Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

Dziś do jednej doniczki, a właściwie opakowania po maśle, poszedł mix nasionek sałatki! ;:138 Oprócz tego posiałem soję, rzeżuchę i rzodkiewkę na kiełki :)
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiałam dzisiaj kilka nasion cebuli Ailsa Craig z zeszłego roku otoczkowana mi została. W tamtym roku mi nie wyszła siana do pojemników w domu, udała się tylko siana do gruntu ale była wysiana za późno i zbierałam małe cebulki średnicy 4 cm, a może teraz się uda :)
Wysiałam również Pomidorka Vilma z przeznaczeniem na balkon. Będzie już w kwietniu wystawiany jak pogoda pozwoli.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje wysiane sałaty :)
Obrazek
Na dzień na dworze, na noc wędrują do domu.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Justa a masz pomysł co zrobić jak sałaty się pokładają?Siałam i rzymską i majową. Rzymska raczej nie wzeszła a majowa zaczyna mi się kłaść i siewki padają. Może powinnam je podsypać piaskiem?
Obrazek
Pozdrawiam Jola
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Podsyp piaskiem albo ziemią i daj im więcej światła, wystaw pojemnik na dwór.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Na dworze stały już wczoraj ale w nocy miał być mróz więc zabrałam je do domu. Podsypię piaskiem.

Dzisiaj poszły cebule ailsa i exhibition. Posiany tydzień temu por wczesny ani myśli by się objawić.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Głównie problemem jest ewidentny brak światła a jeszcze bardziej zgorzel siewek tutaj widoczna,więc samo podsypanie piaskiem tego nie zlikwiduje.Najczęstszą przyczyną zgorzeli jest zbyt wilgotne podłoże.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Wysiej jeszcze raz, sałata szybko wschodzi i na zimnym parapecie skieruj donice pod kątem prostopadłym do słońca ;:124
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

No to wysieję. Stała kilka dni w cieple, aż się para z wody skropliła na okrywającej tackę foliówce.

To co wysiać i na dwór?Zimnego parapetu nie posiadam. Mogę na działkę do altanki wywieźć ale jak przyjdzie mróz to nie mam jak roślin osłonić.
Pozdrawiam Jola
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

U mnie sałata stała w domu do kiełkowania, potem eksmisja na balkon bez prawa powrotu :D wytrzymała lekkie mrozy i powolutku rośnie. Kama wystaw tą sałatę i nie wnoś już do domu, zdobędziesz doświadczenie, a tak jak koledzy radzą posiej nową, któraś wyjdzie :D
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Kama_80 !!
Mam pewne wątpliwości czy jest to zgorzel siewek.Miałem ten sam przypadek.Te najwyższe salaty padły.Po dokładnym sprawdzeniu(lupa),okazało się,że brak jest przewężeń i brązowień przy podłożu,a padły z braku wilgoci.Jeśli masz możliwości po prostu przepikuj je po same liścienie do innych pojemników tak m.więcej co 1 cm.Tak zrobiłem i mam w tej chwili ponad 60 sadzonek.
Nasionka sałaty nie przykrywa się ziemią i stąd lekkie przesuszenie wierzchu podłoża powoduje więdnięcie(nie zgorzel) i opadanie na podłoże,pomimo,że głębiej wilgoć jest.Dodam,że wsadziłem również 3 sałaty luż leżące i dziś ładnie rosną.Oczywiście nie neguję wystawki na zewnątrz,ale już roślinki,a nie dopiero wsiane.Do wschodu muszą być w cieple. ;:304 ;:304
Awatar użytkownika
Dalmore
100p
100p
Od: 25 mar 2013, o 07:27

Post »

Witam, też się raz tak z sałatą cackałam, że nic na koniec nie zjadłam. Najlepiej siać na jesień coś koło września gdzie popadnie i jak popadnie (zostawiam kilka niech "strzela w słup" się sama rozsieje). Większe okazy przepikować (robiłam to w grudniu tamtego roku). I dziś szaleją młode bo i słońce i temperatura im pasuje. Trochę oczywiście padło ale okazało się, że robaki jakieś mi się do nich dobrały (każdy chce jakoś żyć). A odmianę to mam z dziada pradziada ale coś w typie masłowej
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ja chyba zrobię jutro powtórkę z sianiem sałaty. Posiałam kilkanaście dni temu i jak pojawiły się pojedyncze wschody wyniosłam do tunelu- jednak dalszych wschodów brak :twisted: Teraz czytam, że nasion nie powinno się przykrywać ziemią więc jutro posieję i zostawię nasionka na wierzchu i tak do skiełkowania na południowym parapecie- zobaczymy, co z tego wyjdzie. To moja pierwsza rozsada sałaty więc niepewności we mnie ogrom ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Moje młode siewki Kolendry też się pokładają, mają zgorzel ;:145 Z tej samej ziemi Bazylia rośnie w miarę ładnie.
Przed sianiem pomidorów zrobię tak jak pokazywał kiedyś Witold Cz. z pewnego programu ogrodniczego, który leci w sobotę :D
W blaszce podpiec ziemię w piekarniku.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Odkaża takie pieczenie ziemi? Kłopotem jest to, że w markietach ziemia leży sezony, grzeje się, plesnieje, potem zamarza, rozmarza i reszta historii. Kupiłam ziemię do wysiewów z firmy na S i co? I już mi się jakieś białe kryształki z niej wytrącają. Szału można dostać jak się pomyśli, że za 20l zapłacilam 7zł i jeszcze nie mam dobrej jakościowo gleby.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”