Koper wymagania,uprawa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Koper wymagania,uprawa
Tylko na rozsadę . Wczoraj z doniczki przesadziłam koper do gruntu . Miał spory system korzeniowy i
łatwo było go wysadzić , dlatego pomyślałam , że to dobra metoda . Doniczki litrowe z dużymi dziurami , korzenie
już były na dnie .
łatwo było go wysadzić , dlatego pomyślałam , że to dobra metoda . Doniczki litrowe z dużymi dziurami , korzenie
już były na dnie .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeśli zwija się jeszcze mały koperek to na bank siedzi w środku mszyca, jeśli więdnie wyrośnięty, który już rozwija baldach - to też mszyca ( topolowa, taka szaro beżowa ) u nasady łodygi tuż przy ziemi sobie żeruje.
Koperek rośnie najlepiej jak sam się rozsieje. Zostawić kilka baldachow , niech sobie dojrzeje i sam się rozsieje albo go rozrzucić po grządkach.
Koperek rośnie najlepiej jak sam się rozsieje. Zostawić kilka baldachow , niech sobie dojrzeje i sam się rozsieje albo go rozrzucić po grządkach.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Czym pryskać koper , myślę o ekologicznym oprysku ? Mydło potasowe da radę tej mszycy ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Aniu, ten malutki koperek, jak tylko zobaczę, że go zaczyna skręcać to pryskam olejem neem. Bardzo szybko zaczyna normalnie rosnąć. A ten już wyrośnięty jak tylko zaczynał więdnąć, siostra próbowała pryskać łodygę tuż przy ziemi którymś ze środków kontaktowych, działających powierzchniowo. Nic to jednak nie dawało. Lepiej go po prostu wyrwać i ukatrupić , zgnieść mszyce.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Dzięki Gieniu za przypomnienie o neem . Z tunelu koper czysty , za to w gruncie z mszycą .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja robie dwa główne siewy. Wiosenny i jesienny. Tak to mam sporo samosiewów, które podbieram sobie na bieżąco. W sumie więcej mi nie potrzeba, bo te rzuty są tak spore, że mi wystarcza i innym.

Co do mszycy, to mówie tu z własnego doświadczenia, bo raz też miałem piękne wschody trzech rządków po 6m kopru i w pewnym momencie zaczął marnieć i początkowo myślałem że to coś z korzeniami jakiś grzyb itd ale przy podkopaniu garstki kopru by obejrzeć korzenie zobaczyłem ogrom mikroskopijnej mszycy.
-
Zapytałam ile razy wysiewacie bo miałam taką sytuację . W sierpniu listonosz poprosił
mnie o koper a u mnie wtedy z koprem było słabo . Powiedział mi , że już kilka osób prosił i
też nie mieli .
Sierpniowy koper trzeba wysiać w lipcu lub pod koniec czerwca a wtedy u mnie największa susza i nawet samosiewów nie ma
ewentualnie pojedyńcze gałązki .
mnie o koper a u mnie wtedy z koprem było słabo . Powiedział mi , że już kilka osób prosił i
też nie mieli .
Sierpniowy koper trzeba wysiać w lipcu lub pod koniec czerwca a wtedy u mnie największa susza i nawet samosiewów nie ma
ewentualnie pojedyńcze gałązki .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja sieję 4-5 razy w sezonie, ale udaje się tylko pierwszy i ostatni wysiew.
Staram się podlewać te letnie siewy, ale i tak jest byle jaki. Może za gorąco?
Staram się podlewać te letnie siewy, ale i tak jest byle jaki. Może za gorąco?
Pozdrawiam, Jacek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Na pewno temperatura i pewnie trzeba by dobrać odmiane typowo letnią i taką dla profesjonalistów.
Ja w sumie nawet bym nie próbował siać w pełni sezonu, bo co jak co ale wiele innych warzyw wymaga w tym czasie podlewania, więc wole wysiać wiosną i jesienią.
Tak to tylko staram się omijać koper przy plewieniu i poźniej zostawiać sporo roślin na nasiona, co przy zbiorze automatycznie się osypują w pewnym procencie.
Ja w sumie nawet bym nie próbował siać w pełni sezonu, bo co jak co ale wiele innych warzyw wymaga w tym czasie podlewania, więc wole wysiać wiosną i jesienią.
Tak to tylko staram się omijać koper przy plewieniu i poźniej zostawiać sporo roślin na nasiona, co przy zbiorze automatycznie się osypują w pewnym procencie.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Zawsze miałam kopru sporo siałam wiosną ale ostatnio ok.4 lat jak na lekarstwo, nie wiem dlaczego?
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Wysiej teraz. Ja zawsze zostawiam ostatnie baldachy do wysiania się. Taki samosiew udaje się najlepiej.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Możecie polecić mi jakieś sprawdzone odmiany kopru ? Interesuje mnie taki wysoki kielichowy.