piękne kolorki
Misiu, to nie jest Scindapsus złoty, lecz SCINDAPSUS PICTUS ( Scindapsus pstry), znany też jako OŁUSTEK.
Nic szczególnego nie robię z zielistkąAGA Z pisze:Kurcze, ale ładne. Jak Ja mam się położyć spać![]()
Klęczę przed zielistką.Ile już ją masz. Pytam, bo Moja nie chce mieć dzieci. A Ja jestem prorodzinna i nie mogę się doczekać.
Co zrobić, żeby było ich tak dużo
No właśnie...moja najpierw nie rosła, potem zaczęła bardzo szybko wypuszczać wielkie liście , potem wypuściła dłuuugi, łysy pęd( prawie metrowy!), który też odpadł. Sadząc ,że ma może za sucho podlewałam tak, że przesadziłam ... no i teraz stoi jak zaklęta, na dodatek z nieco pokiereszowaną częścią liści... A tak mi się ta roślina podoba ! Ja mam ją w łazience , gdzie jest niby większa wilgotność powietrza ( bo lubi) i miałam nadzieję ,że rozrośnie się pieknie... Nic , poczekamy - zobaczymymisia pisze: Tetrastigma od dwóch lat stoi jak zaklęta. Raz wypuściła pęd po czym go zgubiła. Jest to ciężki kwiat do hodowli domowej.
W pracy mieliśmy tetrasigmę - pięknie rosła miała roczny przyrost ok 5m po czym z niewiadomych przyczyn zaczęła zamierać.
W lublinie w palmiarni OB jest piękny okaz