Bardzo przepraszam za jakość zdjęcia i dziękuję za odpowiedź.Faworyt pisze:Marto kręcz szyji mam po obejrzeniu zdjęcia,ale doczytałem.Nada się,tylko z tą różnicą że Calcinit którego używam ma wyższe wartości azotu i wapnia.Ja mam gdzieś w domu jeszcze Wapnovit w formie płynnej.
Beatko obecnie mam wieloskładnikowy Rosasol,którego również używam do fertygacji pomidorów. Chemik ze mnie nie jest najlepszy ,ale z tego o ile dobrze pamiętam kiedyś czytałem o tym że nadmiar azotu w formie amonowej zakwasza glebę(saletra amonowa,mocznik,siarczan amonu) a co za tym idzie blokuje pobieranie potasu,fosforu,magnezu i właśnie wapnia.
Mój Wapnovit to też forma płynna w dawce (dla pomidora i papryki) 2-3 l/ha, ciecz użytkowa 400- 600 l/ha.
Zawsze miałam problem z ustaleniem właściwej dawki przy takich oznaczeniach.
Ile dać tego na np. 10 l wody?