielka szkoda, wyglądałaby teraz okazalej..

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko jesteś niemożliwa! Mam nadzieję, że Chandos Beauty i Tobie i mnie będzie pięknie rosnąć i kwitnąć a żadne paskudztwa nie będą się go imać. ;:215 I mam też nadzieję, że nie będziesz się rewanżować i wodzić mnie na pokusy. ;:224 A przecież przed Tobą wyjazd do Twojej okolicznej szkółki... aż się boję Twojej relacji i fotek pozyskanych panienek... ;:224
Szkoda, że ta magnolia ma wyciętą jedną gałąź. Bardzo lubię takie pozaplatane klimaty. ;:131
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Powojniki lubią luźną glebę ale nie kwaśną. A jak bym nie cudowała to rosną pod sosnami...ciągle okryte igłami z sosen... A doły miały kopane wielkie, piękne i bogate w kompost. M się śmiał że wielkie drzewo będę sadzić.... Ach życie

Przez wasze gadanie, ciągle patrzę na zegarek i myślę czy załapię się na tę Chandos Beauty czy nie :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko będę podglądać jak u Ciebie i Aneczki rośnie nowa podopieczna z Obi ;:215
Powojniki...hmm ja to samo,jak obcinałam te balkonowe to zielone miały na bank pędziki w środku,a teraz suche badyle sterczą i nie zapowiada się,żeby w końcu ruszyły ;:145
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko. No nie dziwię się szwagierce, że teraz trochę żałuje ;:306 . Szkoda tego powojnika ale może odbije jeszcze od korzenia ?? Piękna róże, wyszukałam w necie i prezentuje się uroczo no i pachnie ;:224 . Pozdrawiam ciepło i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Co to za odmiana magnolii? Śliczna ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja pierwszy raz zaobserwowałam padnięcie powojnika wiosną
Jak cięłam go 2 tygodnie temu to jeszcze żył, teraz nie widze ani jednego listka.
Przez Was i ja mam ochotę na Chandos.
Ale ja poczekam do wizyty w F. w czerwcu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”