U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Wysiałam. Duuużo. Wszystkie resztki z poprzednich lat plus tegoroczne zakupy. Jak dotąd wysiałam już:
- pomidory koktajlowe (znaczy się malutkie),
- pomidory normalne (znaczy się duże),
- szczypiorek,
- miętę pieprzową,
- pietruszkę naciową,
- dalie karłowe,
- lwie paszcze,
- resztki werbeny (czyli jakieś 5 sztuk :D),
- astry: białe, fioletowe, różowe, żółte i czerwone,
- szałwię błyszczącą,
- lobelię,
- żeniszek,
- aksamitkę wąskolistną (to trochę za wcześnie, ale miałam taki pęd twórczy, za jednym razem machnęłam wszystko, co było pod ręką :D ).

Nie pytajcie mnie, gdzie to wszystko podzieję, jak wyrośnie ;:306
Na razie mam plan, co by dalię z lwią paszczą w ogrodzie zadokować, w skrzynkach na balkonie potworzyć czerwono-żółto-niebieski mix; zioła/przyprawy prawdopodobnie staną z kaktusami, pomidory... ekhm... nie mam pojęcia. Jak dojdą do tego lilie i kaktusy, to na balkonie będę musiała linki akrobatyczne pomontować, żeby nad całą tą zgrają przefruwać, inaczej dostępu nie będzie :;230

A teraz obrazki :D Najpierw aktualizacja dla tych, którzy podjęli "gwiezdne wyzwanie". Pięć poinsettii mi odbiło na nowo, jedna odmówiła, dwie jeszcze stoją czerwone. Jedna z gwiazdek już dość wyraźnie się zieleni:
Obrazek

Mój debiut z fiołkami - ukorzeniona rozetka ukwieciła się, być może powinnam oderwać, żeby się na korzonkach skupiła, ale żal wielki to robić... Na Dzień Kobiet kupiłam sobie już nowego fiołeczka, ciemnoróżowego. Za tydzień, jak jeszcze będą w markecie, to sobie kupię biało-fioletowego łaciatka ;:204
Obrazek

Hiacynt pokazał, co potrafi. Mocny zapach, musiałam wystawić na balkon, bo domownicy twierdzą że śmierdzi...
Obrazek

No i na koniec... Kasiu, doczekaliśmy się :heja
Żaneta, hippeastrum to jest taka stwora, do której wcale mnie nie ciągnie i nie mam zamiaru rozwijać się w tą stronę. Te co mam, to mam i tyle, zresztą wszystkie dostałam od znajomych. Przyznam też, że nie do końca je wyczuwam - ot, mam trzy cebule, z wszystkimi robię to samo, a tylko jedna w tym roku puszcza trąbki. I bądź tu teraz mądry... Mimo wszystko, ten kierunek rozwoju nie jest dla mnie :wink:
I wreszcie się doczekałam :tan
Obrazek

To tyle, trzymajcie się :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i pięknie i kwitnąco się zrobiło ;:333 . Też nie obrywam kwiatów z młodych fiołków, to dla mnie zbyt drastyczne :;230 , to coś jakby operacja plastyczna - oszpecić, dla późniejszego piękna, a jak się nie uda?
A ja bardzo lubię kwitnące hippeastrum, ale tylko kwitnące :lol: Sama uprawa jest mało pasjonująca, chyba że tworzymy własne krzyżówki.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Znaczy się: będzie smakowicie (to o pomidorkach) ;:306
Hippestrum... właśnie to samo odczuwam. Wiem, że to moje jest w dobrych rękach, niemniej naprawdę wole oglądać je u innych. Niemniej ich kwitnienie jest piękne, i z przyjemnoscią oglądam Twoje ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Przynajmniej sobie popatrzę na kwitnienia ;:138
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Że śmierdzi? jeju to taki słodki zapach :heja
Sporo wysianych, będzie co podziwiać ;:138
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Moniko
Piękny ten hippeastrum ;:3 ;:3
to jakaś "stara "odmiana czy cebula kupiona niedawno?
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też się zastanawiam gdzie ty się z siewkami pomieścisz jak już wszystko podrośnie:D:D. :wit
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, zgadzam się z Tobą i we fiołkach, i w hippeastrum :)
Żaneta, dzięki, najbardziej na te małe pomidorki cieszy się Mama, ona je uwielbia - w zeszłym roku miałam jeden krzaczek, to mi zabierała z ręki ledwo co je zerwałam 8-)
Agnieszka, oglądaj, oglądaj ;:173 . Umyłam już balkon, w tym tygodniu kaktusy wyłażą z piwnicy, już wkrótce kwitnienia w kaktusowym wątku będziemy oglądać (mam nadzieję) :wink:
Kasiu, mnie hiacynty pachną, ale reszcie śmierdzi i tylko słucham narzekań. To samo było, jak mi hoja zakwitła - dla mnie słodziutko, dla reszty "co tak śmierdzi?" ;:224
nusia, to jakaś "stara" odmiana. Dostałam tę cebulę kilkanaście lat temu od znajomej.
Filigranowa27, ja też się nad tym zastanawiam. Plan niby jest, ale... W dodatku Pan Domu kupił dzisiaj dwa krzewy mrucząc do mnie "posadzisz to gdzieś" :;230 Te siewki już znaczną część podłogi zajmują, niedługo to mi do łóżka wejdą :;230
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
remik19
100p
100p
Od: 8 mar 2013, o 13:16

Post »

Witam się Moniko w Twoim wątku :wit
Przeczytałam cały i jestem pełna podziwu jak sobie radzisz z gwiazdami betlejemskimi. Ja miałam tylko raz i myślałam że to roślina sezonowa :oops:
Zresztą wszystkie kwiaty masz piękne i zadbane ;:138
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Moniko, a jak ci w tamtym roku rosła werbena z nasion? Szybko rośnie? Ja werbenę bardzo lubię i zazwyczaj kupuję sadzonki, a właśnie zaciekawiłaś mnie tym, może bym spróbowała? Chociaż powoli brak miejsca na wysiewy ;:131
Hiacynt piękny, ja uwielbiam ich zapach, chociaż fakt, już jeden mocno pachnie, a co dopiero trzy. Ale i tak na twoim miejscu bym się uparła i nie wyniosła z domu ;:306
Za wilczomlecze trzymam kciuki, żeby w pełnym gronie dotrwały do przyszłych świąt.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renata, witaj u mnie, cieszę się, że moje rośliny Ci się podobają. Chyba większość ludzi uważa gwiazdę betlejemską za roślinę sezonową w naszym klimacie, dzięki temu cały biznes się kręci. A ja rozbroiłam system ;:306

Dorota, w zeszłym roku wysiałam werbenę w lutym, tak jak na opakowaniu kazano, ale długo trwało zanim zakwitły, był środek czerwca, a kupione gotowe sadzonki od maja dawały czadu. W tym roku tę resztkę wysiałam w styczniu, czy to przyspieszy moją werbenę, tego nie wiem, nie spodziewam się tego - sądzę raczej, że musiałabym je doświetlać, żeby były wcześniej. Ale spróbować możesz, a nuż-widelec lepiej Ci z nimi pójdzie :wink: . U mnie, to były tylko takie eksperymenty, ze względu na sentyment do pierwszych sezonów pewnego popularnego serialu o wampirach ;:306 .

Ogólnie rzecz biorąc, nasionka kiełkują, dzisiaj zauważyłam wschody żeniszka. Na balkonie tulipany coraz większe, a w jednej z donic wyłażą mi lilie :!: Teraz zajmuję się trochę bardziej moim kaktusowem, otwieram sezon i wynoszę na balkon, więc przy pozostałych doniczkowcach tutaj może być chwilowy zastój.

EDIT:
Korzystając z chwili czasu wieczorem, pobabrałam w roślinkach i pstryknęłam parę zdjęć. Po lewej moja dalia, która przedwcześnie wybudziła się ze snu zimowego (powinna ruszać dopiero w kwietniu, po przymrozkach), po prawej cytrynka z pestki, sporo podrosła tej zimy, nowe liście ma strasznie duże :D
Obrazek Obrazek

I troszeczkę ze storczykowego parapetu:
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Dalia cudna niebawem zakwitnie ;:306
Cytrynka ślicznie rośnie, moje jeszcze na chłodnych nockach i też mam z pestki albo mandarynka? ;:306 kto wie co mój syn tam za nasionka wsadził
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jakie tu rzeczy się ostatnio dzieją! I wszystko takie pozytywne ;:173

Wysiewy, widzę, z rozmachem, ale nic się nie martw - 'coś' się wymyśli i jakoś się 'samo' poukłada :wink:

Ja się tylko nie dam więcej namówić na dalie, bo w tamtym roku kupiłam 6, a to nie dość, że wielo-wieloletnie, to jeszcze się rozrasta, że szok!
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Trzymam kciuki za cytrynkę :) Rzeczywiście nowe listki ładniutkie i zdrowiutkie.
Storczyki świetne, u mnie na razie nie kwitnie żaden, więc tylko zielono u mnie.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
salatka210
50p
50p
Od: 3 kwie 2013, o 21:29

Post »

Witam:)Patrzę na Twoje hiacynty i wyobrażam sobie zapach :wink: Moje niestety w gruncie wszystkie przymarzły ,wszystko przez śnieg i mróz...:cry:Ale u Ciebie popodziwiam :lol:
Pozdrawiam serdecznie Monika:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”