Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Tak szybko jeszcze nie kończę tych relacji z wycieczki. Jeszcze co nieco zostało mi do pokazania. :uszy
Może też zdążę przed nowym sezonem trochę powspominać poprzedni w swoim ogrodzie.
Krysiu z niecierpliwością czekam na wspominki z Twojego ogrodu ;:65 Uwielbiam takie klimaty zimą, kiedy za oknem... prawdziwie biały ogród :wink: (i to bez szpetnych przekwitających :;230 )
A jak jeszcze pokażesz coś z inspirującej wycieczki, to tym lepiej :uszy
Miałam pomysł na wypełnienie przestrzeni między kamiennymi stopniami macierzanką, marzyły mi się takie kobierce, jakie podejrzałam w necie. Niestety, susza ubiegłoroczna załatwiła mi koncepcję ;:145 Nie wiem czy coś jeszcze odżyje wiosną... a podobno one świetnie znoszą suszę ;:224
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie :wit

Mam nadzieję, że mieliście okazję obejrzeć ostatni program "Maja w ogrodzie", w którym Maja gościła w ogrodzie różanym
pana Mariana Sołtysa. Już dawno śledzę blog pana Sołtysa "Moje róże , moja pasja", ale w najśmielszych wyobrażeniach nie spodziewałam się aż tak wspaniałych widoków. I niech się schowają wszystkie angielskie różanki. Na dwóch tysiącach metrów kwadratowych dosłownie przelewają się wspaniałe róże w ilości około 400 odmian a krzewów około tysiąca sztuk.
Wspaniałe , okazałe krzewy w większości róż historycznych. Taki ogród to, przynajmniej moje marzenie.

Karolinko :wink: angielskie ogrody, te zwłaszcza przy wielkich posiadłościach mogą stanowić pewien wzór uprawiania ogrodu. Jednak nie do przebicia są takie nasze naturalne ogrody, jak ten w ostatnim programie Mai.
Czekam na program z Twoim ogrodem, pewnie też będzie to uczta dla oczu.

Olu :) może i martagony wolą cień ale trochę słońca też im nie zaszkodzi.
Klimat angielski wyjątkowo służy roślinom i na ogół wszystkie tam są bardzo dorodne.
Może spróbuj wysiać szałwię już teraz a nuż zakwitnie jeszcze w tym sezonie ?

Justynko witaj :wit
Takie podróże są fajne, kształcące ale zawsze z radością wracam do swojego ogrodu. Nie jest nadzwyczajny, raczej całkiem przeciętny, widzę w nim wiele wad i ma miejsca nieciekawe ale jest mój i mogę w nim robić, co mi tylko przyjdzie do głowy.
Nawet podejmować błędne decyzje.

Lisico ;:196 Rzeczywiście takie połączenia porządku z bałaganem są fajne.
Dla mnie jednak utrzymanie w ryzach takiego przyciętego żywopłotu to mógłby być pewien problem.
Chyba na ogół bardziej bliski jest mi ten "bałagan".
Bardzo chętnie odwiedzę Ogród Kaszubski, mam nadzieję, że jakoś Jagódka pomoże mi tam trafić. :D

Stasiu ;:196 Takie ukochanie bieli to może tęsknota za czasem dziecięcej niewinności ? Już wcześniej pisałam, że w naszych warunkach, przy mniejszych ogrodach trudno się nam wyrzec radości , jaką dają też pozostałe barwy.
Można sobie zrobić jakąś miniaturową białą rabatkę ale cały ogród ? To chyba byłoby za wielkie poświęcenie.

Majeczko ;:196 A już myślałam, że namówię Cię na jakiegoś różanego olbrzyma.
Każdy wybiera to, z czym czuje się najlepiej. Różnorodność musi być , bo w przeciwnym wypadku nudnie byłoby w każdym ogrodzie widzieć takie same rabatki. Tobie wspaniale wychodzi zakładanie różanek z róż krzaczastych i rabatowych i niech tak pozostanie.

Wandeczko ;:196 lubimy popatrzeć na inne ogrody i na ogół podpatrujemy i szukamy rozwiązań dla swojego ogrodu.
Odwieczne pytanie, co mogłabym z tego zastosować w swoim ogrodzie. Szukamy wzorca a może tylko inspiracji
a najczęściej mamy ochotę już wyjść do naszych ogródków. Tymczasem tam leży sporo śniegu.....

Ewcia ;:196 miło mi Cię gościć znowu.
Podałaś bardzo ważny powód, dlaczego wolimy kolorowe rabaty w Polsce.
My mamy białe ogrody prawie pół roku . I wystarczy..... :;230

Dorotko :D nawet nie czekam do czerwca. Jak zobaczyłam w TV ogród pana Sołtysa, pełen krzaczorów różanych, to mnie wzięło od nowa. On ma na dwóch tysiącach tysiąc krzaków a ja na połowie tego niecałe 100.
Wypada mi się chyba poprawić. ;:306

Izuś ;:196 tak , jak to zauważyła Ewa, po co nam biały ogród latem, kiedy pół roku leżał tam biały śnieg ?
Cieszmy się więc kolorami w ogrodzie, czasami gorącymi, czasami chłodnymi ale niech będzie kolorowo.

Elwi :D z kolei ja chciałam miejsca między kamieniami na ścieżce obsadzić karmnikiem ościstym
ale zdominowała go trawa. :wink: Ta ostatnia najlepiej rośnie na rabatach , tam , gdzie nie jest mile widziana.
Na trawniku znacznie gorzej jej to wychodzi.
Zaraz zacznę kolejną, ostatnią już relację ale za to będzie w odcinkach . :uszy

Na razie przerwa na wydanie i spożycie rodzinnego obiadku..... :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do zwiedzania ostatniego już ogrodu z naszej wycieczki.

Zamek i ogrody w Hever ? rodzinna rezydencja Anny Boleyn

Najstarsza część Hever Castle pochodzi z 1270 roku i składała się z wieży obronno-mieszkalnej z fortyfikacją.
Dopiero na początku szesnastego wieku został kupiony przez rodzinę Boleyn i rozbudowany.
W tym zamku swoje dzieciństwo i wczesne lata spędziła Anna Boleyn, druga żona Henryka VIII.
Po jej straceniu i śmierci seniora rodu zamek przeszedł na własność Henryka. Przez kolejne wieki zmieniał właścicieli.
Dopiero na początku XX wieku kupił tę posiadłość amerykański milioner Wiliam Waldorf Astor.
Odrestaurował z wielkim rozmachem sam zamek i zadbał o jego wspaniałe otoczenie.
Utworzył wielkie jezioro o powierzchni ponad 15 hektarów i na 12 hektarach różnorodne ogrody.
Największy z nich jest w stylu włoskim, jako że W.W. Astor spędził w Rzymie parę lat i przywiózł stamtąd rzeźby i pomysły.
Znajduje się też tutaj ogród różany, różne groty i podcienie, rzeźby oraz fontanny.
Przy samym zamku zachowane są wcześniejsze ogrody i labirynt.

Poniżej ogólny plan posiadłości.

Obrazek

Zbliżamy się do zamku
Obrazek

Tu mijamy sporo rzeźb roślinnych, takie topiary w różnych kształtach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obchodzimy zamek z różnych stron. Widać, że jest otoczony fosą.
Obrazek

Dla złagodzenia surowości murów kwitną na nich rozpięte róże.
Obrazek

W pobliżu zamku znajdują się wcześniejsze założenia ogrodowe.
Zbudowane są w podziale na takie jakby kwatery, pokoje w różnych stylach.
Obrazek

Jest kwatera z różami z fontanną pośrodku...
Obrazek

Koniecznie wspaniała , rozpostarta na solidnych podporach glicynia.
Obrazek

I otoczone ciasnym żywopłotem coś na kształt Jagusinego (JagiS ) Baden-Baden. :lol:
Tak, tak Jagódko wtedy właśnie miałam przed oczami Twój ogród i Twój Baden-Baden z bukszpanu.
To zdjęcie starałam się zrobić tak, by jak najlepiej było widać, co rośnie wewnątrz bukszpanowych obwódek.
I co , zwykłe kosmosy, typowe połączenie formalności ze zwykłymi kwiatkami.
Obrazek

A to topiary , wykonane na podobieństwo figur szachowych z czasów Henryka VIII.
Obrazek

Obrazek

Sporo też takich potoków, rzeczek ze wspaniałymi roślinami wodnymi.
Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Krysiu ;:oj.
Ale numer, faktycznie, łudząco przypomina mój Baden-Baden :shock:, nawet ma podobne zielone tło!
Ten zamek miał szczęście, że otrzymał zastrzyk zapewne wielkich amerykańskich pieniędzy W.W Astora. Na pewno straszy w nim duch nieszczęsnej Anny Boleyn ;:224. Ale Amerykanie duchów się nie boją. Szczególnie ci bajecznie bogaci :;230.

Opowiadaj dalej - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W pewnym oddaleniu od zamku położony jest wspaniały ogród włoski.
Zapraszam do obejrzenia bogato obsadzonych, wyposażonych w oryginalne rzeźby fragmentów tego ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tyle na dzisiaj, na kolejny odcinek zapraszam za jakiś czas. :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko ;:196
tam wokół wszystkie ściany były w żywopłocie i nie mogłam zrobić lepszego zdjęcia z jakiejś szerszej perspektywy.
U Ciebie można "złapać oddech" i lepiej się prezentuje twój Baden na zdjęciach.
W tym włoskim ogrodzie widać, jak wprost kapią z tych ogrodowych wnętrz, rzeźb i roślin te "dolary". :lol:

A poznajesz na ostatnim zdjęciu, w tym basenie wodnym przy brzegu rośnie "nasza" potenteria.
Miłego oglądania :wit
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Krysiu, ależ obłędny ten ogród ;:167 Uwielbiam takie klimaty, szczególnie w stylu Baden-Baden u JagiS ;:180 Marzą mi się w moim ogrodzie podobne ustrojstwa. Powtarzam sobie: "powoli, powoli, nie od razu Kraków zbudowano"... niewiele pomaga :oops:
Lubię topiary, za wyjątkiem tzw. zielonych rzeźb, które rażą mnie jakimś... kiczem ;:224 Ale świnka na jednym ze zdjęć jest rozbrajająca ;:306
zdominowała go trawa. :wink: Ta ostatnia najlepiej rośnie na rabatach , tam , gdzie nie jest mile widziana.
Na trawniku znacznie gorzej jej to wychodzi.
Krysiu, wiesz, że dziwnym trafem u mnie tak samo? :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Topiary-nie. Kosmosy-tak :D Dostrzegłam kapiące pieniądze, przydałoby się trochę ;:306
Podoba mi się kwatera z różami i fontanną, kwiaty wyglądają jak rozprysk fali. U siebie róż jednej odmiany nie posadzę, bo wprowadziłoby to zbyt wiele porządku w moje rabaty :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Krysiu ? dziękuję za przybliżenie historii kolejnego miejsca i za pokazanie tych miejsc.
Ale tam jest terenu ;:173 ?. oglądam i zastanawiam się ile osób dba o te ogrody?
Dobrze, że na końcu dopisałaś, że zaprosisz nas na c.d. bo mam niedosyt ;:170 ;:108
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Też pomyślałam ile ludzi musi dbać o tak duży teren. Glicynia jest na mojej liście chciejstw, tutaj - ale ona ma korzenie, pewnie też i swoje lata.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu angielskie ogrody są dla nas nie osiągalne, ale faktycznie mogą być źródłem inspiracji :wink:
A czy u mnie w ogóle będzie Maja to się okaże :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jejku jak chciałoby się już mieć zielono na ogrodzie.
Patrząc na te zdjęcia człowiek nabiera ochoty do działania.
A już taki widok - http://images77.fotosik.pl/239/568e89a77d6301f7.jpg - zapiera dech w piersi.
Sama postanowiłam zrobić u siebie trejaż z różami pnącymi, bo jakoś nie mogę obojętnie przechodzić obok takich zdjęć. ;:306
Plany są jak zawsze wielkie, ale co z tego wyjdzie to się okaże w czasie sezonu. :uszy
Piękna następna porcja zdjęć Krysiu. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witam. Ależ cudowne zakątki pokazujesz ;:oj . Pięknie tam , kolorowo i zjawiskowo ;:138 .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ciekawe, ale dopiero w tym ogrodzie dojrzałam jednoroczne kwiaty, które bardzo wzbogacają ogólny obraz. Nie ma co, ogród robi wrażenie ;:oj Dziękuję Krysiu, że dzięki Tobie mogłam go zobaczyć :)
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, też mi się ten różany zakątek spodobał.... pomarzyć zawsze można. ;:215 ;:306
Dolary kapały zewsząd a Ty nawet centa nie złapałaś, chyba dziurawy fartuszek miałaś. :;230 :;230
Wszystko wygłaskane, wypielęgnowane a ludziska robotę mają i to pachnącą no istny raj na ziemi. ;:138 ;:138
Dziękuję kochana za kolejną porcję doznań z Twoich zamorskich wojaży. ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”