Notek zapowiada się, że ho, ho!

A gymno - wiem, że powtórzę po kimś, ale ciernie! - ciernie fantastyczne!!

Dziękuję wszystkim, którzy zaglądająejacek pisze:Podziwiamy , podziwiamy , a nie każdy też coś wpisuje
Dawid dzięki, fajnie, że się podobałoD-avi-D pisze:Świetna prezentacja, wspaniałe ciernie - to co najbardziej lubię w kaktusach. Gymno mają jedne z najładniejszych cierni wśród kaktusów - ( jeden z powodów dlaczego je wybrałem)
Rogackin napisał ?jedno z najbardziej wysokogórskich gymnokalicjów?, według tego autora rośnie na terenie Sierra de Famatina ? na zachód od miasta Famatina, a także na południe od niego 1800-3500 m npm) [Cytat pochodzi z książki D. Rogackin GYMNOCALYCIUM str. 52]. Fajnie byłoby wybrać się w teren na stanowiska i naocznie zbadać tę kwestięD-avi-D pisze:Co ritterianum to zerknąłem i rzeczywiście wysoko rosną - ale czy najwyżej ?
nolina pisze:Notka też mam takiego ,ale jeszcze mi nie kwitł...
Mój notek kaprysił przez jakiś czas, a teraz nagle się obudził. Kwiatuchom już niewiele brakuje, jeśli w tym tygodniu będzie trochę słonka, to jest nadzieja, że się już otworząonectica pisze:Notek zapowiada się, że ho, ho!
Dziękuję, mam nadzieję, że za parę dni będzie można już podziwiać następne kwiatuszkibarbra13 pisze:Pięknie się zapowiadają gymnokalycja, a te kwitnące wcześniej pokazane po prostu śliczne.
Jest szansa nawet na podwójny pokaz G. vatteri, trzycierniowe też szykuje się do kwitnieniahen_s pisze:I moje ulubione Gymnocalycium vatteri...
W takim razie musi być powtórka z z Mammillarii, dzisiaj kwiatuszki w pełni rozwiniętePiotrAPD pisze: A i tak najładniejsza jest Mammillaria chionocephala
Tak, te są ogólnie lubiane i pożądaneonectica pisze:Przy czym mnie się w zasadzie podoba wszystko, ze szczególnym uwzględnieniem tego z zeribą na głowie
Filip znam to uczucie, po obejrzeniu paru wątków zawsze coś przybywa na mojej liście pt. ?muszę to mieć?jandom1 pisze:ten guanchinense MT 11-504 Argentina La Rioja Las Trancas 1729 m/n/m .. obiekt zazdrości
Wiem, że miałyby u Ciebie bardzo dobrze, ale ja też bardzo, bardzo lubię te ciałkaD-avi-D pisze:Striglianum, guanchinense, prochazkianum, bicolor..... bardzo chętnie przygarnąłbym (pozostałe też)Jakby coś to wiesz...
Mammillarki to jedne z pierwszych kaktusów jakie kupiłam, właśnie te piękne wianuszki mnie skusiły. Mam nadzieję, że ta trzecia też się postaraejacek pisze:Od razu rzuciły mi się w oczy mamilarki , mamilarki kwitnące pełnymi wiankami to jest to
Dziękuję gymnolkowohen_s pisze:To dla mnie najładniejsze rośliny w Twojej kolekcji i naprawdę z przyjemnością je u Ciebie oglądam